Irmelin - den starka

Alla inlägg under maj 2014

Av irmelin - 15 maj 2014 13:02

Dagens playground!

Volter kring däcken, skänkelvikning mellan konerna och halt/passera mellan fyrkanten av bommar. Mycket att hålla reda på sa Pila och var mer spänd än vanligt. Perfekt att experimentera med halter och backning vilket gick rätt bra. Nådde inte riktigt ända fram men ändå gav det effekt.

Testade vändning mot staketet men det laddade henne nog mer än det lugnade. Fluid rein där tyglarna löper mellan fingrarna och får hästen att stretcha nedåt var iallafall klockrent.

Överlag ett bra pass med tanke på att vi jobbade med den mentala biten och det är svårt!

PS. Idag funkade mitt nya huvudlag kanon. Hipp hipp!

Allmänt · Häst · NH
Av irmelin - 14 maj 2014 11:17

Idag har vi gjort vårt första flytande varvbyte i trav i longen, det ni! Pila taggade men lyssnade och plötsligt fick vi till det. Körde longreining på volt med skolorna och även trav. Ska börja mer med skolorna i själva traven och testade förvänd sluta, inga problem och jäklar vad pampig hon blir! Tog även skolorna kring träden och hon lyssnade fint. Använde mig av halt o back när hon fick upp tempot och det funkade klockrent.

Min nya grimma satt som en smäck, bara det att fiadoraknuten krånglade så det måste knytas om. Suck....

Av irmelin - 13 maj 2014 21:30

Trillade in på www.horsebalance.blogg.se och läste ett så bra inlägg: http://horsebalance.blogg.se/2014/may/mot-stress-med-meditation.html#comment


Det handlade om att få en stressad häst att känna igen en avslappnande övning och hitta lugnet igen. I varje situation där hästen visade stress hanterade man stressen där och då genom att backa och/eller flytta bogen. Back-back-back-fram-back- flytta bog- fram till exempel. Ända tills hästen slappnar av och kan gå iväg i lugn takt. 


Jag gillar struktur, att veta vad jag ska göra, vilket jag har sagt tidigare. Jag vill ha EN strategi att följa som hästen lär sig och känner igen och det här kände jag var den strategin. Pila blir verkligen bättre och bättre på att hitta lugnet tillsammans med mig, jag börjar förstå hur hon vill ha det (tog ju bara drygt ett år)... Hon lyssnar bra på halter, hon ryggar genom att jag bara vickar med tårna och hon är snabb på att uppfatta mönster. Flytta på bogen kan vara lite tuffare men hon har senast idag visat sig betydligt mera följsam som i öppnan där just bogen flyttas för tryck av yttertygel. Därtill har jag ett kvitto på att flytta bog funkar från helgens uteritt där jag roade oss med svag skänkelvikning över vägen vilket fick henne att frusta och frusta ...och frusta samtidigt som hon började vila mer i steget. 


Pusselbitarna blir fler....



Allmänt · Häst · NH
Av irmelin - 13 maj 2014 21:22

För dokumentation.

Av irmelin - 13 maj 2014 17:34

Jag har ju börjat tycka om att ha grejer att rida runt och lägga övningar kring. Idag ställde jag upp tre koner och lade ut två bommar på ridbanan. Perfekt att lägga en treklöver med små volter, skänkelvikning med sikte, åttvolt mellan bommarna, halt mellan bommarna, ett steg ryggning och även skritt över bommarna. Det sistnämnda är ju inte så poppis...kom över med småskutt i början, gick vid sidan när jag var oförberedd men efter ett par gånger kunde hon gå lugnt men med viss spänning. Det där måste vi klura på.... Traven blir bara bättre, hon orkar inte så länge och hon travar gärna när hon inte är ombedd.

Tänkte på det där med att öka traven långsamt som jag läste om, men det strider verkligen mot magkänslan. Det kändes däremot riktigt bra idag för jag har lånat en barbackasadel med stigläder. Jag är oerhört vaksam med tanke på eventuella punkttryck men hittade ett läge där jag sitter i avlastningssits med rumpkontakt, lårstöd och lite lite vikt i stigbygeln. Störde inte Pila lika mycket i traven då som utan stigbyglar. Däremot måste jag lära mig ha detta igen, jag glömmer vara mjuk i knäna, skjuter mig upp från hästen. ..men det gav sig efter en kvart :-)

Världens bästa Pila!

Av irmelin - 12 maj 2014 10:34

Det är något speciellt med tunga hästar som utför tricks och häftiga rörelser. Kolla här:



Om ni kikar lite extra på huvudlaget så ser ni att hon har kombinerat en repgrimma med kapson. Gissa vad jag tänker lägga till på mig sidepull/repgrimma som ska tillverkas här i veckan ;)


På lördag kommer en kille som heter Jim och tränar oss, det blir mer a la frihetsdressyr/naturlig ridning och då kommer mitt nya huvudlag med matchande tyglar väl till pass!

Av irmelin - 11 maj 2014 14:27

Igår var alltså jag och Pilan på uteritt i Persbo ihop med Elisabeth och Therese. Pila var lite nervös vid lastningen men väl framme klev hon fint in i stallet och stod blickstilla på gången med sina två färdkamrater strax framför sig. Vid uppsittningen stod hon still och väntade och sen skrittade vi iväg. Hon tog något travsteg men gick nästan enbart på lång tygel med låg hals.

En bit upp i skogen kommer det plötsligt en stor älgko över vägen. Lustigt nog hade Torbjörn sagt innan vi red att han nyligen träffat på älg och Pila hade varit helt cool. Det var hon sannerligen nu också, inte minsta nervositet visade hon. När kossan dessutom stod kvar och började äta 30 meter från oss och min vackra hotfulla sång inte skrämde den nämnvärt tog Pila något steg mot älgen och snart lunkade den iväg.

Vi red över Stollbergs gruvområde i vackra omgivningar med både grusväg och mjuk mossig skogsvård. Både jag och Pila njöt och jag kunde inte ha känt mig tryggare på hennes rygg.

Så äntligen har vi förstått varandra även på uteritt. Ni vet att jag hade mina tvivel och även om Torbjörn sagt att det brukar gå bra så behövde jag hitta fram till den här tryggheten ihop med Pila. Och så mycket "titt-saker" som vi passerade under turen och hon bara gick, det visar vilket förtroende vi har fått för varandra.

Jag kunde inte vara mera nöjd med dagen och jag vet inte hur jag någonsin ska kunna tacka Torbjörn för att han låter mig rida hans fantastiska häst och hur han ställer upp för mig! !

Av irmelin - 8 maj 2014 10:57

Tänkte göra ett sidepull till Pila men funderar på att utveckla det till en sådan här, kombo med repgrimma och sidepull. Perfekt när man vill värma upp online och sedan rida!


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards