Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 13 februari 2013

Träffat Pila

Av irmelin - 13 februari 2013 20:48

Återigen var det dags för en date med Pila och vi tog ett kortare pass från marken ute på ridbanan. Det är så härligt att se hur hon själv vill söka sin avslappning och varje del vi har gjort tidigare går lite bättre för var gång. Hon har fortfarande mycket påskjut och svänger iväg med rumpan eller bogen emellanåt på volten. Jag tänker att det blir bättre ju mer vi jobbar med skolorna och hon kan balansera upp sig på egen hand.


Arbetet på longen gick mycket bättre än sist, kunde ta upp henne i trav en halv volt och i vänster varv hade hon ett större lugn och till och med lite sökning nedåt-framå. I högra varvet blev det mer fart men hon kunde direkt lugna ner sig när vi gick ner till skritt så det är ett framsteg.


Hade snappat upp ett tips om att backa hästen vid inlärning av slutan. Placerade Pila i en halt ur en volt med framdelen på spåret. Bad henne komma framåt med hjälpen för slutan, gjorde halt, backade henne ett steg för att komma i rätt sluta-position igen och ur detta ett steg fram. Var noga med att göra halt när hon tagit ett steg igen och stod på tre spår och gav massor av beröm. Sakta men säkert....


Jag testade att gå bredvid henne i höjd med bogen mot slutet och det var högst märkligt tyckte hon. Jag lät henne finna sin väg på volt och prövade även lite öppna där vi tog ett steg i taget i rätt riktning.


Hon är så duktig och framförallt så vansinnigt trevlig att arbeta med från marken!


Inga avancerade saker och bara beröm för alla hennes försök att förstå....



 

 

 
 
Ingen bild

Johanna

13 februari 2013 21:17

Du är duktig, även om jag inte förstår den framåtnedåtsökningen, för mig blir det en avstängd häst, vi vill inte ha en avstängd häst utan en häst som interagerar med omgivningen & ryttare/människan, en häst som kommer bort med med vikt från sin redan tyngda framdel & börjar pumpa bakifrån redan från början innan man börjar finlira ;)

En häst i den positionen för mig blir ett sätt att kontrollera hästen, lite som i dressyr om du förstår hur jag tänker? Hästen i dressyr är ofta i en form som gör att ryttaren kan "kontrollera" hästen.

Kallblodstravare besitter kraft & påskjut & det vill vi behålla & omvandla & inte plocka bort.

Hursomhelst så är ni fina :)

irmelin

14 februari 2013 12:27

Tackar :)

Haha, ja här går ju våra "läror" isär. Sökning nedåt-framåt och längning av överlinjen är det första vi arbetar med. Tycker Wallberg förklarar det rätt bra på http://ridkonst.nu/steg1.html

För mig är det absolut inte en avstängd häst. Jag upplever att hästen själv vill länga och slappna av, det är skönt både för kropp och knopp. Mentalt är hästen så mycket mer fokuserad just på mig, mer "med" mig. Jag vill inte ha en häst som tar in allt annat utan som vill arbeta med mig i nuet och det tycker jag att jag får på detta sätt. Jag tar samtidigt hela tiden in hästens reaktioner och kroppssignaler och guidar den till att kunna använda sin kropp på ett bra sätt för att sen kunna bära upp sin ryttare.

Det här med framåt-nedåt tror jag kan ge en missvisande bild, det är ju inte så att vi vill att hästen ska bära på fram. Men för att kunna bära bak tränar vi ett bakben i taget med att bära vikt genom en avslappnad överlinje. Om hästen inte har lärt sig sökningen och avslappningen först är det svårare för den att vara avslappnad i ett bärmoment som vi sen kräver när vi jobbar mot samlingen.

Påskjutet är jag helt med på att vi vill behålla, samtidigt måste man ju hitta till den där balansen och omvandlingen till att bära. Det känner jag inte att man gör genom att hästen får fortsätta skjuta på förbi sin tyngdpunkt.

Ja du, jag är ju heller inte så himla kunnig att jag kan gå in i teknikdiskussioner och förklara allt jag vill få fram ;)

Hur skulle du praktiskt gå tillväga istället vid denna typen av jobb från marken?

 
Irene

Irene

14 februari 2013 10:49

kul att det går framåt! :)

http://tabbe.blogg.se

irmelin

14 februari 2013 12:23

Sakta men säkert :)

Har en intressant diskussion med Johanna (Vargen) om framåt-nedåt där hon uppfattar det som att hästen blir avstängd och för "kontrollerad" i denna träning. Vad är dina tankar, du som också inte bara hör till den rena akademiska ridkonsten?

 
Ingen bild

Johanna

14 februari 2013 21:58

Det är säkert bra arbete det du gör, vi har olika utkikspunkter bara :)

Jag tänker att en häst som går nedåt "betar", en häst som "betar" är inte i arbete. En häst som går nedåt-framåt kan inte "hitta på" saker, inte ta egna initiativ & ryttaren kan på det sättet kontrollera hästen, glädjedödare.

Svårt att svara på hur jag praktiskt skulle gå tillväga, känner ju inte hästen heller men samma arbete som du ungefär, skolorna för att lära henne ta vikt på bakbenen, jobba med rakriktningen dvs få henne att skjuta jämt med båda bakbenen, spåra, träna signaler för att lära känna varandra, som ett kvitto på arbete och samlingen kommer oftast framåtnedåtsökningen som får bli ett par sekunders vila.

irmelin

15 februari 2013 09:05

Alla vägar bär till Rom, eller vad är det de brukar säga ;)

 
Johanna

Johanna

16 februari 2013 10:27

Ja eller hur! Huvudsaken det inte är på bekostnad av hästen!:)
Fick höra ett skräckexempel i morse, en tjej jag är "bekant" med har köpt en ny häst & ett par andra bekanta var på ridbanan samtidigt som henne & hästen reds hårt mellan hand & skänkel tills den blev mer & uppstressad och slutligen exploderade & ryttaren flög som en vante & hästen sprang runt & muckade gräl med dom andra hästarna på ridbanan.....:(

http://walkyria.blogg.se

irmelin

16 februari 2013 17:17

Åh fy sjutton! Stackars häst....inte undra på att den reagerade!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards