Irmelin - den starka

Alla inlägg under november 2013

Av irmelin - 19 november 2013 13:16

Det är minsann ren lyx att kunna åka till stallet och rida på förmiddagen såhär. Jag och Pila checkade igenom "allt" inför lördagens träning för Karin i Pärlby. Trots att vi bara ses en gång i veckan numera blir kvaliteten bara högre. Bättre böjning, bättre samling, bättre travuppgångar, bättre skolor. ..diagonalsluta till vänster var piece of cake från marken. Efter uppsuttna travuppgångar kunde vi fortsätta jobba i skritten och jag lekte med sökning till handen. Skicka låångt ner, hämta samling med ökat tonus, skicka nedåt igen....det var coolt!!

Du är så fin lilla Pila!

ANNONS
Av irmelin - 18 november 2013 20:19

Ikväll är det bara jag och barnen hemma och det betyder att vi frångår rutinerna vid läggdags. I vanliga fall tar vi varsitt barn, Lisen brukar somna i knät vid sju, vaknar kring åtta och får välling innan hon somnar för natten. Jacob vill att vi läser bok, sjunger och ligger kvar hos honom tills han somnat,om han inte redan slocknat vid läsningen. Lite svårt att få till på en person. ...

Lisen somnade fint i famnen och när jag bar upp henne så vaknar hon såklart till. Suck. Men hon är fortfarande trött så jag chansar vilt med att släcka lampan och gå ner till Jacob. En kvart senare är det ännu tyst så hon somnade faktiskt på egen hand. .Wow! Bara att ta upp Jacob för bok läsning, en halvviskande sådan så att Lisen inte vaknar. Vi släcker lampan efter två böcker och när han nästan somnat vaknar givetvis Lisen. Viskar till Jacob att han ska ligga kvar så att jag kan ta L. Väl ute i hallen chansar jag igen och smyger utan ett ljud i vår knarriga trapp ner och hoppas att J ska somna medan Lisen får välling.

Jo minsann, jag verkar ha rott kvällen i hamn för nu sover båda två ?

ANNONS
Av irmelin - 17 november 2013 12:40

Idag har jag lånat Emelie och tränat från marken ihop med Therese och Casino samt Anette och Arda. Det är så kul att kika på andra och se vad de fokuserar på och hur man ska gå vidare för att stärka den individuella hästen. Emelie skötte sig fint!

Av irmelin - 14 november 2013 12:32

Den här förmiddagen fick Emelie komma ut på träning. Nu när det har fryst på var det lite svårt att hitta något riktigt bra ställe att vara på, hamnade därför bakom stallet vid hagarna. Det tyckte Emelie var en rätt dålig idé för det fanns ett läskigt monster längs stallväggen. Att hon går in och ut där varje dag ville hon inte erkänna :-) Med tanke på underlaget och monstret var det lite svårt att slappna av och hon var mindre benägen att böja sig också. Jag berömde för det hon gjorde bra och lade träningen mot att hon skulle fokusera på mig, mina signaler och att lita till mig. Vi har ju inte känt varandra så länge så det var ett mycket nyttigt pass ändå för hon slappnade allt mer av och lät sig styras trots monster.
Bestämde mig för att rida iväg mot sommarhagen en kortis för att kunna ta upp traven och där upptäckte jag att Elisabeth gjort en liten ridbana. Så vi utnyttjade den till våra travuppgångar och jag testade att flytta henne utåt i uppgången. Emelie är inte riktigt i behov av det eftersom hon sätter under sig fint, dock var det bra för att förtydliga böjningen som hon gärna tappar. Jag skulle säga att man ska rida den typen av uppgångar just som en övning och inte som något man alltid gör. Risken finns att hästen lär sig att alltid dra sig utåt och när Emelie hade lite bråttom någon gång ville rumpan gå före bogen utåt och vi sladdade ut med raka ben istället för att få bakbenen under oss.
Emelie kommer behöva jobbas mycket från marken nu i början, hon har styrka att kunna bära sig men hon har svårare att länga och korta musklerna för att bibehålla böjning och sökning.

Fina tjejen fick låna min barbacka pad

De här snyggingarna spanade in första delen av passet.

Av irmelin - 12 november 2013 13:20

Som vanligt hade jag en grov plan över vad jag ville träna på med Pila idag och det utvecklades i praktiken till ett väldigt lyckat pass!

Började med små volter åt olika håll, ville få en stabilare böjning utan att behöva ta i innertygel så mycket. Istället överdrev jag ibland i min sits samt flyttade ut henne något steg för att få bort vikten från inner bog och hämtade inner bakben. Hennes lugna skrittempo överraskade mig men med sådan kvalitet kunde jag göra halt, hämta sökning o böjning när hon sen ville öka på. Jag hade även lättare att fånga upp den där energin som vill sippra ut i de fyra "hörnen".

Jag har velat ha lite större reaktion i slutan så idag testade jag att först från marken gå vid staketet med Pila innanför mig. Det blev väldigt mycket tvärning men jag fick även en del böjning och med tanke på att det var första gången så fixade hon uppgiften fint. Uppsuttet gick vi från bara tvärning till sluta och bara ett par steg i taget. Pila blir lite stressad av nya grejer så jag är mån om att dela upp det i små moment och ge mycket beröm vid rätt reaktion. Det som inte är önskvärt ignorerar jag bara.

Förresten så testade jag att förtydliga slutan från marken med spöet vid halsen i höger varv istället för bara spöet över rumpan. Tyckte jag fick till det bättre då eftersom hon gärna bara tvärar i det varvet.

När jag gick in i samling i skritten, uppsuttet, fick jag också bättre reaktioner än tidigare. Hon bjöd självmant på en väldigt fin sökning till handen efter själva samlingen, just det vi är ute efter! Vidare till travuppgångar som blir en utveckling av samling för oss då jag bara lägger till taktändring ut samlingen. Pila vet precis vad som ska hända och förekommer mig ibland. Då är det bara att hitta tillbaka till en bra skritt och testa igen. Merparten av uppgångarna var bra idag och en gång i varje varv kändes allt så rätt att vi kunde fortsätta i trav några steg. De stegen är så jäkla rätt så man kan bli tårögd för mindre!

Börjar inse hur långt vi har kommit tillsammans och jag är stolt över vad vi presterar.

Av irmelin - 11 november 2013 15:59

...Kommer man på små smarta grejer som förenklar livet. Tex som att börja förbereda det man kan av maten redan efter mellis då barnen fortfarande är pigga och glada. Så när det väl är dags att laga och barnen är kinkiga och dessutom gärna vill ta en tupplur innan går det fort att slänga ihop det sista!

Har precis satt fram kastrullen med ris och vatten på spisen, tinat och strimlat kyckling samt hackat lök och paprika. Kycklinggulash på menyn.

Av irmelin - 10 november 2013 20:32

I helgen har min lilla familj varit hos mina föräldrar i Västergötland eftersom de och pappas syster med man firat födelsedag. Det blev släktmiddag på Lundsbrunns kurort med god middag, kaffe på maten samt tårta. Det var trevligt att träffa släkten, väldigt sällan det händer. Våra barn skötte sig riktigt fint, Jacob for runt lite här och var men lekte emellanåt och höll igång. Lisen satt med en stund på middagen och sen kunde jag lägga henne utan problem.
Lite värre var det på nerresan när vi skulle äta på Max. ..Lisen-nyvaken, råkade sticka handen i sin varma mat och brände sig på tummen. Bara mitt fel eftersom jag bar Lisen och maten med samma hand och Jacob dricka i den andra. Klantmamma!! Dessutom uppfattade jag inte att det blev så illa utan trodde mest att hon var nyvaken och tokhungrig. Så där stod jag på Max och matade i henne medan hon tappade ur nappen för att hon skrek så mycket. Kaos minst sagt...kände hur alla glodde på mig. ..När maten började mätta lilltjejen blev hon i varje fall lugnare och mer kontaktbar. Jonas bytte blöjan medan jag petade i mig några strips. Väl tillbaka visade han hur röd hon var på tummen och dagen efter kom en blåsa som ett brev på posten. Snacka om att vilja bryta ihop. ...men vad gör man. Håller god min och behåller lugnet för barnens skull.
Härlig helg för övrigt! Jacob fick åka traktor med morfar och bestämde glatt vem av mormor och morfar som skulle sätta på honom skorna eller något helt annat. För mamma och pappa fick INTE!
Nä nu sover Lisen i famnen så då ska jag också passa på..

Av irmelin - 7 november 2013 13:15

I tisdags gjorde Pila ett rätt trevligt ridpass, checkade mest av att det vi gjort fungerade
Och idag tränade jag Emelie från marken, böjning vid hand och i longen, gick lite mot en öppna i skritten, lite trav på longen och flytta rumpan in vid stillastående som början till sluta. Det är lite kul att jobba två olika hästar och där den ena numera är van vid vårt arbetssätt och den andra undrar vad nu detta ska vara bra för? ! Båda donnorna sköter sig så fint utifrån sina förutsättningar.

Elisabeth har en sån söt liten halvblodsåring som kom fram och ville hälsa på mig i hagen. Kände plötsligt ett litet sug efter att ha en egen liten plutt att starta med, ett oskrivet kort utan bakgrund som måste tas hänsyn till. "Om ett par år", som det heter. ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se