Irmelin - den starka

Alla inlägg under oktober 2013

Av irmelin - 17 oktober 2013 13:22

Skaffade mig lite träningsvärk igår på Pila, travuppgångarna funkade inte så jag ändrade taktik och lät henne trava på. Emellanåt fann vi några steg där hon började svinga ryggen och vila i steget. Annars byggde jag upp en övning i skritt på en liten fyrkant med volt i varje hörn samt växlande öppna eller böjd rakt fram. Gick rätt bra, lite svårt att få henne att vänta in mig bara. Fick även lite slutappå volt. Fint pass!

Idag åkte jag och Lisen ut till Elisabeth och hennes fina Emelie. Det händer så mycket positivt för var gång jag ser dem. Emelie har en kropp som är mer skapt för ridning än vad Pila har. Det går redan att arbeta henne i trav och hon har lättare för skolorna. Jag fick sitta upp en stund också och det grundläggande är att få henne mer lösgjord, sakta tempot i trav och hitta en stabilare sökning. Trevlig häst!

Jag har det så himla bra som får rida andras fina hästar!

ANNONS
Av irmelin - 15 oktober 2013 16:27

Jobbade både lite från marken och uppsuttet med Pila idag. Skolorna från marken blir bara bättre och jag kunde till och med ta med henne i några steg diagonalsluta i vänster varv. Hon reagerar även direkt på samling vid hand nu.

Uppsuttet fortsatte vi på övningar från Karin-träningen, kombinerade skolor och samling något steg.Hon låg lite tyngre i handen idag och ville gärna gå på i ett bekvämt tempo istället för att följa tonus. Fick till det ganska bra ändå och travuppgångarna gav detsamma, men är inte allt på plats tänker jag inte pressa henne mer än vad hon orkar. Dagsformen måste avgöra hur man lägger upp passet!

ANNONS
Av irmelin - 14 oktober 2013 20:36

För andra kvällen testar vi välling till Lisen och den här gången kom hon på hur man ska suga ur flaskan. En halv deciliter räckte gott för att hon skulle slockna så fort jag lade ner henne och nu snarkar hon i min famn. Kan vi få sova längre än till fem i morgon?

Av irmelin - 9 oktober 2013 21:04

Att Pila är en riktig travare går då inte att ta miste på. Idag tog vi oss upp till den nya vägen som löper mellan Ludvika och Gränges och som kommit till på grund av Spendrups vattenutvinning från vår tjärn. Underlaget på vägen var riktigt fint och äntligen har vi fått en lång galopp sträcka i området!

Pila skrittade på med stora kliv, kikade på lite läskiga saker men gick fint på. När vi vände hemåt tyckte Pila att vi hade bråttom. Skritta gick inte, trava barbacka på het häst kändes inget vidare så vi kompromissade till en kort jogg. Jag är glad att jag hade kapson och kimlewick för då kunde jag göra förhållningar på kapsonen och slapp störa henne i munnen. När hon tyckte att jag var dryg drog hon åt sidan och stannade. Det var ju iofs bra för då blev det paus i springet.

Em bit hemifrån tyckte jag att hon behövde skritta så då satt jag av oss promenerade hemåt. Fröken var lite lagom svettig när vi kom tillbaka :-)

Av irmelin - 7 oktober 2013 06:26

Jag bad Karin kika på samling från marken, skolor uppsuttet och traven när hon kom till oss i lördags. Pila behöver bygga upp muskler i bakpartiet för att stabilisera sin överrörliga kropp och därför lägger vi mycket fokus mot en bra samling i korta upprepningar.

Flyttade tyngdpunkten i halt och vi upptäckte att jag tänkt bakåt istället för att flytta över frambenen. Visade lite skolor och i den svåra slutan i höger varv kan jag utgå från spåret och flytta in bara ett steg för att introducera den utan staket. För att arbeta mot samling höjer vi formen något och ber henne om en taktförändring med spöet mot inner bak. Hon reagerade fint.

Uppsuttet flyttade vi också vikten i halt, något jag aldrig gjort men det gick riktigt bra. Flyttade in och ut på volt i skritt. På Pila måste jag vara väldigt stabil och placera oss på en räls i tanken för att få en bra diagonalisering. I vänster vill hon gärna flyta ut över ytterbog och jag minskar böjningen för att hitta tillbaka. Vi vill dessutom att hästen ska söka yttertygeln mer och hellre kontrollera grad av böjning där än att ta i inner.

Red en bekant övning med några stegs öppna, öppna handen och följ med in på diagonalen. Man lägger upp den i tre steg med förberedelse i hörnet innan öppnan; formgivning, böjning, ställning. Inför sista öppnan ska alltså alla tre fokus finnas och bilda en helhet. Vi fick till det rätt bra ett par gånger.

Pumpade sen i samling på fyrkanten. Fokuspå att ha en bra sökning till handen och att hon öppnar upp området mellan ganash och hals. Noga med att det bara blir något steg i samling.

Över till traven och där ska jag jobba likadant. Lägg fokus på ett bra utgångsläge i skritt, bara höja tonus och ändra takten och sen tillbaka till skritten. Hon ska fjädra och hålla emot i steget istället för att stumt trycka ifrån med hovarna och låsa ryggen. Hon måste också följa handen och inte knyckla ihop sig för då finns det ingen möjlighet att påverka henne. Se bilden av en rund häst som lyfts uppåt-bakåt i manken.

En riktigt givande träning! !

Av irmelin - 6 oktober 2013 06:33

Här kommer en kort film på travarbetet igår. Gör ett längre inlägg om träningen sen... 

Av irmelin - 2 oktober 2013 19:47

Det är ju för härligt att rida! Pila bjöd äntligen på sökning till handen i traven och blev otroligt trevlig att sitta på. Inte hade jag trott att vi skulle nå fram dit så pass fort som vi faktiskt gjort. Bara huvudet är med. ..

Introducerade skolorna på volt idag, mycket förbryllande tyckte Pila men försökte i alla fall samordna kroppen åt det som. Hon kändes lite småtung fram idag och speciellt på höger tygel. Intressant att hon bytt svår sida från vänster till höger.

När vi var klara var stallgången upptagen av hovis så då blev jag uppslängd och tog mig en liten runda ute så länge. Kvällssolen sken genom vackra höstfärger i träden och hästen skrittade på med energiska steg...ren och skär lycka!

Av irmelin - 2 oktober 2013 09:51

Fortsatt inlärning av skolorna utan stöd av staket, vänster sluta kom riktigt fint. Trav på longen i nedåt-framåt som att hon aldrig gjort annat. Prövade en första galoppfattning i vänster varv, var övertydlig med dubbelsmackning och litet spövift bakom henne i luften. Galopp minsann! Som lutande tornet i Pisa men ändock galopp. Tre steg och sen avsaktning och tillbaka till skrittjobb för att bryta spänningen. Vi hade mysstunder emellanåt,jag satt på huk och Pila stod medhuvudet alldeles intill.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se