Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 24 januari 2013

Första "vid hand"

Av irmelin - 24 januari 2013 20:12

Ikväll har jag gästat Pila igen och jösses amalia vilken häst hon är! Skötte henne från start till slut idag och provade givetvis direkt lite NH in från hagen. Stanna, gå sakta, snabba på, flytta bakdel... Den där tjejen är väldrillad :) Märktes stor skillnad på hennes bemötande av mig från förra gången, nu visste hon vart hon hade mig och jag kände mig stensäker på henne.


Hade kollegan Barbara, "minivärdinnan" Moa och ägaren Torbjörn med ut till ridbanan och medan de frös tårna av sig körde jag ett kort pass från marken med kapsonen. Första gången för Pila och som tur är sjuhundrafemtionde gången för mig. Vilken skillnad det är att få veta vad man pysslar med (till viss del i varje fall) när man har en odrillad häst. Stackars Goliath...inte undra på att det tog den tid det tog när både jag och han var totala newbies på akademiskt. Mitt mål för passet med Pila var att få henne att slappna av och därför började vi med att hitta en sökning nedåt-framåt i stillastående. Mötte såklart en del motstånd men bitvis släppte hon igenom och kunde vila i rätt läge. Att gå från det till att lägga till böjning var dock inte lika lätt men det kommer med tiden.


Gick över till att ta henne på en volt och fortsätta nedåt-framåt. Var inte så noga med böjning till en början utan bara få henne att följa mig på volten i ett lugnt tempo. Blev positivt överraskad över att min position framför henne lugnade hennes tempo utan att jag behövde ta så många förhållningar. Hon har helt klart en känsla för min zon. Så småningom bad jag om viss böjning emellanåt genom att toucha med spöet vid bogen. Pila stannade upp och funderade vad jag menade men kunde snart koppla samman både rörelse framåt och flytta vid bogen. Bytte varv genom att göra halt och byta spöhand, men gick snart över till att göra det i farten och det gick lika bra.


Flyttade sen lite inåt och utåt på volten när hon förstod spöhjälpen. Märktes tydligt att hon har svårare att sträcka ut sin vänster sida och böja åt höger. Hon vill gärna gå helt rak och häva sig utåt eller över bogen. Det var även svårare då att få en sökning i höger varv. Mot slutet gav hon dock några avslappnade steg där hon kunde hitta en placering som hon själv fann avslappnad.


Jag var noga med att pausa mellan övningarna och vid ett tillfälle stod vi båda i total avslappning, hon med huvudet vid knäna och en ryckande underläpp, och bara njöt av stunden.


Gick in och testade några stegs öppna efter svag böjning rakt fram. Det fungerade oerhört bra, Pila svarade precis rätt och kunde placera innerbak under sig i en mycket svag öppna. Kommer inte ihåg om jag testade lite longe innan eller efter öppnan, men det var tydligt i longen att det är arbete vid hand och i position framför huvudet som är rätt tillvägagångssätt tills hon funnit en stabilitet. I longen ville hon dra upp tempot och tappade både böjning och sökning. Kunde hjälpa henne till viss del och ville mest kolla att vi kan sätta en halt ute på spåret  - vilket hon tog på andra försöket - och göra ett bra varvbyte - gick rätt bra andra gången också.


Jag är återigen riktigt nöjd med tjejen, hon kommer bli great!


En suddig bild är bättre än ingen bild alls...


 

 
ANNONS
 
Irene

Irene

25 januari 2013 00:37

Vad kul att träna med ny häst! :) Låter som en väldigt lyxig häst för att vara grön!

http://tabbe.blogg.se

irmelin

25 januari 2013 09:29

Ja det ger jättemycket att få börja från scratch med en oskolad häst fast med lite mer egna kunskaper. Hon är rent fantastisk, kunde inte ha fått tag på nån bättre. Bara att inse att känsliga kallblid med mycket nerv är 'min grej' :-)

 
Irene

Irene

25 januari 2013 14:40

sv: Ja det var det som var tanken, "hitta hästen" alltså hitta hästens balans. Men då var tanken att hitta den för att lättare kunna inverka dit jag vill, och det var så det fungerade i början. Hitta hästen - be om dit jag vill. Delen med "be om dit jag vill" behövs alltså inte längre, kanske har med utvecklingsnivå att göra. :) Han vet redan vad jag vill men gör det inte förrän förutsättningarna finns.

http://tabbe.blogg.se

irmelin

26 januari 2013 10:43

Har precis lagt ifrån mig boken Kvinnor i Kalix där jag läst övningen Tre steg in- tre steg ut. Jag kopplar ihop det du beskriver med hur E-K föreslår, att följa hästen för att se be den följa. Måste säga att jag blir allt mer inne på hennes sätt att tänka kring balans, signaler och inställning. Skulle behöva leta på någon ryttare/tränare här i närheten som har detta tänk och som kan hjälpa mig från marken för att påminna och förtydliga. Jag är mer inläst och inkörd på Christofer Dahlgren, Katrin Wallbergs bok och till viss del Bent. De tre har gett mig en bra grundskola och syn på utbildningstrappan men det är något av en känsla som E-K bättre sätter ord på än vad jag tidigare fått till mig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se