Irmelin - den starka

Alla inlägg under april 2013

Av irmelin - 17 april 2013 07:20

Tur att man har en liten kille som väcker sina föräldrar 06:16 så att man hinner få ut något vettigt av dagen ;)


Idag ska det bakas, matpajer och kakor, inför helgens firande. Själva kalaset känns egentligen sekundärt, likaså att fylla b i g 3 0. Det jag mest ser fram emot är att stora delar av min familj kommer upp och hälsar på. Bara att vara omgiven av sina nära och kära gör en lite lyckligare och lite mera komplett!


Igår var jag ju hos sjukgymnasten och hon kompletterade de övningar jag redan fått från barnmorskan samt visade hur jag skulle sätta TENS-plattorna på bästa sätt. Känns skönt att ha en riktig plan för att stärka upp musklerna så att sista tiden inför förlossningen och även efterföljande tid blir så bra som möjligt. Jag är inte van vid att ha ont och vara så här stillasittande, det ligger helt enkelt inte för mig. Ni kan ju ana den frustration som emellanåt smyger sig på rent mentalt.... Frågade även henne om övrig motion som promenader och cykling, det rekommenderas ju att göra det lilla man klarar av. Cykling känns som ett nej, minsta uppförsbacke där jag ska ta i gör ont. Men jag testade faktiskt att gå en miniminiminipromenad igår när Jacob skulle somna i vagnen. Och går jag supersakta och med korta steg så funkade det. Min stora skräck är att vara helt muskel-lös vid förlossningen och att det ska ta vansinnigt lång tid att komma igång igen efteråt. Bäst att underhålla på det lilla sätt jag mäktar med. När sjukgymnasten undersökte mitt bäcken såg hon förresten att det inte var helt symmetriskt utan den högra bäckenhalvan var något bakåttippad. Svårt att säga om det kommit av besvären nu eller om det har legat där tidigare eftersom jag haft svårare att få bak vänster höft redan innan.


Idag blir det förresten en sväng till Västerås också, inte riktigt den shopping som ni kanske tänker på i första hand utan inhandlande av en ny barnvagn! I Borlänge såg vi en Britax B-dual, en smidig syskonvagn som går att kombinera på hur många sätt som helst. Hemma i soffan hittade vi sen en begagnad sådan som jag direkt ringde på. Fiffigt! Känner mig redan jättenöjd :)Kolla in alla kombinationer....


Det som ingick i vårt köp var:

- Vagn med huvudsits

- Babyskydds adapter

- Syskonsits

- Mjukliften

- 2 st regnskydd, varav 1 helt oanvänt

- 2 st myggnät

- 1 st åkpåse cargo baby

- sufflett förlängare

- Avstånds adapters

- Footsack

Vi behöver inte köpa till något med andra ord, riktigt skönt!

ANNONS
Av irmelin - 15 april 2013 09:27

Jag har tydligen fått en ny titel, manager! Kan man inte rida själv så kan man alltid se till att andra kan träffas och utvecklas tillsammans. På FB har jag startat gruppen NH-AR i Ludvika för att alla som brinner för samma sak ska kunna inspirera och ge varann tips. Vår utflykt till AR-clinicen i Lövåsen igår var en del av detta skulle man kunna säga.


Christofer Dahlgren var som vanligt engagerad och pedagogisk, vi som satt på läktaren fick många tillfällen att ställa frågor och under teoripasset fick vi matnyttiga tips att ta med oss hem. Ekipagen under dagen hade kommit olika långt och mest fascinerades jag nog av den maffiga bruksnordisen "Lilleman" som med sin enorma kroppshydda visade upp en fantastisk samling. Här snackar vi hästkrafter!


Idag har jag vilodag. Ninisen har fått uppfräschning av buren och trots att han tog några glädjevarv i uteburen när jag tog ner honom dit så skuttade han snabbt upp i lådan igen. Det är lite ruggväder ute så jag förstår honom faktiskt. Snart ska jag ta mig i kragen och skriva en inköpslista inför helgens kalajs. Det är inte lätt att fylla 30 minsann... :)


 

ANNONS
Av irmelin - 13 april 2013 10:05

Sitter på badhuset med utsikt över familjebadet i väntan på maken och sonen. Vi har nämligen fått en totalt badtokig liten kille som nyvaken kan börja babbla om "bada, bada" en helt vanlig vardag. I bilen på väg hit lät det likadant med ett stort smile i ansiktet :-D Eftersom mamman känner sig stor som en val och smått oattraktiv från halsen och neråt är det pappan som står för plasket medan jag läser bok.

Efter en lunch hos svärföräldrarna bär det lite senare av till Borlänge för att kika på ny barnvagn till stumpan i magen. Jag vill ha en med mjuk insats som är lätt att bära med sig samt fungerande bromsar då de är paj på gamla vagnen.

Imorgon är det sen min tur att sitta där i bilen med ett stort smile för då bär det av till Lövåsen på clinic med ett gäng lika häst galna människor som jag själv!!

Av irmelin - 11 april 2013 12:07

Städat kaninbur.

Lyfttränat kanin, gick hyfsat. Han gillar inte lyftet men är lugn i famnen och kontaktsökande.

Fixat kaninrampen så att brädan går kant i kant med buren.

Startat NH-AR i Ludvika på FB så att vi får fart på gemenskapen i trakten.

Gråtit en skvätt till filmen The Vow.

Försökt återhämta mig från två timmars för lite sömn pga en son som ville ha nappen och en blivande dotter som gav sin mamma värsta sammandragningarna och höll mig krampartat vaken en extra timma....


Check.


Dags för middagsvilan!


Av irmelin - 10 april 2013 10:11

Tredje dagen hemma och jag inser att jag, som vanligt, behöver något vettigt att sysselsätta tankarna med. Passa på att plugga in något vore kul...typ något med häst kanske ;) Skämt åsido så är det mycket häst på hjärnan igen. Kroppen gör motstånd men själen skriker. Tur att jag får Anette på lunch idag och kan leva lite genom henne! Till helgen bär det av till Hästaktiv i Lövåsen med heldagsclinic för Christofer Dahlgren. Vackra hästar, kloka människor och inspiration så det räcker och blir över - ja tack!


Roar mig med att klickerträna Humle och vips hade jag en mycket socialare kanin. Jag har aldrig använt klicker tidigare men det var ju en riktigt bra grej må jag säga. Håller på att klicka in honom på pellets när han ska få mat och har så smått utökat till att klicka för visat intresse för mig. Måste dock ta tag i lyftträningen igen, han må vara en sprattelpelle men han får ändå stå ut med lite pyssel. Att klicka in honom på att vara trygg och få en positiv känsla hos mig går hand i hand. Det var i varje fall busenkelt att klicka in honom i transportburen från hans lilla hus när jag ville ta med honom till uteburen. Två klick så satt han självmant där inne i transporten! Fegisen törs nämligen fortfarande inte hoppa ut ur husen och nerför rampen. Uppför går fint men icke ner. Det är några centimeters skillnad mellan ramp och hus så nu lurar jag på en bättre upphängning av rampen så att han ska kunna spatsera rakt ut utan något nedåthopp. Tror att han helt enkelt inte  trivs med det nedskuttet. Värt att testa i varje fall.


Dags att gå och tillaga dagens lunchmat!


Bara för att längtan är så stor....Bildgooglad icandys.blogspot.comAv irmelin - 8 april 2013 12:49

I fredags när jag kom hem från jobbet hade jag fått brev från försäkringskassan. Ett par dagar tidigare hade jag ringt och försökt skynda på dem med min graviditetspenning eftersom min sjukskrivning på halvtid var på väg att ta slut. I brevet stod det att jag hade fått grav.penningen beviljad på heltid från och med måndag! Hux flux så skulle jag alltså inte jobba något mer innan lilltjejen föds. Smått chockartat att få reda på det med sådär kort varsel, men inte mindre välkommet förstås :) Så idag är min första hemmadag på heltid och tur är väl det för varken ljumskarna eller bäckenet mår speciellt prima.


Jag kunde dock ha det värre, solen lyser och omsorgen om Humle tvingar ut mig i friska luften! Köpte halkskyddstejp till rampen igår, stackarn hade det alldeles för kanigt så jag förstår att han inte vågat sig ut något mera. Han fick även en kattunnel som invigdes här på förmiddagen. Riktigt kul, tyckte sötbollen. Drog även ihop några träbitar till ett litet vind- och solskydd så nu känns det lite lugnare om han faktiskt tar sig ner och är utomhus helt på egen hand. När jag satt med honom en stund i uteburen passade han i alla fall på att skutta både lite upp och ner för rampen och senare såg jag att han skuttade upp hela vägen och in i huset igen.


Det efterfrågades lite fler bilder på själva buren och här kommer de! Fråga mig dock inte riktigt hur det är byggt för det är min man, experten, som har hållt i verktygen.


         


Humle in action! 

               Av irmelin - 7 april 2013 17:43

Det här är ett mycket läsvärt blogginlägg från Anna Lindh! http://wp.annalindh.nu/2013/01/kontakt-eller-stod/


Jag kopierar in det för att lätt kunna gå tillbaka till texten i min egen blogg.Kontakt eller stöd?

En av de saker som kan vara svårt att diskutera hästmänniskor emellan är hästens ”stöd” på tyglarna. Synen på hur det ska vara är väldigt olika och dessutom menar vi ofta olika saker fast vi använder samma ord. Eller menar samma saker men använder olika ord. Till att börja med är det alltså viktigt att försöka reda ut vad man egentligen menar med olika ord.

Många ryttare anser att hästen ska gå med stöd på tyglarna. Om den inte gör det så menar man att den har släppt kontakten till bakbenen och inte jobbar med ryggen. Jag ogillar ordet stöd i detta sammanhang. Att ta stöd mot något innebär att lägga vikt i eller mot detta något. Att hästen ska stödja på tyglarna (för övrigt det uttryck som används i dressyrens tävlingsreglemente, TR) innebär alltså att den ska lägga vikt i tyglarna. Den aktuella meningen i TR börjar ”Med stadigt huvud och fritt buren hals…” Jag kan inte få ihop en fritt buren hals med ett stöd på tyglarna. I mina öron motsäger dessa två varandra.

Jag föredrar ordet kontakt för att beskriva vad som ska finnas mellan hästens mun och ryttarens hand. Vad är då skillnaden? Den stora skillnaden är att hästen inte lägger vikt i tyglarna, utan att den, precis som det står i TR, bär sin hals (och sitt huvud förstås) fritt. Kontakten kan bestå enbart av tyglarnas vikt.

Sammy går fram till handen.


Men är det då inte som kritikerna säger, att om tygeln hänger så har hästen släppt kontakten? Jodå, det kan vara så, men det behöver inte vara det. Du ska vara uppmärksam på att hästen alltid söker din hand. Om du går fram med handen och sätet så ska hästen följa din hand. Man säger att hästen går fram till handen, utan att vara på handen. Om hästen inte följer din hand, utan blir kvar i samma form trots att du ger mer och mer tygel, ja då kan den ha släppt kontakten.

 

Att lära hästen att gå med en jämn kontakt till båda tyglarna är som det mesta annat ett arbete som sker i flera steg och som måste ses över tid. Ofta gör vi felet att vi tror att vi ska börja med målet. Vi har en idé om hur det ska se ut när vi rider och så försöker vi helt enkelt få det att se ut så.

Om vi har en idé om att hästen ska gå med lika stöd på båda tyglarna så kortar vi tyglarna och tar oss ett någorlunda lika stöd med båda händerna. På det sättet skapar vi motstånd och spänning hos hästen och så har vi gett oss in på spåret som leder till överaktiva händer som bara försöker få hästen att ”ta ner huvudet”. Lika tokigt kan det bli om vi har en idé om den lätta kontakten som består av tyglarnas vikt, och så rider vi runt på lagom lösa tyglar och hoppas att hästen så småningom ska ”ta ner huvudet” av sig själv.


Vägen till att få en häst som verkligen bär huvud och hals själv och som söker fram till handen, utan att vara på handen, går grovt räknat i tre steg:

1. Via ställning och böjning i innersidan få hästen bort från den inre tygeln.

2. Hästen söker sig till den yttre tygeln.

3. Lika kontakt till båda tyglarna.


1. Capo lättar från inner tygel, men söker sig fortsatt fram till handen. I detta skede bör yttertygel vara lös för att inte störa/förstöra ställning och böjning.
2. Diablo söker sig till yttertygeln. Observera att det inte är min hand som tar kontakt med hästens mun, det är hästens mun som söker kontakt med  min hand. Det är en avgörande skillnad!3. Så småningom resulterar steg 1 och 2 i att hästen kan söka lika kontakt på båda tyglarna, utan att hamna ”på handen”. Det kan se olika ut för olika hästar och i olika situationer. Ibland har man en högre grad av kontakt, ibland består kontakten endast av tyglarnas vikt. Men något ”stöd” på tyglarna är det inte fråga om!


Diablo samling i böjning.                            Sammy i rakställd samling.
 
 
 
Melissa i piruett.                       Diablo fram till handen.
 
 
  
 
Liselotte Linsenhoff på hästen                           Josef Neckermann – Venetia. Flerfaldig Piaff. Flerfaldig OS-medaljör                               OS-medaljör 1960-1972.
1956-1972                                         
 

Kom ihåg – Rid din häst fram till handen, men se till att du inte har hästen på handen!


Av irmelin - 7 april 2013 14:54

Blev så förtjust i ett litet kallblodssto från Falun som ligger ute på annons, och vad tror ni hästen heter? Jo, Nergårds Hanna. Här kommer....Hanna med hästen Hanna. Hehe!


http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=709143

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se