Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 19 februari 2013

Höll mig på backen

Av irmelin - 19 februari 2013 20:22

Pila kom travandes i full kareta mot mig i hagen idag! Pigg häst- markjobb, tänkte jag och tur var väl det. När vi tog upp traven i longen var det bara spring med huvet rakt upp. Lade ner den biten och fokuserade på skrittjobbet istället som bara blir bättre och bättre. Hon känns jämnare, har ett bättre flow och jag kunde hjälpa henne bättre både genom halvhalter i kapsonen och med spöet som förlängd arm. I öppnan kunde jag vara lite mera noggrann och kräva att hon verkligen jobbade på med innerbak. Slutan som har varit enbart förvirring i princip var väldigt mycket bättre. Pila visade direkt att hon förstod vad jag var ute efter genom att runda sig för spöet vid halsen och försöka flytta ut rumpan från spåret. I vänsterslutan tog vi två fina steg rakt av och i den svåra högerslutan placerade vi oss mest rätt utifrån en volt och gjorde halt där hon kom ut på spåret med kroppen i rätt position. Tog fram henne något steg i en minisluta, backade ett steg och sen fram igen och bara pausa för att ge henne chansen att skapa ett kroppsminne. 
ANNONS
 
Irene

Irene

20 februari 2013 01:44

Det där med inlärning av slutorna tycker jag är intressant. (Du skrev ju om det för några inlägg sedan också.) Finns många olika sätt, många åsikter om fördelar/nackdelar, och så kan man såklart utföra det på olika sätt i praktiken också.
Att göra halt vid inlärning av sluta har jag dåliga erfarenheter av. För att tränaren som lärde ut det var väldigt teknisk och petig, vilket inte brukar bli så pedagogiskt mot gröna hästar vars skalle och kropp inte lärt sig ännu. Blev lite av en fight, särskilt om man inte var lika super-tajmad och konsekvent som tränaren som var mycket mer erfaren. Men sen kan man ju använda det på så många andra vis, inte bara "dåliga". :P
Sen vi började med lite trickträning fick jag ett nytt perspektiv. Vi har ju tränat sidepass away/sidepass front längs väggen, som utförs med rak häst men vill man kan det utvecklas till öppna och sluta istället. Tränaren brukade alltid lära in sidepass emot henne innan slutor, vilket lät väldigt praktiskt. När jag har tränat den övningen har jag ibland fått öva att bara GÅ själv, fortsätta sträva bakåt för sidepass mot mig, fortsätta sträva framåt för sidepass bort från mig, även om hästen inte gör det jag vill. För att det blir så förvirrande för den om jag säger "kom hit! nej, inte hitåt!" (även om jag egentligen menade att bara stanna upp framdelen t ex). Det har varit väldigt nyttig träning! :)

http://tabbe.blogg.se

irmelin

21 februari 2013 20:23

Ja slutor är ju så lurigt att lära in egentligen eftersom det handlar så mycket om att hästen själv måste förstå för att alls kunna forma sig. För min del funkar det väldigt bra att göra halter vid inlärningen. Både Goliath och Pila var och är såna att man måste ta ett steg i taget med tydliga pauser emellan, det går inte att pressa. Så mitt arbete handlar inte om att först gå fram och sen backa, vilket skulle kunna leda till en stor förvirring. Utan vi tar ett steg i taget med väldigt tydliga pauser emellan i halt just för att hästen ska kunna stanna, andas, ta in rörelsen både mentalt och fysiskt.
Jag har också funderat lite på att ta det genom en förvänd öppna, eller ja, att jag går mellan häst och staket med en så gott som rak häst och sen försiktigt och gradvis ber om en böjning till en sluta. I nuläget tycker dock Pila mest att det är konstigt att ha mig där vid bogen och skyndar för mycket framåt. Men ju längre vi kommer ju fler blir möjligheterna till en bra inlärning.
Kul att du hade nyttiga tankar att dela med dig av:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se