Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 15 mars 2012

Bett- och munproblem hos häst

Av irmelin - 15 mars 2012 14:47

Lånar en bra sammanfattning av en intressant uppsats från Lycklig häst!


  • Hästen tuggar med 58-66 tuggrörelser per minut när den äter hö, och med 100-105 tuggrörelser per minut när den äter gräs. De växlar mellan att tugga på höger respektive vänster sida ungefär var femte minut. Om en häst har ont i ena sidan av munnen kan det leda till att hästen endast kommer att tugga på den andra sidan.
 
  • Det har visats med röntgenbilder att tungan möter den hårda gommen när munnen är stängd. När ett tränsbett sätts in i munnen bildas då en nedbuktning i tungan pga det bristande utrymmet. Alltså måste tungan motstå den mekaniska kraften som överförs från tyglarna via bettet.
 
  • Eftersom tungan är stor, och inget ledigt utrymme finns i munhålan, får den anpassa sig både storleksmässigt och utrymmesmässigt efter bettet. Risken är då stor att tungan kan klämmas mellan bett och ben.
 
  • Tungan är den känsligaste strukturen i hästens mun och den struktur som lättast tar skada av ett skarpt bett eller hårda tygeltag. Tack vare den goda blodtillförseln läker både läppar och tunga snabbt.
 
  • Ett tjockare bett kan skapa mer obehag än ett tunnare, eftersom det tunnare bettet upptar mindre plats i munhålan. Obehaget från det tjockare bettet förvärras ytterligare om en nosgrimma används för att hindra hästen från att gapa.


Hela uppsatsen hittar du här: http://stud.epsilon.slu.se/1664/1/lundberg_t_100809.pdf


Helt allvarligt så blir jag mer och mer övertygad om att sluta rida med bett överhuvudtaget när jag läser om bettets inverkan på hästens mun. Jag rider till uppskattningsvis 70% med ett bettlöst huvudlag på Goliath. Det är främst vid träning på ridbanan som ett bett åker fram för att kunna "finlira". Men sanningen att säga så vore ju ridningen en betydligt större konst om jag kunde kontrollera hästkroppen med mina andra hjälper och helt utan att använda bettet.


Det finns många olika varianter av bettlöst på marknaden och allt fler dyker upp. Jag har hört människor som säger att hästen inte trivs med trycket över nosryggen som bildas vid flera bettlösa varianter, men med tanke på att det finns så många andra alternativ bör man kunna hitta något som passar ens häst. Ett som är säkert är i varje fall att en häst aldrig frivilligt skulle välja att stoppa in ett bett i sin mun, oavsett hur snäll ryttarens hand är....


Det finns redan en rad goda föredömen ute i hästvärlden, de som kan samarbeta och kommunicera med sina hästar utan att ta till hjälpmedel efter hjälpmedel. Ridning är som bekant rejält svårt, men om man nu ska göra det kanske det vore en idé att göra det med bravur och med minsta möjliga obehag och motstånd hos den vi vill kommunicera med.


 
ANNONS
 
Johanna

Johanna

15 mars 2012 16:48

Intressant!

http://walkyria.blogg.se

 
Linda

Linda

19 mars 2012 18:16

ja efter de munproblem min dam haft är man ju skit nojig nu mer.

Sv: Okej fast jag tycker inte att isperioden är kort, här har den varit igång över en månad och än är den inte borta, visst har det tinat upp bra mycket på vissa grusvägar men isen finns lite varstans och halt som attan är det =/

Hur ofta behöver man byta boots till en barfota häst? Och hur bra är det med såna på fötterna?

http://www.mittangsull.blogg.se

irmelin

20 mars 2012 12:26

Isperioden är såklart väldigt växlande från ställe till ställe, och från år till år :)

Hur ofta man behöver byta boots till hästen beror på hur mycket hästen sliter på bootsen vilket som med allt annat är individuellt. Bootsen är dock gjorda för att hålla länge och slår du ut kostnaden för vad en skoning med brodd och snösulor mm kostar så blir det inte dyrare vad jag kan se. Snarare tvärtom :) Det beror också på huruvida din häst går upp och ner i "skostorlek". Bootsen är gjorda för att det ska finnas marginal mellan verkningarna, men det är som bekant så att ju bättre hovar en häst får desto mindre vill de av naturen vara när hoven slutligen har en tight rak hovväggslinje ner mot marken. Så om din häst t.ex har traumaränder eller separerade lamellränder som påverkat hoven till att vara större än den borde vara, så kan den alltså bli mindre när dessa skador läker ut.

Boots är bra för hoven eftersom de ger en stötdämpning men fortfarande låter hovens cirkulation vara som den ska - hoven kan fortfarande röra sig och expandera på de ställen den gör det när den har en mjuk boots på sig. De flesta bootsen har en tjock rätt stabil gummisula i botten som hoven står på och det kan vara en bra idé att lägga i en ullfiltsula eller ngt liknande som stimulerar strålen som vi vill ska jobba. Kolla med ev. återförsäljare vad de rekommenderar. Fördelen med boots är också att du sätter på dem när du ska använda hästen på t.ex ett isigt underlag eller hårt grus/sten. När hästen sen går i hagen, vilket den gör väldigt många fler timmar än vi hobbyryttare rider, så har den inget behov av några skor på hovarna och då plockar vi av bootsen.

Har du fler frågor är det bara att peppra mig ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se