Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 23 april 2012

Gårdagens träning

Av irmelin - 23 april 2012 12:43

Ännu en dag kunde jag avsluta med ett stort leende på läpparna! Jag och Goliath gjorde årets första AR-träning för Anna och det gick faktiskt riktigt bra. Goliath kämpade på och jag fick massor av bra tips och övningar att träna på. Det är så härligt när man hittar en tränare som tänker precis som man själv gör, men som kan utveckla det tänket ännu mer och det var precis så det var igår.


För inte alls längesen började jag ju rida på ett lite annorlunda sätt mot vad jag gjort tidigare. Istället för att kompensera och "rädda upp" en situation, t.ex om bogen trillar ut, så vill jag fånga upp den redan innan skadan är skedd. Att förekomma istället för att korrigera. Dessutom har jag märkt hur viktigt det är att hela tiden byta övning/rörelse/takt/tempo osv för att verkligen få med mig hästen både fysiskt och psykiskt. Anna gick på precis samma linje och därför matchade hon oss perfekt som ekipage!


Vi började med en kortare uppvärmning genom att rida G väldigt rak och flytta runt på framdel, bakdel eller åt sidan. Kände att jag kunde gjort en bättre insats där men det satt fortfarande kvar lite nervositet så det blev väl kanske lite halvdant får jag erkänna :)


Gick över till voltarbete och fick jobba på att gå in i en öppna innan vi kom till den öppna delen av volten där G vill flyta ut och tappa bog och böjning. Det funkade väldigt bra och jag bannar mig själv för att inte ha kommit på en sån sak tidigare, men det är ju därför man tar hjälp av folk!


Under passet lade vi sen mer fokus på variation av skolor och inslag av piruettarbete. Det intressanta var att trots vingel och tappad sökning och böjning hit och dit, så klarade vi ändå av mer än vad jag trodde att vi skulle göra. Jag fick även kvitto på att jag känner vad som händer i hästkroppen och jag klarar oftast av att komma på ett bra sätt att stötta G. Anna tog oss igenom flera övningar som först var väldigt förvirrande när man ska sätta ihop tre led av rörelser när man knappt kommer ihåg det första. Haha, snacka om att jag behöver träna upp gravidhjärnan :)


Det blev även en del diagonalsluta som vi också bara testat på litegrann innan och det gällde att komma ihåg att bogen skulle leda före bakdelen. Fick även testa på om vi kunde ta upp traven i en diagonalsluta och med uppmuntrande smackningar så fick vi faktiskt till några steg ibland. Jäkla kämpe till häst jag har!


Vidare  i travarbetet växlade vi mellan slutan och öppnan på volt och här underlättades rörelserna av skrittjobbet vi lagt in tidigare i passet. G var mer "med" och lättare att placera. Kritik till mig själv är att bli lite snabbare och inte fastna i innerhanden - speciellt vänster har en förmåga att bli som stelopererad ända upp till axeln.


På slutet tog vi ett par galoppfattningar i varje varv, vänster är som vanligt lättare än höger och jag fick rådet att tänka "uppåt" i höger för att få till lite kortare steg så att vi direkt hittar en jämn tretakt. Med tanke på hur illa galoppen sett ut tidigare så är jag riktigt nöjd med det vi kunde visa upp.


Anna och hennes kompis som var med såg Goliath för ett år sen senast och det var så otroligt kul att höra att de kunde se en positiv förändring. Sist kunde han knappt hålla traven på volt och nu kan vi börja jobba skolor... Sen vet jag att det finns tusen och åter tusen saker att träna på, men det går åt rätt håll och mina tankar om hur jag bäst ska stärka honom är på rätt spår.


Innan jag glömmer av det ska jag även tillägga att jag ska sätta lite mer press på mig själv med att rida hela tiden, göra varje väg till en övning. Vi som till exempel har svårt för att byta varv genom volten ska lägga in olika rörelser i själva varvbytet så att jag hela tiden har hästen med mig. Och med tanke på hur arbetsvillig herrn är blir det inga större problem. En till grej, han behöver inte gå så lågt längre, han har en ok sökning  och kan nu istället börja lägga mera belastning på sina bakben för en ökad bärighet och balans.


När jag kikade på korten och filmen efteråt blev jag, som man alltid blir?, först rätt besviken för hur sjutton sitter människan?! På rumpan med skänklarna långt framför sig...nä FY! Nu blir det sitsträning också. Efter att ha lagt de tankarna åt sidan ihop med att det såg rätt hemskt ut både här och där i övrigt också så bestämde jag mig för att det här är trots allt framsteg för oss och det finns mycket positivt att plocka fram. Och tänk vad bra vi kommer bli i framtiden ;)


Anna: du får gärna kommentera och rätta mig där jag har fel :)                                     


Bästa Anette trotsade sin feber och kom åkandes med sin fina fina Arda och red också för Anna. De kommer bli ett otroligt fint ekipage ju mer de lär känna varandra!


 


TACK Anna för att du vill träna oss och TACK Emma som fotade och filmade! 

   

  
  

 
ANNONS
 
Johanna

Johanna

23 april 2012 15:54

Kul med bilder på din fina pålle!
Ser kanonbra ut ju, vilken fin galopp han hade *avundsjuk*!!

http://walkyria.blogg.se

irmelin

23 april 2012 16:09

Tack, vad glad jag blir! Speciellt kul att du gillar galoppen, du skulle ha sett den från början :S Nu funkar det riktigt bra om bara jag får till fattningarna!

 
Olivia

Olivia

23 april 2012 16:39

Fin han är! Han har likadan stråle som min lillkille - får mig att längta!

http://vivanolivia.blogg.se

irmelin

23 april 2012 21:47

Tack! Ja han är en riktig fining!

 
Olivia

Olivia

24 april 2012 13:29

Haha, såg nu att jag skrivit stråle i kommentaren över - menar såklart att din har samma Bläs som min ^^ (För mycket hovar just nu haha)

Jag gillar att du skriver som du tycker! Jag kan själv för dåligt för att kunna be hovslagaren om något extra och någon hovvårdare har vi inte fått tag på vi med barfotahovar i norr... Det enda är att jag alltid kommenterar att "nu är hovväggarna väldigt höga, hehe" Lite så att han känner att det känns viktigt för mig att hon inte gå på hovväggarna (de blir verkligen hur starka som helst och går inte av då de blir för höga)

Lamellrandsrötan ligger som inte inne i lamellranden riktigt utan den ligger jäms med sulan. Det är väll då att hovväggen där på kanterna lätt blir för höga och det får aldrig "läka" riktigt. Jag har haft en häst där bakterier kom in i lamellranden och veterinären var tvungen att gröpa ur mycket av hoven under hovväggen och hästen fick gå länge, länge med gips - det var för att hovslagaren klippte tån för kort så att bakterier tog sig in. Jag är själv rädd för att vara och raspa just för det.

Madde äter bara hö och alger så jag kan inte dra ner på något foder.

http://vivanolivia.blogg.se

irmelin

24 april 2012 15:12

Haha, ja jag förstod att du menade något annat än stråle :)

Det är ju jättebra att du är på hovis om att sänka hovväggen. Den ska INTE bära vikt men som hovslagare vill man spara på den för att ha något att spika i när man slår på skor. Hur en hovis tänker kring hovvägg och barfotahäst vet jag egentligen inte men jag har sett flera exempel på att man spar för mkt hovvägg mot vad som är bra.

Lamellrandsrötan angriper ju just lamellranden och det jag tror du ser är just att lamellranden är så separerad och utfluten att den ligger jäms med sulan. Att veterinären gröpte ur hoven skulle jag tro berodde på en hålvägg, alltså när rötan gått upp längs lamellen. I dessa fall rensar man rent så pass mycket man kan och behandlar med lämpligt medel, men att gröpa ur hoven och gipsa den brukar vara onödigt eftersom hästen klarar av att läka det allra mesta på egen hand och man ger denrätt förutsättningar.

Vad bra att du inte ger kraftfoder :)

Har du varit inne på Svenska Hovskolan på Facebook? Där finns det mycket klokt folk att diskutera med, bra länkar och artiklar. Där kanske du även kan eftersöka någon som gått kurs och som kan hjälpa dig med verkningen :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se