Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 20 april 2012

Drar du sadelgjorden för hårt?

Av irmelin - 20 april 2012 22:39

Läste en intressant artikel på Lycklig Häst om en undersökning kring hur sadelgjordens tryck och spändhet påverkar hästen. Läs den!


Hur hårt spänner du din sadelgjord och spänner du lika många hål fram som bak? Själv är jag väldigt noga med att spänna bara precis så att den går runt vid första gången. Sen fortsätter jag pyssla, hämta träns, rätta till schabraket osv. medan jag sakta men säkert spänner ett hål i taget och växlar mellan de olika sidorna. Dessutom spänner jag den bakersta stroppen ett hål mindre eftersom hästen blir tjockare ju närmre magen man kommer. Varken min sadel eller barbackapad glider. Själva sadelgjorden är också böjd framåt för att ligga bättre still utan att för den delen skava mot armbågarna som vissa modeller gör. Efter ridturen sitter jag gärna av ett par minuter hemifrån och spänner upp något hål i taget så att hästen får slappna av.  

 
ANNONS
 
Johanna

Johanna

21 april 2012 08:45

Intressant!
Jag brukar spänna gjorden ca 3ggr från det jag lagt på sadeln tills jag sitter upp. Sen har jag ju V-gjordssystem på min sadeln så bakre stroppen är alltid 2 hål lösare för att ge plats åt revebenen att vidga sig vid ansträning.

http://walkyria.blogg.se

irmelin

21 april 2012 19:50

Ja visst var det! Tänk vad många som spänner sadelgjorden på samma hål både fram och bak, inte konstigt att hästarna surar när gjorden dras och att det sätter spänningar i hela hästen.

 
Linda

Linda

21 april 2012 21:37

Förr spännde jag som fan rentutsagt men detta var för det första att man lärt sig den på ridskolan och sedan gled alla saldar fram på Fifa.

Idag spänner jag absolut inte fullt, jag kan säkert dra två tre hål till men vad är det för mening? Obekvämt för hästen. Jag drar lika många hål på varje sida. Drar inte fullt upp på en gång utan leder henne en bit och drar sedan sista.

Sv: Ja men visst så är det ju, och på bukefalos känns det som om man ändå inte når fram till folk, dom är så trångsynta. Men tack du Hanna, vad glad jag blir över dina ord!!!

http://www.mittangsull.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se