Irmelin - den starka

Alla inlägg under mars 2014

Av irmelin - 17 mars 2014 11:03

Sisådärja! Har precis tillverkat en nosdel till ett sidepull av delar jag hade hemma. Får väl se hur länge det håller :-)

ANNONS
Av irmelin - 15 mars 2014 12:59

Det vore ju ändå lite onödigt med blötsnö kan man tycka! Tur att solen lyser och vinden blåser så att snön snart bara är ett minne blott. Någon ridning var det iallafall inte tal om eftersom Pila inte har snösulorna kvar.

Vi har ju kommit underfund med att vi båda gillar att arbeta när vi går sida vid sida. Från början funkade inte detta, Pila hade för mycket påskjut och obalans. Hon förstod heller inte vad jag menade utan blev stressad. Nu har hon förstått sitt jobb och är mentalt mer här och nu. Idag hade vi en sån fin kontakt och vi följde båda varann i öppnor, slutor och förvänd sluta. Prövade att ta försiktigt i bettygeln istället för kapsonen och fick även med sökningen. Plötsligt blev Pila sådär stor och mäktig bredvid mig när hon lyfte upp sin framdel och lade mer vikt på bakdelen.

Förändringen fortsätter inom mig. På något sätt känner jag en större närhet och som att jag har lyckats skrapa bort en del av dominanstänkandet. Jag har inte tyckt att jag har varit dominant innan men nu kan jag se en skillnad trots allt. Jag har sett mig som en absolut ledare som ska bestämma vilken hov som ska sättas var. Förändringen är bara ett litet steg på väg, men något har hänt. Harmoni.

ANNONS
Av irmelin - 14 mars 2014 16:04

Fottsätter drömma om min miniridskola med färgstarka pålitliga ponnyer och barn på barbacka sagoritt i naturen. Vet att det är så rätt! Och att jag skulle komma till min rätt. Får helt enkelt lita på ödet och hoppas att mina vägar bär mig dit, på ett eller annat sätt.Av irmelin - 12 mars 2014 13:34

Ridbanan är blöt så idag fick vi ett utmärkt tillfälle att umgås på ängen, jag och Pila.

Två tankar utkristalliserade sig:
- dominerar jag henne?
- hur tar jag hänsyn till den spejare hon är?

Inne i stallet testade vi target med klickern och från att ha skeptiskt backat ett steg kunde hon efter fem minuter markera glasslocket med mulen. Det enda jag gjorde var att hålla i pinnen, klicka vid rätt tillfälle och ge morot.

Ute på ängen gick vi först runt och kollade var vi skulle vara. Sen lite skritt och trav på longen, inte så mycket krav med tanke på miljön. Jobbade sen nära med tyglarna över halsen och fick både trevlig öppna och förvänd sluta. Hon var dessutom så positiv till min position så det kändes bättre än att gå framför henne.

Vi blev avbrutna två gånger av en bil med släp som skulle till brasan och slänga grenar, Pila tittade lite men struntade sen i dem.

Fick dribbla lite för att hitta ett bra ställe att sitta upp ifrån men hittade en sten på andra sidan vägen. Pila var så vansinnigt duktig även om hon kände sig lite stressad i miljön. Plötsligt satt den där pallträningen och hon både klev fram och flyttade rumpan till mig när jag klev upp på stenen - jag gav faktiskt inga direktiv alls. Hon kom dock fram till att det var bäst för mig att sitta upp från höger sida, inte mig emot.

Red tillbaka de 20-30 metrarna till vår träningsvolt och bad om böjning o sökning på volt. Flytta ut, flytta in. Fick flera fina stunder där hon var helt rätt, känslan av att hon har alla hovar på spåret och sträcker ut och runt ytterbog. Härligt! Hon föreslog travuppgångar och det blev lite spänt i höger men i vänster har hon nu klurat ut precis hur hon ska göra och är jättefin!

Pga bilen red vi sen över till andra sidan där hon är lite stressad och jag upplevde hur hon tyckte att jag utsatte henne för onödig stress och fara när vi red bortåt. Inte för flockens bästa! Ska klura på hur jag bäst tacklar såna lägen.

Avslutade med att bara stå tillsammans i den underbara vårsolen, jag smekte hennes kropp och hon stod med huvudet sänkt i ärlig avslappning. Fin känsla.

Lite gott gräs hann vi också med innan vi var nöjda för dagen.

Är vi själva står hon numer alltid lös.

Hämtade den här på hemvägen!

Av irmelin - 11 mars 2014 19:57

Rader som fastnat hos mig idag i ämnet häst...

Hästen litar på att jag inte leder den till fara utan tar hand om det farliga.
Den har sitt ansvar, hålla koll på sina fötter, fortsätta göra det jag ber om tills jag säger stopp.
Mitt ansvar att hjälpa den hantera sina rädslor, visa den att saker inte är farliga och att den inte behöver fly.
Jag hjälper hästen att lägga in en pausknapp mellan tanke och handling så att den blir problemlösande.
Ston i vilt tillstånd har oftast roller av beslutsfattande karaktär, vilket kan leda till att ston oftare uppfattas som svårare för människor att arbeta med. Ston upplever det ofta som irrationellt att följa en människa vars vilja inte gagnar hela flocken.
Ledarskap utan dominans.
Ledaren behöver inte vara samma individ som avgör vad flocken ska ägna sig åt.

Bett som dominans?

Av irmelin - 10 mars 2014 09:53

Tydligen är det ett vinnande koncept att ha vänner som åker iväg på spännande hästkurser när man själv inte har tid och råd! Anette var på heldagskurs på Gryning i Örebro och kom givetvis hem med intressanta och förvirrande tankar. Under vårt korta telefonsamtal som gav en försmak i ämnet fick jag höra att senare forskning säger att hästar inte alls har ett hierariskt system i flocken. Det handlar istället om att alla individer bidrar med sådant som flocken behöver. 


Läst ur Grynings blogg

"Förr trodde man att det fanns en ledarhingst/sto som var flockens överhuvud och tyvärr lever detta kvar i många träningsmetoder och tankesätt bland hästmänniskor. Faktum är att det är väldigt mänskligt att tänka så. Vi föreställer oss gärna hierarki och rang i en pyramidformad ordning där vi själva är på toppen av pyramiden och således högst i rang, ledaren. Så idén om ledarhingsten föddes genom observationer som stoppades i ett mänskligt perspektiv. Men hästar är ju hästar och inte människor, eller hur?

Det man nu kommit fram till genom forskning är i grova drag att alla individerna i flocken har olika egenskaper de är bra på och deras uppgift i flocken baseras såklart på detta, man kan säga att de har ett jobb. Det finns hästar som är bra på att upptäcka faror, fly, försvara, betäcka ston, föda föl, uppfostra unghästar, hitta mat, vila osv. Ju bättre hästen är på sitt jobb ju bättre fungerar flocken och flocken överlever. Det betyder att det inte finns någon pyramid med en superindivid i toppen som kan allt. Skulle det finnas en häst som var bra på allt skulle den inte behöva någon flock.Så… behöver vi verkligen visa vem som bestämmer? Är det viktigt?


Det man verkligen kan fundera på är ju vad vi som människor har för jobb i relation till vår häst? Hästen har inte längre sin stora flock, den lever i fångenskap som begränsar den i sina naturliga beteenden och sedan omges den av ailens (människor) som gärna vill vara högst i deras egna ledarskaps-pyramider.


Fundera vidare på vad din häst har för egenskaper, vad är den bra på? Vad skulle den ha för jobb om den hade en flock? Vad har du för jobb när du ska lösa uppgifter i en grupp med andra människor? Den träning du väljer borde ju vara anpassad utefter vad både du och din häst är för sorts individer, vad ni har för egenskaper. Styrkor och svagheter. Hur många instruktörer och än värre ridskolor jobbar så?


Så, nej, det är inte genom att min häst vet att det är jag som bestämmer över honom som jag uppnår mina resultat. Kanske är det snarare så att han upplever att jag bestämmer över mig själv och där med är tydlig i mina beslut, min planering och min träning. Jag vet vad jag vill att min häst ska göra så jag fokuserar på att göra det lönsamt för honom att komma dit. Jag har förståelse för hans styrkor och svagheter och anpassar träningen där efter. Jag bestraffar honom aldrig för att han gör fel."


Intressant va?! Tydligen är det klokt att läsa boken Alla kungens hästar, så den är beställd! Hittade den på bokrea på bokus över nätet, passa på om ni vill ha den. 


Jag ska vara den första att säga att det här är helt ny kunskap för mig. Som vanligt önskar jag att jag redan hade denna kunskap, samtidigt som det är vansinnigt spännande att vara alldeles i början på vad som är ännu en ny intressant hästresa. Vad innebär det här för mitt sätt att vara med hästarna? Vilken typ av häst är Pila? Jag är så van vid det vanliga NH-tänket med "ledare-följare" där man trots allt dominerar sina hästar. Kan man kombinera det nya med det gamla? Har man ens användning av det gamla, till exempel Seven Games?? Hur går detta ihop med att hästar faktiskt flyttar på varann i hagen med dominans? Eller är det bara jag som uppfattar det som dominans? Vad är det om det INTE är dominans? Tankarna snurrar hej vilt. 


Att inte veta bäst, bara veta lite bättre, Ny kunskap idag, gammal kunskap imorgon. Det som är bra idag är kanske inte lika bra imorgon. Utveckling, erfarenhet. Var öppen.

Av irmelin - 5 mars 2014 12:55

Idag har jag haft sån lyx att jag både haft barnvakt till en sovande Lisen samt sällskap ut med Pila på en ridtur! Eftersom hon har skött sig bra sista gångerna ute tordes jag pröva med sällskap och även om hon givetvis blev taggad så skötte hon sig över förväntan.


Tack vare ett tips från Elisabeth så lät jag Pila hållas när hon direkt ville småjogga när vi red iväg, istället för att försöka hålla in henne och irritera henne för att få henne att skritta. Vårt ridsällskap stördes heller inte direkt av detta som tur var. Bitvis så coolade Pila sen ner sig och kunde skritta som vanliga hästar och sista sträckan in till stallet fick hon hellång tygel och skötte sig kanon. Mest imponerad var jag över att hon gick fram överallt, sneglade någon gång men inte en tanke på att vända om eller sätta sig på tvären. Då gick vi ändå mellan ett hus samt en hög cementvägg som kunde kännas lite trångt, förbi hjullastare, stånkande lastbilar både framför och bakom, bredvid containrar där folk slängde skräp med buller å bång, över ett litet dike med vatten och över en ganska tjock svart slang som låg över vår stig. Riktigt duktigt gjort av en annars så skeptisk häst! Själv satt jag mest tungt i sadeln, gjorde små halvhalter när det behövdes, tittade rakt fram och låtsades som att det regnade. Lite nöjd med mig själv också över att ha läget under kontroll trots att det skulle kunna fara iväg. 


Jag tror Pila svettades bort ungefär 10 kg under våra 45 minuter. Skulle ändå säga att hon var mest taggad och inte stressad för hon lyssnade hela tiden till mig, stannade ordentligt i varje halt när vi skulle över vägar eller vänta in sällskapet och var absolut inte tung i handen. Riktigt stolt över henne!


   


Av någon anledning vänder datorn på bilderna om man laddar upp dem från telefonen...hm!

Av irmelin - 4 mars 2014 16:05

Hästar har även de sina dagar när de mest vill dra täcket över huvudet. Sån kändes Pila idag, hon bjöd dock till när jag jobbade bredvid henne med tyglarna över halsen. Fick till rätt bra öppnor och ännu bättre förvänd sluta. Kom fram till att jag ska jobba henne lite mer på det viset för det förbättrar höger sluta väldigt mycket då hon böjer bättre än på vanliga viset. Det är vänster bak som är svårare att belasta och såhär kan jag göra det i små etapper. Hon visar samma sak i galoppfattningarna där det hellre blir studs och lite tok i högerfattning där vänster bak ska bära upp. Till och med att hon vill byta varv efter att ha gjort halt och fått beröm. Vi får bygga upp henne långsamt!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7
8
9
10 11 12
13
14 15
16
17 18 19 20
21
22 23
24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se