Irmelin - den starka

Alla inlägg under maj 2014

Av irmelin - 7 maj 2014 12:27

Regn och rusk biter inte på regnkläder och motivation! Värmde upp online med Pila som bjöd på en riktigt avspänd trav med sökning. Flera korta varvbyten.

Satt upp och kryssade mellan trädstammarna, förde runt, sideways, back ibland och noga med form ibland. Mycket energi men den använde vi till samling istället.

Red även på volt och gick igenom skolorna samt lite trav. Hon hade svårt att stretcha ut höger sida o ville skjuta ut vänsterbog. I traven gjorde hon ett bra jobb energimässigt då hon faktiskt hellre saktade av än ökade när det blev obalans. Framsteg igen :-)

Det här att rida dressyr på annat ställe än ridbanan var inte för särskilt länge sen ingen självklarhet. Kul när vi kan utöka våra ridställen!

Av irmelin - 6 maj 2014 10:40

Underbara häst vad jag var glad att se henne igen! Det är tråkigt när hon är borta men jag ska inte sticka under stol med att det även är en rejäl motivationshöjare att få sakna och fundera på nytt.

Lite inspirerad av Anette och hennes ridlek i granskogen tog jag med Pila till björkdungen vid hagarna idag. Där finns både perfekta träd att leka runt samt öppen yta. Vi värmde upp online i både skritt o trav med många varvbyten för att hålla fokus på mig samt lägga energin på rätt grej. Det blir ju givetvis mer power på ett sånt ställe än på ridbanan och min nya tanke är att våga släppa fram det där och inte vara rädd för det. Att få den energin att bli positiv och inte en stressad negativ energi.

Idag höll vi oss i rätt sinnesstämning med enbart positiva känslor och jäklar vad kul vi hade! Det började med att Pila var tvungen att dra iväg lite hopp och skutt i traven på lina och jag log bara och inväntade avsaktning. Sen bytte vi varv och tog några travsteg för att bryta galenpannetankarna.

Pausade med gräsätning medan jag plockade fram tygel för arbete vid hand. Jobbade med skolorna runt björkarna kors och tvärs som det föll sig och Pila dansade fram. Hon hade så lätt för att ställa om, byta riktning, sätta under sig och det märktes att hon hade kul. Gjorde även några travuppgångar vid hand och det gick jättebra, även från skolorna. Ni må tro att hon växer bredvid mig när hon sätter sig mer på rumpan och vinklar bak!

Mys och gräsätning fick avsluta passet.

Av irmelin - 3 maj 2014 08:05

Jag gillar akademisk ridkonst, den bygger på hur man bäst utbildar sin häst utifrån dess fysiska förutsättningar. Men när det kommer till den mentala och känslomässiga delen av hur man bäst anpassar sin träning till den specifika hästen finns det inte så mycket att hämta, inte litteraturmässigt åtminstone. Är ni av motsatt mening får ni gärna tipsa mig! Istället hämtar jag inspiration och tankar på annat håll, från kraftskapande ridning, modern ridning (kanske inget myntat uttryck men jag tänker på t.ex Gryning, Caro-Lina Akademin mfl), frihetsdressyr, Parelli, Dressage Naturally etc.


Satt och förkovrade mig på internet igår och hittade en del tänkvärt som jag tar med mig, speciellt för Pilas del.


The Game of Contact, hittar inga bra beskrivningar på detta tyvärr men skulle vilja undersöka det närmare.


Värm upp hästen online i både trav och galopp innan du sadlar, släpper många spänningar i hästkroppen.


Hästen kan känna sig klaustrofobisk med för mycket kontakt. Dock är en stadig mjuk kontakt att föredra, bli inte på/av i tygeln. Vem vill hålla någon i handen som ena stunden kramar hårt och andra stunden inte håller i alls?


Vikten av att rida framåt. Vi vill gärna hålla tillbaka extroverta hästar som vill springa på. Det skapar oharmoni mellan häst och ryttare. Hästar strävar efter att alltid vara i harmoni, men vi måste först visa att vi förstår dem och själva hamna i harmoni med dem. Att hålla in en sådan häst skapar också klaustrofobi. Om hästen är spänd och obekväm så kan vi aldrig börja arbeta mot någon samling eller ens samspel. Först måste vi ta hand om den mentala och känslomässiga biten av hästen, innan den fysiska. Om din häst höjer huvudet när du ber om trav, be den om att successivt öka traven tills hästen sänker huvudet och börjar slappna av. Detta görs på volt med mycket extroverta hästar. När hästen börjar länga sig, stanna och ge beröm/godis. 


Fluid rein, att stretcha in i bettet. "Smek" tyglarna mellan dina fingrar, nerifrån och upp. När hästen länger sig och söker kontakt, låt den vara stilla i längning. När hästen åter tar upp huvudet, släpper kontakten återgår du till att smeka tygeln.


När hästen blir spänd/stressad/nervös/går för fort, vänd på bakdelen ett halvt varv med nosen mot staketet. RB blir LB. 


För min del är det viktigt att hitta såna här strategier som kan hjälpa mig hantera stressade situationer, de gånger det inte bara räcker med att andas och connecta mentalt. Jag vill veta vad jag kan göra för att stötta hästen mentalt.

Allmänt · Häst · NH

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards