Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 7 oktober 2013

Passet med Pila

Av irmelin - 7 oktober 2013 06:26

Jag bad Karin kika på samling från marken, skolor uppsuttet och traven när hon kom till oss i lördags. Pila behöver bygga upp muskler i bakpartiet för att stabilisera sin överrörliga kropp och därför lägger vi mycket fokus mot en bra samling i korta upprepningar.

Flyttade tyngdpunkten i halt och vi upptäckte att jag tänkt bakåt istället för att flytta över frambenen. Visade lite skolor och i den svåra slutan i höger varv kan jag utgå från spåret och flytta in bara ett steg för att introducera den utan staket. För att arbeta mot samling höjer vi formen något och ber henne om en taktförändring med spöet mot inner bak. Hon reagerade fint.

Uppsuttet flyttade vi också vikten i halt, något jag aldrig gjort men det gick riktigt bra. Flyttade in och ut på volt i skritt. På Pila måste jag vara väldigt stabil och placera oss på en räls i tanken för att få en bra diagonalisering. I vänster vill hon gärna flyta ut över ytterbog och jag minskar böjningen för att hitta tillbaka. Vi vill dessutom att hästen ska söka yttertygeln mer och hellre kontrollera grad av böjning där än att ta i inner.

Red en bekant övning med några stegs öppna, öppna handen och följ med in på diagonalen. Man lägger upp den i tre steg med förberedelse i hörnet innan öppnan; formgivning, böjning, ställning. Inför sista öppnan ska alltså alla tre fokus finnas och bilda en helhet. Vi fick till det rätt bra ett par gånger.

Pumpade sen i samling på fyrkanten. Fokuspå att ha en bra sökning till handen och att hon öppnar upp området mellan ganash och hals. Noga med att det bara blir något steg i samling.

Över till traven och där ska jag jobba likadant. Lägg fokus på ett bra utgångsläge i skritt, bara höja tonus och ändra takten och sen tillbaka till skritten. Hon ska fjädra och hålla emot i steget istället för att stumt trycka ifrån med hovarna och låsa ryggen. Hon måste också följa handen och inte knyckla ihop sig för då finns det ingen möjlighet att påverka henne. Se bilden av en rund häst som lyfts uppåt-bakåt i manken.

En riktigt givande träning! !

 
 
Ingen bild

Johanna

8 oktober 2013 07:46

Tack för tipsen.
"Problemet" är att Vargen är för mycket dressyrriden av tidigare ägare & har vant sig att gå bakom hand. Jag tycker vi har kommit bort mycket från de men ibland hamnar han tillbaka i gamla hjulspår, speciellt tränsbettet brukar trigga det men även andra bett olika dagar.

irmelin

8 oktober 2013 20:19

Aha..det är inte lätt att komma bort från ett sånt inlärt beteende :/ haha, du kunde nog redan de knepen! Angående slitningar på tån på hoven, låter som att hoven inte är i balans och att han inte traktlandar. Testade du renegade som du skrev om tidigare?

 
Johanna

Johanna

9 oktober 2013 17:44

Alla tips är bra tips, även om man kan dom som sedan tidigare behöver man ibland bli påmind!

Näe hoven är ju inte i balans, det tar ju tid. Men nu har det nött så mycket, paddex nöter rätt bra tydligen. Pratat med utbildade hovkvinnan också som menade på att jag måste vara beredd på att inte rida under en rehabiliteringsperiod och det är jag inte som det ser ut nu. Vill sätta igång han och se så att han håller! Så nu skor jag på han! Har beställt bootsen men inte fått dem än, får skicka tillbaka dem.

http://walkyria.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards