Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 28 mars 2012

Dressyrat på bettlöst

Av irmelin - 28 mars 2012 10:03

Igår fick finaste hästen på sig barbackapaden och hackamoret/kapsonen så att jag kunde rida med dubbla tyglar. Red en halvtimma på ridbanan och Goliath var otroligt lyhörd och mjuk. Skulle tro att behandlingen gjort gott för bakknäet, han har fortfarande sina svagheter med att vilja skjuta in bogen i vänstervarv och tappa yttersidan i högervarvet. Men med avslappning och balans funkade det bättre än i vanliga fall och jag hade lättare för att stötta honom och återfå balansen.


Vi red "rakställd" i hörnen på en fyrkant, tränade halter på varje kvartspunkt på volt, öppna några steg för att sen följa böjningen och sen en förvänd volt tillbaka och vidare några försök på skrittpiruett. Det var riktigt roligt att rida piruetterna, blir alltså bara ett par stegs slutavändning som en start till piruettarbetet. Goliath fattade snabbt vilken övning jag bad om och började självmant samla upp sig, gå in i slutan och sen var det bara för mig att visa honom vägen och hålla koll på att han fortfarande lyfte upp bogen. Jag var så sjukt stolt över honom efter ett par försök i varje varv!! Det märks så tydligt på honom att han älskar att få jobba :)


Gick upp i trav och fortsatte på vårt tema med avslappning, balans och bara ta några bra steg. Även om han taggade till ett par gånger så kunde vi snabbt återgå till lugn och ro och han gick så fint, så fint! Enda problemet vi egentligen har i dessa lägen nu är att han hamnar bakom hand när jag är tuvngen att bromsa med tygeln. Försöker att bara bromsa med sätet och rösten men ibland tar springpellen över och då krävs det inverkan av handen också. Men det blir bättre och bättre.


Sen måste jag poängtera hur mycket bättre det känns att rida på bettlöst, jag får en mycket coolare häst som känns känsligare. Beror väl både på att han inte har något som besvärar i munnen och för att jag tvingas rida mer med min kropp och får vara noggrann med mina signaler.


Vi avslutade med en belöningstur ut i skogen på en kvart. Herrn fick busa av sig och fattade själv perfekta galopper när det passade på den lilla skogsstigen. Han hade verkligen så himla kul, skakade på huvudet och ville ladda iväg mest hela tiden :) Det känns så skönt att kunna uppskatta hans energi och även kunna styra den utan att behöva sitta och tokhålla i honom. Han accepterar liksom det jag ber om och då kan jag även tillåta honom att "balla ur" lite här och där i ren och skär glädje!


Bästa bästa hästen!!


 

 
ANNONS
 
Johanna

Johanna

28 mars 2012 11:06

Låter som ett kanonpass!

Vart kan man köpa sådana där ringar att fästa i hackamoret som en kapson?

http://walkyria.blogg.se

irmelin

28 mars 2012 14:22

Japp :)

Det finns ringar på Markus Holst shop. Själv tog jag ringar från ett trasigt täcke eller om det var en gammal grimma - billigt och bra :) Mitt hackamore är dock av textilremmar och inte läder så ringarna lyckas åka omkring lite och klirrar mot skänklarna. Har kommit på att jag ska sy ett nosludd och göra hål för kapsonringarna så att de håller sig lite mera still och inte kommer i kontakt med något annat av metall.

 
Johanna

Johanna

29 mars 2012 08:22

Jag har faktiskt ingen aning, tänkte jag skulle leta upp mitt hack som jag vet att har jag någonstans (men var?) & testa.... :)
Jag återkommer :D

http://walkyria.blogg.se

irmelin

29 mars 2012 14:59

Spännande, gör det!! Jag kan verkligen rekommendera att sätta på ett par ringar som kapson också :)

 
Johanna

Johanna

29 mars 2012 08:25

P.s Vad är det för skillnad på vildhästmetoden & Strassermetoden?

http://walkyria.blogg.se

irmelin

29 mars 2012 14:58

Inte alls insatt i Strasser men strasser tycker det är okej att verka sulan och det får man absolut inte göra i vildhästmetoden.

 
Olivia

Olivia

29 mars 2012 15:22

Sv: Jag kan hålla med dig! Det var grovt draget. Jag antog att det skulle komma ett sådant svar av den här tjejen ^^ Hon är tuff som vågar gå på, men hon har nog inga bra erfarenheter av traditionell dressyr (så som jag) vilket gör texten väldigt vinklad. Jag kan hålla med om mycket men jag är för okunnig för att uttala mig mer.

http://vivanolivia.blogg.se

 
Irene

Irene

29 mars 2012 21:36

Kul att det funkade så bra med bettlöst! :)

sv: Ja det är intressant att se hur mycket som släpper när man slutar fokusera på "problemet" och ser till helheten istället! :P Trist med bakknäet, är det något ni nyligen upptäckt eller är det sen länge?

http://tabbe.blogg.se

irmelin

30 mars 2012 08:23

Goliath har redan från första början gått bäst på bettlöst men vi har inte tränat då mycket på banan med det, men det fortsätter vi helt klart med!

Vänsterbak har krånglat från första början, förra ägaren uppmärksammade det direkt när hon köpte honom från polisen. Dock visade han inget på hältutredningen och fick ingen anmärkning hos vet. Förra våren hade jag ut kiropraktor som då rättade till ett snett bäcken, hästen blev väldigt mycket bättre men problemet på v.b kvarstod till viss del. Nu när jag hade ut en equiatriker hittade hon inga fel i bäckenet men däremot kristaller i bakknäet som Goliath alltså bör ha dragits med ända sen han var ung. Det jag har läst på kring bakknäet och hur det påverkar resten av hästen vid ridning och körning stämmer precis med hur han vill placera sig så det känns väldigt logiskt. Även om han har den svagheten så känns det bra att veta vad det är så vi kan stärka upp och behandla det.

 
Linda

Linda

2 april 2012 12:51

Sv: Ja en bra tränare är ju guld värt och nu är hon hemma här ett tag, sedan vet jag inte om hon flyttar långt bort och jobbar på en hästgård igen, hon tränar nämligen hästar och ska man få ett sånt jobb så får man nog åka söder ut, här finns inte så mycket gårdar.

Fast nu kom snön så vi kan ändå inte träna när Fifa är utan sulor :(

http://www.mittangsull.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se