Irmelin - den starka

Alla inlägg under september 2013

Av irmelin - 16 september 2013 08:25

Pila var som förväntat småstressad med hög takt vid ridpasset. Kunde bara lugna henne något steg men direkt kom kvittot genom längre mjukare steg, bärkraft och en svingande rygg.

Karin tyckte att jag hade en svårriden häst eftersom det rör sig överallt och hon lätt stressar upp sig. Hon behöver sänka tempot och stabiliseras bak. Skolor, samling och att tidigt jobba mot skolskritt kommer ge resultat. I traven forsätter vi med uppgångar men kan lägga henne lite längre för överlinjens skull. Tänk på att rida till yttertygeln och att inte böja henne för mycket. Samlingen kommer gå före galopp i hennes fall.

Provade även skolorna på volt, svårt men något att börja leka med.

Övning; rid på ett S. Öppna, öppna handen och följ böjningen in. Samla ett par steg på medellinjen och vänd tillbaka i sluta.

Med tanke på att jag anade hur Pila skulle vara är jag nöjd med passet. Jag fick beröm för att jag inte tar i henne när hon drar igång utan jobbar med min andning och vår avslappning. Framförallt var det skönt att få ett kvitto på att jag nog tänker rätt kring vårt tillvägagångssätt i utbildningen. Det lugnande arbetet från marken kommer göra det lättare uppsuttet.

Pila fick mycket beröm, hon är verkligen en skönhet!

Jag har film från passet, det kommer ett klipp när jag får tid.

ANNONS
Av irmelin - 16 september 2013 08:04

I helgen hade vi den efterlängtade kursdagen för Karin Hysing! Alla deltagare var supernöjda med Karin som förklarade hur och varför samt hade en tydlig struktur så att man fick en helhetssyn på hästens utbildning enligt utbildningsstegen.

Förmiddagspassen ägnades åt longework, steg ett när man börjar arbeta en häst eftersom du inte alltid vill ha en grön häst för nära dig av säkerhetsskäl. De tre ledorden var avstånd, riktning och gångart. Från longen tog vi arbete vid hand med böjd rakt fram, öppna och sluta. Jag fick med mig att inte böja för mycket i öppnan, vilket Pila vill göra och hänger på ytterbogen utan att bära med inner bak. I höger sluta ber vi om lite och kan hjälpa henne genom att föra huvudet lite utåt till en början.

Övning: böjd rakt fram, öppna, böjd rakt fram, sluta. Vid sarg och sen bort från sarg. Handen på kapsonen hellre än på linan.

Stillastående arbete i halt, flytta vikt mellan frambenen. Först ytter bog och sen innerbog. Kika på bringans muskler och höftpartiet.

Nästa grupp hade samma ledord men var helt nya och tränade mer på grunden. Byta varv; backa mot hästens rumpa, backa rakt bak tills du har båda ögonen på dig. Halt, vikt bakåt, flytta undan bogen och sänd ut i nytt varv. Göra halt ute på spåret, börja vid sargen och använd bromsande axel, ev skak i linan. De började även att ta upp traven på longen. Utvecklingen gick snabbt framåt och bara människan gör rätt så blir det rätt.

Måste tillägga att vi hade en sån härlig och öppen stämning. Jag fick dessutom så fin hjälp av flera personer med Lisen under dagen, det krävs trots allt lite teamwork att ha med sig både barn och häst på kurs. Torbjörn servade mig fantastiskt mycket med Pila också, utan hans hjälp hade jag aldrig kunnat åka i dagsläget!

Underbart god lunch mef köttgryta a la Anette med vildsvin och älg. Jag hade svängt ihop en fransk kladdkaka till fikat.

ANNONS
Av irmelin - 12 september 2013 12:07

Jag blir så vansinnigt stolt över Pila! Gjorde ett uppsuttet pass idag och det går liksom bara framåt hela tiden. Lade lite mer vikt vidd samling och trav och nu fick vi en samlad trav ca fem-sju steg i båda varven. Stort framsteg!

Vsckra hästen!

Av irmelin - 9 september 2013 15:45

Byggt kaninhage, tiggt plastmatta på Bergslagens golvservice, lagt mattan i kaninburen, pratat med mormor, tvättat traktorn, möblerat om plantorna...

Av irmelin - 8 september 2013 19:29

Jag vet inte om det beror på att Pila kör på havrefri diet numera eller om det är något annat. Hur som helst så är hon mera cool och "med" mig när vi tränar.

Vi kan nu skritta i nedåt framåt samt samla upp några steg, öppna på rakt spår några steg, förstå hjälpen för sluta samt ibland få en travuppgång där hon börjar niga med bakbenen istället för att bara skjuta på. Idag envisades jag till och med med att få en uppgång i vänster varv som är hennes svåra varv. Jag är faktiskt skitnöjd med vår utveckling!

Av irmelin - 8 september 2013 09:20

Av irmelin - 8 september 2013 07:17

Jag vet inte varför men förut tyckte jag att vita kaniner såg rätt vanliga och tråkiga ut. Vad tror ni att jag tycker nu? ;-)

Molly! En riktigt söt lejonhuvad dvärgvädur som dessutom är så snäll och social.

Humle är ju också rätt fin :-) Tror dock att den ljusa bruna pälsen ska fällas i sinom tid så att han blir mörk igen.

Det märks att Humle har varit stressad efterr Mollys ankomst. Det tar tydligen ett tag innan pojkhormonerna går ur kroppen så det hade nog varit klokt att vänta egentligen. Men nu börjar han coola ner och öronen ligger allt mer rakt ner - om det nu har något samband. Det får ändå dröja ett tag innan jag sätter ihop dem, några bebisar ska vi inte ha!

Av irmelin - 6 september 2013 09:09

Jag och Jacob har just slängt ihop en Nutella oreo cheesecake efter ett amerikanskt recept. Alltså lite fritt översatt vad gäller måtten så vi får väl se om det blir bra!

2 paket Oreo kakor
Ca 100 g smält smör

200 g philadelphia
2/3 burk nutella
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
2 msk nutella för dekoration

Smält smöret, mixa kakorna och rör ihop. Platta ut kaksmeten i en form med löstagbar kant.
Blanda philadelphia och nutella. Vispa grädden och rör i tillsammans med vaniljsocker. Bred ut smeten på kakbottnen.
Värm nutella för dekoration och ringla över kakan.
In i frysen med plastfolie över några timmar.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se