Irmelin - den starka

Alla inlägg under juni 2012

Av irmelin - 7 juni 2012 16:20

I morse kom Anette förbi med munkorgar som hon fått låna av Minna, uppfödaren till Anettes häst Arda. Jag ska nämligen testa en så kallad betesreducerade på Goliath några timmar om dagen för att se om vi kan minska sockerintaget litegranna. Han är helt klart för rund i dagsläget och eftersom det även slagit ut i hovarna skulle det vara bra att begränsa intaget under de timmarna när gräset är som värst.


Goliath tyckte inte att grimman med korg på var det minsta konstigt, han stod snällt still medan jag klädde på och av den. Storleken var bra så här på eftermiddagen passade jag på att smita in på djuraffären i stan och införskaffa mig en munkorg. Dock får herrn vänta till imorrn förmiddag att använda den, jag vill kunna ha lite koll på honom under den första tiden och under natten är det ändå som bäst tid att obehindrat käka av gräset.


Har ni testat betesreducerade någon gång eller skulle ni kunna tänka er att göra det om behov fanns?


ANNONS
Av irmelin - 5 juni 2012 20:50

Idag måtte väl ändå lite av fläsket ha trillat av för jag och nya cykeln har avverkat dryga två mila på knappt två timmar! Det var ju inte helt frivilligt må jag säga eftersom jag var tvungen att skjutsa Jacob till svärmor som skulle vara barnvakt medan jag var på planeringsdag med jobbet några timmar. Så först en halvtimmas färd dit, sen en halvtimma tillbaka till jobbet. Sen hade jag hoppats lite på att maken skulle hinna sluta före mig så att han kom först till svärmor och kunde ta med Jacob hem....men icke. Det var bara att cykla på i åskskuren som bestämt sig för att kyla ner mig just när jag trampade iväg. En halvtimmes tur till alltså.... Och när vår lilla familj skulle hem från svärföräldrarna, ja då tittade solen fram så då kunde jag lika gärna cykla hem också - sista halvtimmas etappen. Så kom inte här och säg att jag inte är hurtig! ;)


Väl hemma blev det en timmas tur med Goliath. Vi skrittade ner till ridvolten, kom lagom dit när en blixt lyste upp himlen över sjön och som snart följdes av ett rejält dunder. Men nu hade jag ju bestämt mig för en tur så det var bara att hoppas på lite bättre väder och rida en stund. Vädret blev tyvärr inte bättre...det började regna och vi fick flera störningsmoment med två damer med stora paraplyer som gick förbi samt en man som drog upp sin kanot och promenerade med den efter sig upp bland husen. Hur ofta ser man en sån liksom?! Goliath höll på att krypa ur skinnet och jag fick sysselsätta honom bäst jag kunde, men jag förstår att det inte var så lätt med koncentrationen.


Det jag ville testa under passet var att rida med sadel, jag som bara tränar med barbackapaden. Men nu har jag tack vare det lärt mig att sitta ner i traven på min häst och när jag hade honom i en lugn och jämn travtakt var det inga bekymmer att sitta ner i sadeln heller. Värre är alla de små stunden när vi tappar takten...eller han ligger på framåt..eller vi tappar balansen....eller...ja ni fattar :) Blev som sagt ingen direkt superridning alls men vi fick igenom skolorna i både skritt och trav, diagonalslutor i skritt och skrittpiruett. Jaja, man kan inte vara på topp jämt!


Jo förresten...rubriken....vart jag numer har skav förtäljer inte historien ;)

ANNONS
Av irmelin - 3 juni 2012 19:55

Efter dagens träningspass blir jag än mer tacksam över att ha hittat en sån bra tränare som Anna är, hon passar oss verkligen perfekt! För varje gång har det gått framåt för oss och jag får många bra tips och övningar som jag sitter och finlirar med sen på egen hand. Anna har fattat grejen med Goliath, det måste hända något hela tiden för annars ledsnar han ur. Hon lägger upp bra övningar som verkligen stärker de där bakbenen och varierar skola på skola för att få upp lösgjordheten. Dessutom har hon ögonen på vad jag som pilot behöver förbättra. Jag är så förbannat långsam i mina reaktioner och blir lätt stum i handen när jag inte hinner med. Vi får hoppas på att konceptet "övning ger färdighet" funkar!


Idag blev det lite mer fokus på diagonalslutor, något vi mest nosat på än så länge så det var lite klurigt emellanåt. Fördelen är ju att ha en så känslig och arbetsvillig häst som bara vill och vill hela tiden! I traven visade Goliath framsteg och fick till flera riktigt flera bitar där han nu även börjar lyfta upp bog och manke så att frambenen "kommer loss". Det är en speciell känsla, att gå med ett sista litet motstånd och när det släpper...vilket flow. Goliath bjöd till och med på några steg  trav som gick väldigt mycket uppåt och både jag och Anna höll på att tappa hakan. Nog finns det potential alltid ;) Anna bad oss i en travövning att hålla en relativt stor volt och sen tänka mot piruett. Faktiskt kom det några steg här och där som var riktigt fina - min kämpe till häst!


I galopparbetet lärde vi oss två bra grejer, att fatta ur en lite friskare trav med tydlig böjning och sökning. Just att ha ett litet tydligare driv fram gjorde det lättare för G som fortfarande behöver lite mer skjutkraft in. Efter en liten bit galopp bröt vi av till trav och fick då direkt gå in i en travöppna för att dels hitta takten och få G att fokusera på något annat så att vi går runt den stress som han gärna tar till.


Under passet fick jag även träna en del på att byta böjning, först sitta om och sen böja om. Att det skulle vara så svårt då.....grrrrr! Antingen så rinner han ifrån mig och kör upp huvudet eller så ger jag på något sätt signaler om att gå över i en sluta. Jag gör väl för mycket helt enkelt. Lika så överdrev jag slutan i en carréövning med böjd rakt fram och skrittpiruett i hörnen. När jag fattat att det räckte med ett par steg piruett blev det lite bättre, men usch  vad långsam jag kände mig. Det var det där med att balansera på en sytråd och det blir lite svårt att få något flow i det när man hela tiden halkar vid sidan....


Anyway, stort cred till hästen som skötte sig strålande idag! Nu är det bara piloten som måste hänga med i utveckligen här :)


Förresten så kom det förbi en gammal hästkarl vid stallplan precis när jag och Goliath skulle ge oss iväg till ridvolten. Han har sin kallblodstravare i stallet en liten bit bort och han sa att nu var han bara tvungen att komma in och kika för han hade sett Goliath ute i hagen flera gånger och tyckt att han var så snygg :) Sen öste han beröm över min fina häst, att han var så fin och kvadratisk i formen, stod bra med alla fyra ben under sig, fin nacke (var han hingst??) och sen bjöd Goliath på mys och gos i mannens famn och då blev han ju inte mindre poppis ;) Mannen var tydligen väldigt duktig på att gissa travstam, tyvärr vet jag ju bara Gs mammas stam men mannen gissade på Elding eller Steggbest. Inte helt otroligt om man kollar på hingstarna faktiskt....


Steggbest


Elding


Goliath


Riktigt nöjd med dagen! 


Av irmelin - 2 juni 2012 14:47

I går kväll fick våra pojkar sällskap på andra sidan staketet av två fina damer! Jag och Elin tyckte det var lika trevligt som hästarna gjorde för det innebar att vi kunde rida ut alla fyra på dagens tur. De nya tjejerna kunde dessutom tipsa oss om flera skogsstigar som vi inte kände till så nu ska det utforskas!


Det var på håret att vi inte blåste bort!


   

Av irmelin - 1 juni 2012 22:00

Gick ut i hagen här på eftermiddagen och arbetade Goliath från marken. Han visade upp en fin lugn trav i bra takt på longen, tog ett par bra galoppfattningar och gjorde på första försöket fina övergångar mellan böjd på volt till förvänd sluta på volt vid hand. Tänk om man hade obegränsat med tid, vilken utveckling han skulle göra! Mot slutet tog vi travuppgångar vid hand, lite tuffare i vänstervarv men i höger....OMG! Hästen blev en meter högre framtill när han samlade sig och såg så hejdlöst maffig så jag visste knappt till mig. Och för första gången så orkade han hålla den där otroligt samlade traven nästan ett halvt varv på volten! En dröm som går i uppfyllelse så sakteliga....när man ser på klipp på "de duktiga" där deras hästar så lättsamt travar i en lugn samlad trav vid hand...att med en sån här häst som Goliath är kunna snudda vid den känslan. Magiskt!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se