Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 30 januari 2013

Pilus

Av irmelin - 30 januari 2013 19:54

Åkte direkt till stallet efter jobbet idag och hade lyxen att mötas av ett färdigt stall - tack bästa kollegan! Det var bara att plocka in hästen som snällt kom skrittandes i hagen med glad uppsyn. Efter en stund kom hästägaren också och kunde kika på medan jag och Pila jobbade nere på ridbanan.


Pila var lite mer på tårna idag, det tog halva ridpasset innan hon började slappna av både mentalt och fysiskt. Kanske ska tillägga att jag rider en halvtimma totalt.... Som vanligt (?) fick jag därför lov att tänka om lite kring passets uppbyggnad. Hon ville allra helst bara skjuta på med bakbenen och bli stum i bogarna och hålla ett högt skrittempo. Därför satsade jag helt enkelt på att gå direkt in på volter och flytta henne in och ut får att arbeta sig mot avslappning, sökning och böjning. Vid varvbyte lade jag det på mitten av ridbanan och med intentionen att forma om för min kropp och längning av yttertygeln. Det gav resultat efter några gånger och jag kunde tydligt känna i sitsen hur hon lyssnade, klev rakt några steg och böjde om i balans.


Inser mer och mer hur överrörligt Goliath är att rida. Istället som på Pila invänta att hon själv rätar ut sig och håller balansen får man på honom även hålla balansen och riktningen i omformningen, rida i varteviga steg utan att invänta hans nästa steg. Om ni förstår vad jag menar....


Åter till Pila. Efter att ha flyttat och flyttat och omformat och uppmuntrat böjning började hon länga ut hela halsen och frusta. Häftigt hur avslappning påverkar hela hästen! När hon kom till det läget var det hur lätt som helst att rida henne, hon följer både min balans och kropp. I vissa lägen skyddar hon sig däremot och vill absolut inte runda sig för innerskänkel eller flytta sig utåt för tygeln och släppa efter med bogen. Särskilt svårt för högerbog att länga sig och vänsterbak som inner att bära vikt. Testade dels att förhålla och göra en extremt tydlig förflyttning åt sidan, som gick igenom sisådär eller att helt enkelt rida henne nästan rak och sikta ut mot staketet istället för att hon ska lägga all sin vikt ut sidan. Kan i nuläget inte säga vilken lösning som är bäst. Det finns ju någon anledning till att hon i det läget inte kan/vill böja sig så därför kanske lösning nummer två är bäst. Samtidigt som hon ju i lösning ett ignorerar min hjälp och jag skulle vilja att hon tar den. Kommer fundera vidare....


Något som kommer bli väldigt bra för Pila är att jobba vid hand med att flytta in och ut på volt, svaga öppnor och överträdelse vid hand. Då slipper hon mig på ryggen och får jobba med sin egen kropp.


Testade tre uppgångar till trav också bara för att se hur skulle reagera. Tänkte uppåt och gav impuls med rösten som hon direkt fattade även om hon jobbade på mer framåt. Saktade ner till skritt så fort hon tagit traven för att lära henne att ta det lugnt. När jag tog upp traven i vänster ville hon direkt lägga sig över bogen och bara trycka iväg så det fick räcka med en uppgång där eftersom det skapade så mycket stress hos henne.


På det hela taget är jag nöjd med passet, jag hittade övningar som hjälpte oss till avslappning och effekten i hästen var tydlig när det fungerade. Och trots stålbogar finns det sån potential i henne för när hon finner ro och böjning blir hon lätt och följsam som en fjäder.


Blir väldigt intressant att diskutera med min tränare Anna på lördagens träning!


     

 
ANNONS
 
Sara

Sara

3 februari 2013 14:41

Väldigt bra och inspirerande, ser fram mot att se mer av dig och Pila :)

http://keepstar.blogspot.com

irmelin

4 februari 2013 09:52

Tack! Lyckades se att du bor i Smedjebacken, kul med fler människor alldeles i närheten som gillar barfota, lösdrift och ett hästvänligt sätt att tänka :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se