Irmelin - den starka

Alla inlägg under januari 2014

Av irmelin - 17 januari 2014 19:18

Tjoho! Mitt nya breda framvalv till sadeln är redan på väg, trodde det skulle dröja längre. Kul!!!

Och mitt hästrelaterade syprojekt är nästan klart, efter några ändringar och ett par gråa hår. ..ni får snart se :-)

ANNONS
Av irmelin - 15 januari 2014 21:25

Jag hade planerat ett travpass från marken för Pila idag men någon lugn jogg var det inte att tala om så det var bara att planera om!

Istället bytte jag position i arbetet vid hand och gick bredvid henne med tyglarna som i ridning. Det tog en liten stund innan hon förstod att det inte betydde att hon fick gå fort, det är ju därför som jag gått framför henne hittills. Lugnt utvecklade vi det nya sättet till att få bättre öppnor där jag bättre fick med ytterbog och även kunde jobba i förvänd sluta på volt. Hon är så vansinnigt snygg när hon kommer rätt!

Pila är en skeptisk tjej, nya saker och nya platser upplevs med stor skepticism. Samtidigt blir hon uttråkad om man bara gör samma gamla. Jag har en liten plan om att små stunder utsätta henne för något som går utanför hennes trygga ram. Inga stora livsomvälvande saker men kanske att man går tio meter nedanför ridbanan och tittar på sjömonstren där nere ;-) Hennes enda uppgift var : gå bakom mig. Gjorde hon inte det fick hon backa och det bröt samtidigt hennes "upprördhet". När vi gick ut till hagen tog vi dessutom en extra sväng på andra sidan gångbanan där hon fick öva på att komma till mig för uppsittning vid en sten. Ska vi rida ut lite mer är det rätt praktiskt. Upptäckte att hon hade lättare att hålla sig nära mig om jag höll min hand på hennes mankam. Efter något knix hit och dit kunde hon börja lyssna och bara komma fram ett steg i taget. Tänkte lite 'approach and retreat" och vi kom nästan ända fram till manken. Då hon gärna vill fly framåt när hon blir otrygg såg jag till att sakta backa henne ur situationen innan vi provade igen. Vill få henne att använda huvudet istället för benen.

Riktigt nöjd med dagen som den blev!

ANNONS
Av irmelin - 11 januari 2014 21:14

I förmiddags hade jag och Pila ett fantastiskt pass tillsammans. Karin kom ut till oss och som vanligt blir det bara såå bra med hennes hjälp. Vissa tycker att det nästan kan gå sämre på träningar för tränare eftersom man får mer att koncentrera sig på vilket gör det svårt att fokusera. Själv upplever jag det motsatta, Karin har sån känsla och ett sånt öga att hon är med mig i varje steg. Hennes ord sprider sig vidare i min kropp och ut till hästen. Det är så mäktigt!

Vi började med att kika på sluta vid hand och Karin ställde frågan om jag vill ha en reaktion eller kvalitet. Pila förstår så nu måste jag be om lite sluta och bättre se till att hennes bakben strävar åt rätt håll.

Vi kikade även på longen där bromsen måste förbättras. Pila kan sänka huvudet i halten men jag vill kunna sänka det ytterligare några centimeter och hon ska följa mig. Tog upp traven och på egen hand gör hon lugna uppgångar. Jag måste ge henne en stor volt för att hon ska kunna balansera sig och inte skjuta iväg rumpan utåt. I skritten fick jag ett bra hjälpmedel till böjning och för att placera kroppen och benen (spec ytterfram), när hon straxt ska sätta i innerbak kan jag ta i kapsonen. Funkade klockrent.

Uppsuttet fick vi flera viktiga nycklar. När jag har en fin sökning till handen, för fram handen något så att hon öppnar upp ganaschen. Hästen ska hela tiden följa handen.
Jag fick ovärderlig hjälp med att hitta linjeringen och yttersidan i vänster varv där hon bara vill böja sig i halsen. Det som behövdes var att rikta energi utåt, vände magen "2" cm utåt och då föll allt på plats!
Prövade att föra in bogen på volten, öppnan är svår och därför tar vi lite i taget. Ytterbog ska frigöras och benet föras runt.
Gick mot en sluta där jag samlade upp något genom att vinkla bäckenet, sänkte tempot ännu mer och sen förde runt ytterbog och gick mot en piruett. Fick några så fina steg i vänster varv där Pila själv arbetade på. Wow! Karin tipsade om att till och med rikta min egen tå i rätt riktning och det gav verkligen effekt.
I travuppgångarna fick jag lite hjälp då Karin satte igång Pila från kapsonen då hon har fina uppgångar på egen hand. Detta hjälpte mig att förstå att jag måste släppa fram min hand då hon gärna blir kort men hålla nere tempot med mitt bäcken. Detta är svårt men med lite träning så. ..

Verkligen ett bra pass, jag kunde inte vara mera nöjd!

Av irmelin - 8 januari 2014 19:59

Råkade hamna på den här bloggen; http://annsridkonst.bloggplatsen.se/ och läste då ett inlägg om en mycket rörlig häst med samma svårigheter som Pila. De hade tränat övergångar och red dessa ur en lätt sluta för att hålla inner höft på plats. Det intressanta är att exakt samma sak gjorde jag omedvetet idag i den övningen jag lade upp. Det var ju ett rent lyckokast att mönstret gav så rätt effekt på det vi har problem med, att hon tappar böjning i uppgången till trav. Inte undra på att det kändes så bra idag!


Har emellanåt problem med att hästen vill glida ifrån mig utåt på böjt spår utan staket. Idag hittade jag svaret i min sits, jag lägger bara an yttertygel och glömmer ge ramen i min ytterskänkel. Än så länge behöver Pila den skänkeln i flera lägen eftersom hon (egen tanke) inte är tillräckligt stark än och balanserad nog för att bara följa min vikt och energiriktning.


För att gå in i samling i skritt behöver jag antingen tänka "halt" eller uppgång till trav, då händer det mest.


Underbart att man kommer till insikter även när man tränar själv och inte bara när tränaren står i mitten!

Av irmelin - 8 januari 2014 13:35

Äntligen var det dags för ett pass med Pila, hon kändes riktigt fin. Checkade mest av litegrann inför lördagens träning med Karin. Lade upp ett mönster för oss vid travuppgångarna med volt tillbaka vid mitten av långsidorna och travuppgång på kortsidan. Funkade oerhört bra och vid ett tillfälle samlade Pila upp skritten så mycket att hon taktfast började niga bak och jag fick en känsla av hur en framtida skolskritt kan utvecklas ur detta. Riktigt mäktigt!

Min ändrade sadel var dock fortfarande för smal, hon behöver k5 - xxwide! Försöker kika begagnat annars står det mellan att investera i ett nytt framvalv eller en barbackapad.

Av irmelin - 6 januari 2014 07:49

I natt har Lisen sovit lite bättre, hon är förkyld, men jag är av vanan vaken. Har funderat ut att jag ska köpa en bit plasttak att sätta som vindskydd hos kaninerna i min utebur. Vet också vart jag kan få tag på sand/grus till golvet....

Kikade lite på en eluppvärmd vattenflaska till dem men med frakt går den på ca 250 kr. Jag har faktiskt möjlighet att byta vatten under vintern nu när jag är hemma så det får vara. Dock ska jag skaffa vattenkoppar och skruva fast hållaren i väggen för lösa skålar får inte vara ifred och då blir det blött i buren.

God morgon!

Av irmelin - 5 januari 2014 15:33

Det här ihopsläppet av kaninerna går inte lika lätt som för Humle och Molly. Pimpim är det lite mera ruter i och när jag lät Humle träffa henne här om dagen jagade hon runt på honom, smånafsade och juckade. Helt normalt kaninbeteende med andra ord. De ska få träffas imorgon igen en sväng och sen är planen att byta plats på dem i boxen så de vänjer sig vid varandras dofter. Vid det riktiga ihopsläppet får de åka bil tillsammans i transportburen och sen släppas ut i rengjord box.

Idag har jag donat lite på buren hemma, satte in en till skiva för att mota bort vind och kyla. Satte dessutom plastmatta på dörrarna för att snön inte ska bilda en iskant som gör det svårt att öppna. Det är lätt hänt att man bygger buren med tanke på optimala väderförhållanden och inte tänker till på detaljer.

Vi får väl se när ninerna får komma hem. ..nog saknar jag dem iallafall!

Av irmelin - 1 januari 2014 16:26

Smörja läder är inget jag så gärna pysslar med så ofta. Svepa på lite balsam är en sak men att plocka isär och ta upp alla spännen...drygt. Det var i alla fall precis vad jag gjorde pp nyårsaftons förmiddag. Både tränset och kapsonen fick sig en omgång.

Dessutom tog jag tag i att byta storlek på min Espaniola som är för liten för Pila. I början av året kunde hon ha den men vi har ju kört med barbackapad för att hitta en gemensam balans. Så provade jag sadeln för en månad sen och det gick inte. Förhoppningsvis funkar det med K4 som jag bytte till, om inte får jag leta en begagnad femma. Har en liten tanke om attjskulle kunna hjälpa henne med takten i en sadel. Barbacka hänger det på en skör tråd att mitt säte stödjer och inte förstör beroende på om hon är totalt avslappnad eller inte. Med sadeln och stigbyglar kan jag avlasta ryggen och börja rida lätt långsamt om hon vill öka.

Det var lite spännande att byta framvalv, fick trixa lite just med att få i det nya större järnet. Annars gick det bra.

Man skruvar ur skruvöglorna på ovansidan och sen två skruvar under sadeln vid framvalvet. Det finns oftast inga hål i det nya järnet för underskruvarna men eftersom mitt är beggat och bytt innan var det inte några bekymmer.

Skönt att få det gjort!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29 30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se