Irmelin - den starka

Alla inlägg under juni 2012

Av irmelin - 11 juni 2012 19:19

Här är ännu ett sätt att knyta fast det långa repet som tyglar på repgrimman. Jag tror att det här är lite annorlunda från det andra sättet jag länkat till om tidigare, dessutom lite lättare att komma ihåg. Tipset kommer från http://horsebalance.blogspot.se/.


Att rida i repgrimma är både roligt, nyttigt och lite klurigt. Innan häst och
ryttare lärt sig hur de olika signalerna ges och vad de betyder kan det vara
lite svårt att göra sig förstådd, men när man väl tagit sig över den första
tröskeln finns det nästan ingenting man inte kan göra vid ridning i
repgrimma!

En annan sak som kan vara lite svårt är hur man skall knyta
repet till tyglar. Gör du en vanlig knut får du antingen väldigt långa tyglar
eller en väldigt lång ände under hästens mule, eller så blir det en stor
repklump som är både otymplig och försvårar kommuniktationen. Jag tänkte nu
beskriva hur man lätt knyter repet så att man får lagom långa tyglar utan att
det blir en lång ände över, och som är lätt att knyta upp igen.

1. Beskrivningen utgår från att knäppet sitter i
öglan under grimman.
2. Mät ut hur långa tyglar du vill ha. Knyt med
fördel repet när grimman sitter på hästen, så kan du lätt se hur långa tyglarna
ska vara.
3. Vik repet där du vill att tyglarna ska sluta,
och trä in öglan du får igenom öglan på grimman där du sätter knäppet.
4. Ta änden på repet och börja snurra det under
öglan du trätt igenom grimman. Anledningen till att man snurrar under öglan är
för att tryckpunkterna ska bli jämna, på detta sätt säkrar vi alltså att repet
och spännet går ut från samma ställe på grimman.
 
 
5. När du har ca. en tredjedel av änden kvar går
du upp över öglan och snurrar något varv ovanför, detta för att förhindra att
öglan drar sig ut under ridningen.
6. När du bara har en liten bit rep kvar, stick in
änden i öglan och dra i ena tygeln (den utan spänne) så att knuten dras
åt.
7. Om du har en läderflärp som sticker ut, kan du
sticka ned den under repet så att den inte irriterar hästen.
8. Klart!
 

ANNONS
Av irmelin - 11 juni 2012 13:42

Återigen kan jag konstatera att jag har världens bästa bebis! Eftersom han har varit hängig och röd under ögonen for vi idag iväg till vårdcentralen och fick en rejäl undersökning. Det lyssnades på hjärta och lungor, klämdes och lyssnades på magen, kikades i hals och öron, togs blodprov och kissprov. Detta alltmedan Jacob lekte med mammas nyckelknippa och inte sa ett pip förutom att han skrattade till när han blev klämd på magen! Egentligen ville de skicka hem oss en stund för att ta kissprov men fröken doktorn tyckte vi kunde testa om han ville kissa medan hon väntade på resultat från sänkan...och mycket riktigt, så fort jag tog av blöjan så kom det en aldrig sinande stril. Vi fyllde både plastmuggen och vätte ner halva pappersduken på britsen    Sköterskorna blev smått förvånade när jag blygsamt knackade på efter två minuter och sa: "Han har kissat nu...."


Jacob fick mycket beröm över att han skötte sig så perfekt och doktorn hittade inget annat än ett par svullna körtlar som härleddes till den förkylning han håller på att bättra sig från. Så det bör helt enkelt vara ett virus som är på bortgång, men om han blev sämre eller inte bättre så var det bara att återkomma.


Stort beröm ska även personalen ha, såhär bra bemött har jag aldrig blivit som vuxen. Det kändes helt tryggt att komma dit med sitt barn och doktorn hade ett väldigt trevligt sätt och pratade glatt på med Jacob.


Min fina fina unge!!


 

ANNONS
Av irmelin - 11 juni 2012 13:39

Lilleman får minsann vara med på både det ena och det andra och han är inte speciellt blyg av sig heller. Under måndagen fick han träffa flera okända ansikten som han hade roligt ihop med!


           

Av irmelin - 11 juni 2012 13:31

Från Rämshyttan fortsatte vår resa till Gagnef och till Dalecarlia Frieser som föder upp både frieser och frieserkorsningar. Det är med andra ord härifrån Anettes häst Arda kommer och är uppfödd. Ämnet för resan var att Anette skulle få rida på Ardas pappa, den stiliga frieserhingsten Dytmer fan Penjum - även kallad Olofsson. Hingsten är omtalad för sitt underbara psyke och att han dessutom är slående vacker...ja vad mer kan man säga. Jag låter bilderna tala för sig själva...förbered er på bildbomb på ett vackert vidunder!


Länk till Dalecarlia Friesers hemsida : http://www.dalecarlia-frieser.se/


                                             


Hingsten gick dessutom i den mest hästvänliga hage jag någonsin sett i verkligheten. Den var som en kuperad dal med långa gångar mellan buskar och träd, där rann en bäck och hästarna hade ett liggskydd med tillgång till hö.


     


Tack Minna för en underbar eftermiddag!!Av irmelin - 11 juni 2012 13:26

Måndagen den 4 juni for jag och Jacob iväg på en riktig hästresa! Först ut var vi publik när Anette tränade sin frieser/arab Arda i Rämshyttan. Det är alltid lika härligt att se ekipaget tillsammans, de är på något sätt som gjorda för varann!


               

Av irmelin - 10 juni 2012 12:24

Tog ett pass på ridvolten här på förmiddagen och idag kändes han riktigt fin. Kunde haft lite mer framåtanda men det är lite lurigt för då går han gärna upp i spänning lättare också, så egentligen var det här rätt "lagom". Hade en plan med tre skrittmönster, skolor i trav, galoppfattningar och avslut med skrittpiruett och den följde vi. Då han kändes lite tung i handen sist vi red var jag den här gången noga med att ta korta lätta tygeltag när det behövde och det lönade sig. Nu när vi börjat jobba lite mer med formen i traven och lyfter upp honom  så får vi ibland så fina avsnitt där han verkligen lyfter bogen och får ett stort och svingande steg. Tänk vad mycket det finns att utveckla ändå och att hästen har potential - så roligt!!


Nu kommer det bli uteritter resten av veckan, ett jobb från marken på tisdag eller torsdag. På lördag innan söndagens träningsdag skrittar vi nog mest ut och har det skönt en timma. Hur förbereder ni hästen genom ridning veckan fram till en träningsdag?


Arkivet maj -12 


Av irmelin - 9 juni 2012 18:23

Ikväll bjuder jag på en oredigerad staketfilm från eftermiddagens arbete från marken ute i sommarhagen. Det är ganska bekvämt att bara slänga på hästen kapsonen och sen jobba tjugo minuter och sen kvickt tränsa av igen   Idag fortsatte vi iofs in i stallet för verkning...


Jag filmade idag bara för att se hur våra travupptagningar ser ut vid hand. Detta är något som jag "lärt" mig genom att kika på filmer, läsa teori och sen helt enkelt testa mig fram till vad som funkar. Inget proffs med andra ord. Det jag är ute efter är att Goliath ska tänka uppåt istället för framåt i igångsättningen. Sen varierar vi med att bara ta ett par steg i traven eller fortsätta en liten bit. När han får fortsätta blir ju kvaliteten därefter eftersom han inte orkar och jag behöver träna på att bättre stötta upp honom, men jag vill inte att han alltid ska tro att det är avsaktning direkt så därav detta tillvägagångssätt. 


Med tanke på att G har svårt för samlad trav eftersom han vill skjuta på så tycker jag att han sköter sig riktigt fint. För ett år sen var en sån här övning bara att glömma....!


Vill ni komma med bra tips som jag kan ha nytta av så är ni välkomna!


 


 

Av irmelin - 7 juni 2012 21:41

Jodå ikväll måste det ha försvunnit några kilo fläsk på herr Häst! Vi har tagit 9 galopper av varierande längd och varierande tempo. Det finns flera trevliga ängar som inte görs något med, det är promenadstigar på dem och kommunen brukar bara putsa av dem i slutet av sommaren. Ängarna är perfekta att gasa iväg på och ikväll lade vi en slinga på dryga timman över varenda äng i princip :)


Goliath och jag behöver träna på våra fattningar, han laddar gärna iväg och spänner sig och då håller jag i honom för tight. Men allt eftersom blev fattningarna bättre under rundan och så även tretakten direkt från fattning. Han är ju bara för härlig på såna här turer, bjuder och bara VILL!


Joggingskorna fortsätter att hålla kvalitet, de satt lika bra efter ridturen trots alla galopper i ojämn terräng och högt gräs. Där gjorde jag ett bra inköp!Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se