Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 16 februari 2013

Lånar kloka ord

Av irmelin - 16 februari 2013 21:29

http://www.jennieorleifson.se/?p=1639


Dressyren förlorar aldrig på att man avbryter.
- Clas Adam Ehrengranat
 
 
Akademisk Ridkonst - Easy på bete
 
Detta är lite tänkvärt. Det är väldigt lätt att man upprepar sig om och om igen även fast att man inte får någon reaktion från hästen.

Till exempel att man gör en halvhalt, hästen lyssnar inte. Man gör en halvhalt till, ingen reaktion. Ytterligare en halvhalt, ingenting händer. Åter en halvhalt osv. Detta får varken ryttaren eller häst ut någonting av. Då är det bättre att avbryta och börja om och kanske ta sig en funderar över om man behöver gå igenom halvhalten noggrannare med hästen så att man får ett direkt svar och så att man är säker på att hästen förstår vad man menar.

Ett annat vanligt problem är att man alltid försöker rädda situationen. Om någonting blir fel så försöker man korrigera för att hitta rätt. Man kanske uppnår det man önskat, men man måste korrigera hästen dit vilket betyder att ett missförstånd uppstått någonstans på vägen. Istället kan det vara bättre att avbryta och börja om helt från början. Då har man en chans att lära hästen att göra rätt från början och inte bara korrigera till det rätta.

När jag var yngre fick jag ofta höra att man aldrig ska ge sig, då vinner hästen. Har man sagt att hästen ska göra något så ska den göra det till varje pris. Nu vet jag bättre. Det är ingen tävling och hästen räknar inte segrar efter avbrutna övningar eller situationer. Det kan till och med förvärra hästens beteende om man pressar för mycket. Att avbryta är ingen förlust bara något som ger en tid att göra saker på ett bättre sätt.

 
ANNONS
 
Ingen bild

johanna

17 februari 2013 08:30

i agree!

 
Irene

Irene

17 februari 2013 23:00

Håller med, mycket kloka ord! :) Bra att bli påmind!

sv: Ja det var jag som skrev om halterna, kul att det fungerade bra för dig också! Tror jag började med farsans kallblod (för säkert 14 år sen nu :S) som verkligen behövde vara "med" då hon inte gick att stanna med tyglarna.

http://tabbe.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se