Irmelin - den starka

Alla inlägg under februari 2013

Av irmelin - 4 februari 2013 20:49

Egentligen ska jag inte alls klaga för jag har klarat mig undan magsjuka, förkylningsinfluensa, feber och allt däremellan. Men idag har magen spänt rejält här på eftermiddagen. Hela bäckenet och höftpartiet har känts instabilt och det har pirrat och värkt ända nere i vaderna. Hon växer, den lilla pärlan!ANNONS
Av irmelin - 3 februari 2013 08:37

Det gäller att ha en öppen och ödmjuk syn på kunskap. Jag hade en kunskap igår, jag har en annan idag och får en ny i morgon. Det är väl det som är utveckling kanske.


Gårdagens lektion gav mig ytterligare tankar kring hästens böjning, något som ni kanske har märkt att jag funderar en del kring. En oskolad häst klarar liten böjning, en skolad häst klarar en större böjning. So far so good. Men hur liten är en "liten" böjning? Jag drog parallellen liten böjning - nästan ingen böjning alls. Och det skulle kunna vara en del av sanningen, men svaret ligger ju i hästen och dagens status.


Igår behövde vi böja motsvarande en 12-15 m volt för att det alls skulle ge effekt i Pilas kropp. Den böjningen fick henne att böja hela vägen genom kroppen, slappna av och länga överlinjen. En mindre böjning gav knappt ingen effekt.


Det jag också tog till mig, fast jag egentligen redan vet det men kanske inte helt tagit fasta på det, är att för att få en gymnastiserad och mjuk häst måste vi stretcha. Alltså tänja mellan liten och stor böjning. Detta skriver E K Pettersson om i Kvinnor i Kalix. Detsamma gäller som sagt även för längningen av överlinjen, hur få en häst som kan gå både samlat och med stor längning om vi inte arbetar med hela spektrat. En muskel blir inte stark av att arbeta i samma läge utan av att tryckas ihop och stretchas ut.


Så idag säger mina tankar mig att en oskolad häst kanske inte alls ska gå med minimal böjning. Böjningen ska varieras och det jag tänker mig är en liten böjning kanske i verkligenheten inte är så liten eftersom det även måste ge effekt i hästen.


Hur går era tankar?

ANNONS
Av irmelin - 2 februari 2013 16:31

Idag var det då dags för vår första Anna-träning och den gav som förväntat många bra tankar och idéer. Det är så skönt att ha en tränare som är inne på samma linje som en själv och sen dessutom ger ännu fler tips som utvecklar mig och hästen.


Vi började som planerat en stund från marken innan jag satt upp. Sammanfattningsvis kom vi fram till att det är viktigt att jobba med att hon kan ta det lugnt, skritta långsammare och slappna av. Variera övning och väg är viktigt för att få henne med och ta bort stress, byta varv ofta. Växla mellan graden av böjning och få henne att söka sig väldigt djupt något steg för att tänja och stretcha åt alla håll. Mindre volter får henne att hejda farten och komma till böjning bättre, får henne att fokusera. Försök att bibehålla sökningen i omformning till nytt varv. Få henne att söka och slappna av innan jag går in i skolorna. Jobba mot svaga öppnor på volten, tänka och på något sätt reagera mot en sluta på rakt spår, små reaktioner det viktiga. Jag ska tänka på att bredda mina händer och hellre ta ett ledande tygeltag på kapsonen vid böjning än att fastna med innerhanden vid mankammen och förandes utåt. Faller hon in, för ut något steg och sedan ledande tygel. Låt yttertygel agera broms när det behövs. Vid igångsättning, framförallt vid hand, starta ur sökning och böjning direkt från början. Även på slutet ta något varv avsuttet vid hand för att länga ut i sökning ordentligt. Ingen trav idag men kommer fortsätta med travuppgångar på volt.


Pila kändes coolare och mjukare idag än vid förra passet. Hon kom snabbare till jobb efter att jag jobbat henne från marken vilket ju var tanken. Jag testade kapson ihop med den portugisiska stången, den passade henne och hon reagerade bra på den. Tjejen såg nöjd ut efter ridpasset och gäspade långt om länge på stallgången :)


Fick ett filmklipp från början av den uppsuttna delen. Det får stå för hur hon är/var innan vi har börjat skola henne, något att gå tillbaka till och jämföra med.   


Fina Pila! Hon är visst ett diplomsto minsann!


   

Av irmelin - 1 februari 2013 14:00

Sitter och leker med några övningar för att lösgöra bogarna. ...ett litet axplock.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se