Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 6 mars 2012

Intressant ridpass

Av irmelin - 6 mars 2012 21:26

Kvällens ridpass gick verkligen så otroligt bra! Inbilla er nu inte att hästen gick i form i varje steg och lydde minsta vink, nä men när det går bra går det verkligen så vansinnigt bra :)


Jag började med böjningsövningen som jag visade på ett klipp här tidigare. Vi har såklart tränat på olika böjning tidigare genom att rida olika storlekar på volten, men jag har inte testat att se hur lite/mycket böjning det krävs för att hålla/tappa balansen. I högervarvet fick vi samma problem som på filmen vid för mycket böjning - ytterbogen föll ut och vi strävade utåt. I vänstervarvet ville Goliath istället minska volten när jag ökade böjningen, vilket kanske är lite mer naturligt,  även om jag vill kunna rida i olika grad av böjning oavsett voltstorlek. När jag behövde räta ut honom gjorde jag en förhållning på yttertygel och begärde mindre böjning. Det funkade verkligen riktigt bra och var en jättenyttig övning för mig.


Sen övergick vi till att rida öppna några steg på rakt spår, som belöning lät jag honom följa öppnan in mot mitten av ridbanan och gjorde en volt tillbaka och bytte varv. Den extra energi man fick av att följa riktningen inåt var häpnadsväckande, någon som har en bra förklaring på varför det blir så??


Provade dessutom en bra första-övning på skrittpiruett. Vände in på en båge mot ridbanans mitt, började samla några steg, satte oss i en sluta och vände runt något steg - fortsatte i sluta något steg och sen tillbaka ut på spåret och bytte varv. Goliath verkade gilla den här övningen, han samlade sig jättefint och gjorde kanonfina vändningar.


Som vanligt gjorde jag skrittpauser/halter mellan övningarna och när passet led mot sitt slut hade Goliath listat ut att det bara var traven kvar, knashästen :) Han ville gärna dra iväg på egen hand men fick vänta tills han hade en lagom böjning och en bra sökning nedåt-framåt. Då smög vi igång och använde samma tänk som i skritten med olika grader av böjning. Fick rida honom riktigt rak emellanåt och både med lite böjning och lite mer böjning så fick vi flera underbara bitar med en fantastisk trav. När bitarna faller på plats....då går vi inte av för hackor vill jag lova :)


En gång föll jag dock in i den gamla vanan, försöka rädda det som inte räddas kan. Men jag kom snabbt på mig själv och saktade av och började om från början istället.


Man kan ju tro att det inte borde vara så svårt.....alla hästar kan ju trava. Visst, men att trava och att trava är för mig och Goliath två skilda saker. På senaste kursen kommenterade även tjejen som gav mig så bra råd och som har sett mig och G, att med den typen av häst som G är krävs det verkligen blod, svett och tårar och ett mycket långsiktigt arbete. Det kan jag sannerligen skriva under på!


Framåt går det och jag kunde inte vara mera nöjd med hästen ikväll!


Fulbild, 12mars 2011


 

 
 
Johanna

Johanna

7 mars 2012 06:57

Låter som ett kanonpass & som att ni kommit en bit på väg...

http://walkyria.blogg.se

irmelin

7 mars 2012 08:20

Ja det kändes verkligen som ett perfekt pass! Från att ha haft en känsla av att bara stå still i utvecklingen så har hästen visat att han befäst grunderna rätt så bra i alla fall, det är bara hans matte som ska hänga med också :) Blir lite mer pepp när man kan börja arbeta med nya spännande övningar!

 
Linda

Linda

7 mars 2012 18:51

Sv: Okej intressant, hur tänkte du då med gå på igt och inte lyssna på Fifa? Jag tänkte mer på om det var något speciellt du såg/tänkte på?

http://www.mittangsull.blogg.se

irmelin

8 mars 2012 08:57

Det kunde ha varit lite mer följsamt, om du förstår hur jag menar. Som du själv skrev så var Fifa lite osäker och då hade jag gått varsammare fram och bett om lättare grejer och i kortare repriser. Nu blev det både lite vingligt med påföljande drag i munnen eftersom tränaren bara fortsatte hålla i istället för att sakta av, be om ny balans och göra ett nytt försök. Och när Fifa kom in i en bra trav fortsatte tränaren bara köra på istället för att direkt sakta av och på så sätt ge eftergift som beröm. Hade jag haft en osäker häst framför mig hade jag i det läget som sagt varit mer noga med att känna in hästen och ge beröm och eftergift för varje steg i rätt riktning. Samtidigt gjorde kanske tränaren det på ett annat sätt än vad jag är van vid, vad tycker du själv kring hur tränaren gav belöning och eftergift?

 
Irene

Irene

9 mars 2012 10:03

Inte denna gång utan för Ewa, ska även åka och titta på en kortkurs med Birgitta helgen efter! :)

Angående öppna- följa böjningen - byta varv så finns det massvis med positivt med den övningen. Det du kanske upplevde var att hästen får väldigt tydlig belöning när den får avlasta från öppna genom att följa böjningen, och då får man ofta lite gratisbjudning från hästen tack vare vilan/belöningen. Även perfekt som check av öppnan utifrån hur volten blir. :)
Vi brukar ju köra öppna några steg - följa böjningen snett inåt - förvänd volt tillbaka och börja om med öppna igen. Belasta/avlasta ofta, många belöningar, och dessutom många varvbyte, så den är kanon!

http://tabbe.blogg.se

irmelin

9 mars 2012 13:29

Okej, hoppas det går bra på träningen! Jag har tänkt åka och kika som fotfolk på en Birgitta-kurs, har ju blivit lite nyfiken på hennes tänk och sätt med hästarnas utbildning.

Ja visst blev det en tydlig belöning när jag vände in ur öppnan, funderade dock på om det kommer sig av att innerbak har fått bära vikt och på så sätt tar med sig energin in på det "raka" spåret. Men i så fall skulle det ju bli samma effekt av flertalet andra övningar och det resultatet får man ju inte jämt - hehe.

Jag var nog lite otydlig när jag förklarade övningen för jag red precis som du brukar, en förvänd volt tillbaka för att gå in i en ny öppna i motsatt böjning. Helt klart en ny favoritövning!

Vi håller ju dessutom på att leka med varianter av böjning efter att jag haft en aha-upplevelse. Lite surt bara att jag inte fått den tidigare så jag kunde hjälpt min häst bättre....men det är väl så att vara novis. Tur att man utvecklas och vill förbättras i varje fall :)



Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards