Irmelin - den starka

Alla inlägg under februari 2012

Av irmelin - 5 februari 2012 14:38

Idag fick jag och Goliath sällskap ut av inte mindre två andra ekipage! Både Ewa på varmblodet Lillan och Nelly på islänningen Hrimnir följde med ut på en dryg timmes skrittur. Till en början var det inte så fasligt kallt trots att termometern stod på minus 10, men mot slutet började det blåsa och då blev vi isbitar alla tre.


Ridturen gick jättebra och eftersom det var Nellys första uteritt på Hrimnir på egen hand så tog vi det lugnt. Vi råkade dock ut för två skotrar som brassade förbi, en fartgalen bilist och en jägare. Lillan som är mest spooky steppade litegrann och då kunde ju inte Goliath vara sämre utan ta några korta steg han heller. Hrimnir som är van turridningshäst stod dock som en gjuten fura och undrade vad de andra två tokarna hetsade upp sig för :)


Det är verkligen riktigt kul att få lite sällskap ut, både för folk och fä. När vi kom tillbaka till stallet hade Nellys pappa mockat, vattnat och fodrat i vår hage så det var bara att packa ihop och ge sig av hemåt. Jag försökte dock skruva upp ett till hönät som jag köpt men lycka till att få i två stora skruvar i ett stenhårt trä för hand. Det kunde jag ju listat ut på förhand att det var döfött. Det blir till att ta med borren ut imorrn kväll istället.


           ANNONS
Av irmelin - 4 februari 2012 17:31

Men om man slänger 85 balar á 14 kg styck så håller man i alla fall värmen för stunden! Jag och paret som har de andra hästarna i hagen for iväg till Löa idag och hämtade hö. På grund av lite missförstånd så hade bonden redan åkt iväg så vi fick lasta på höet utan hans översyn. Det gick väl lika bra det, dock felade vi med betalningen eftersom vi räknade på balar som vägde runt 10 kg och inte 14 kg - vilket de gjorde i verkligheten. Fast nog tyckte vi att dom var bra tunga alltså  


Tillbaka i Gonäs vid stallet slängde vi in lasset i ladan (fast jag hann smita undan halva eftersom jag var tvungen att låna toaletten inne i stallägarens hus och blev sen fast på en liten pratstund). Fixade hö, halm och vatten till pållarna som inte såg ut att lida någon nöd trots att det var -21 grader ute och sen bjöd herr A (stallägaren) på gott och mastigt fika. Är man som jag en ammande kvinna så går i och för sig det ner en hel del utan knussel  


När allt var klart och jag blev avsläppt vid min bil var det bara att styra kosan hem till svärföräldrarna där maken och sonen väntade. Vi bjöds på varma smörgåsar med kantarellstuvning (mums!) och efterföljande fika med cheescakeglass.


Nu sitter jag mest och väntar på att maken och sonen ska vakna från eftermiddagsluren så att jag får amma och sen åka till affären och handla inför kommande veckan. Ikväll blir det väl Melodifestivalen....  

ANNONS
Av irmelin - 3 februari 2012 18:36

Något som jag kikat på vid ett flertal tillfällen och velat pröva är långa tyglar eller long reining som det kanske främst kallas. Jag gjorde något liknande med min varmblodstravare Acce när vi hade tillgång till rundcorall, men det var mest följa spåret, göra halt och svänga. På den tiden kunde jag inte det där med skolor utan tyckte det var för avancerade saker för en skogsryttare som mig. Sen jag kom in på AR har jag ju fattat att det hör till grunden lika mycket som att kunna rida på en volt.


Skolorna är verkligen något som jag använder mig av och nu skulle jag vilja låta G hitta en bekväm arbetsform mer på egen hand utan att jag är där och styr till samma grad som i ridningen. Han är ju dessutom en sån individ som går bäst när han får ta eget ansvar och visa vad han kan.


Satt och kikade på vad jag skulle kunna ha för tömmar. Vanliga tömkörningstömmar är för långa, tyglar för korta....jag har hört att gramantyglar ska funka men för en sån som mig som inte gillar inspänningar så saknas detta i min hästgarderob. Vänta på att jag ska kunna köpa ett par har jag heller inte tålamod till. Så kom jag på att jag har lina kvar från när jag skulle knyta repgrimmor, det skulle kunna funka. Letade fram repet i en garderob och när jag mätte det så var det hela 7 m kvar - precis vad jag behövde! Med ett par hakar som också låg i gömmorna har jag nu gjort mig ett par fina long reining-tyglar. Till veckan blir det premiär :)


Några tips som jag tagit åt mig när jag läst på om arbetssättet är att man bör börja med grimma eller kapson på hästen så att man inte tar onödigt mycket i bettet eftersom det alldeles säkert kan bli en del missförstånd i början. Det andra tipset är att när man går på rakt spår och hästen vill svänga inåt mot mitten av banan, lyfter man sin ytterhand och låter den agera "ring" som på en tömkörningsgjord för yttertygeln och tar sen i den tygeln med innerhand för att visa vägen ut på spåret igen. Ni kommer förstå vad jag menar när ni kikar på filmerna :)


Ellen Ofstad och Piet Bakker har gjort en jättebra instruktionsvideo om Long Reining som jag faktiskt har sett! Jag har nu råkat ramla över småklipp ur just den här filmen och här kommer några exempel...Find more videos like this on Barnmice Equestrian Social CommunityFind more videos like this on Barnmice Equestrian Social CommunityFind more videos like this on Barnmice Equestrian Social CommunityFind more videos like this on Barnmice Equestrian Social CommunityFind more videos like this on Barnmice Equestrian Social Community


Ja det där kan väl räcka så länge, trav och galopp tar vi nästa vecka ;)Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4 5
6 7 8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25
26
27 28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se