Irmelin - den starka

Alla inlägg under februari 2012

Av irmelin - 12 februari 2012 10:02

Igår tog jag och Goliath en rejäl vända på en och en halv timma! Jag hade kikat ut en riktigt härlig raksträcka på kartan som skulle kunna passa perfekt för galoppintervaller, om underlaget tillät. Och det gjorde det, vill jag lova! På sommaren är det grov stenkross i mitten av vägen men nu på vintern var det perfekt, speciellt när en skoter hade plattat till snön så att den bar lite bättre.


Goliath fick två ganska långa galoppsträckor med en skritt emellan och på hemvägen blev det två kortare, lite lugnare galopper.  Min lilla kämpe blev rejält trött och jag lät honom bestämma lite över om vi skulle sakta av och tog inte upp galoppen igen förrän han själv var redo i kroppen. Men bjöd gjorde han och hade hur kul som helst!


Längst bort på rakan upptäckte jag dessutom en ny stig som var skyltad "Glaningen runt". Det finns en sjö där som heter just Glaningen och jag vet att folk gärna promenerar runt men jag har aldrig förstått vart de tar vägen. Så nu har vi ytterligare en runda som blir minst en mil om man inte vill utöka den.


Turen igår blev faktiskt också en mil lång när jag red samma väg tillbaka. Såhär såg det ut när vi började i Gonäsheden.....


ANNONS
Av irmelin - 10 februari 2012 12:53

Intervju med mäster Bent Branderup! Jag har faktiskt själv pratat med Bent när jag och Anette gick som fotfolk på en clinic på Hällekis Söteri hos Christofer Dahlgren. Det var under första halvåret med Goliath och jag har för mig att vi diskuterade det här med att ge en häst godis eller ej, med tanke på att herr G blir väldigt "på" och nästintill aggressiv om man använder godis som belöning. Bents råd var i varje fall att aldrig någonsin ge en sådan häst belöning i form av godis utan istället använda röst och klapp.


Det är ingen direkt bra intervjuare som Bent råkar ut för, men Mr B. kommer ändå med kloka ord. Jag gillar det han säger om att man är redo att börja med akademisk ridkonst när man själv vill börja utveckla sig och göra en personlig resa. Det är egentligen inte själva hästen vi tränar genom dressyren utan vi tränar hur människan ska göra sig förstådd genom sin inverkan på hästen. När hästen "gör fel" betyder det bara att människan förklarat övningen för dåligt.


http://streamio.com/api/v1/videos/4edcba3611581e3750000365/public_show

ANNONS
Av irmelin - 8 februari 2012 18:01
Av irmelin - 8 februari 2012 12:59

Idag ska vi testa om Lillprins Bus klarar sig på bara vanlig barnmat och utan amning. Egentligen tror jag inte att det är några som helst problem för när jag ammar på eftermiddagarna är han inte det minsta intresserad utan ska böka runt i famnen och försöka titta på allt annat i rummet. Nej, det är nog mest frågan om vad min egen mjölkapparat säger om att inte bli använd.


Här på förmiddagen kom Bus också snäppet närmare att krypa! Han hävde sig upp på knäna, upp på armarna, skjöt sig framåt och sen dök ansiktet i soffan igen :) Han har flera varianter på det där, ibland kör han ner huvudet och står på tå med fötterna och försöker putta sig framåt. Det ser riktigt roligt ut även om han blir smått frustrerad över att hans knep inte funkar. Any day now....


Det här var också första förmiddagen på väldigt länge som han orkade vara vaken ända fram till lunch och middagsvilan. Nog för att det kinkades en del och han var väl inte idel solsken när han sen skulle äta, men det gick i varje fall. Anledningen till att vi skippade förmiddagsluren var att han vaknade först vid halv nio efter att ha sovit som en stock och sen blev det inte frukost förrän vid 9, nästan halvtio. Men det gjorde att han somnade snabbt som katten när vi gick ut med vagnen och det är ju heller inte helt fel!


Kommer ni ihåg det här lilla knyttet...BB-kort.


 

Av irmelin - 7 februari 2012 18:01

Ni vet det där stället där armhålan möter själva armen, motsvarigheten till benens ljumskar skulle man kunna säga...där har jag ONT! Först borrade jag ju i träden igår och höll upp armarna, sen körde vi Long Reining och jag gick med armarna i ett rätt statiskt läge. Lägg nu på en timmes hovverkning så kan ni gissa hur ont det gör :)


Goliath behövde verkligen verkas idag. Det blir lätt så att man hinner med andras hästar och när jag sen är ute hos G så vill jag passa på att rida istället. Och dum som jag är har jag inte varit duktig och dragit av lite hela tiden utan väntat tills det blev en rejäl verkning. Jag får skylla mig själv helt enkelt. Nu tog jag i varje fall framhovarna och mer orkade varken jag eller hästen för dagen. Som den LBE herr G är så tycker han det är döden att stå stilla sådär länge. Men han skötte sig faktiskt väldigt bra ändå där på stallgången med bara en halsring på sig. Det som funkar bäst är att jag flyttar runt på honom stup i kvarten istället för att han flyttar runt på mig. Då håller han sig lite mera fokuserad och gillar läget.


Det händer då grejer med hovarna hela tiden! Strålarna är inte så roliga just nu i vätan utan har djupa mittstrålfåror som jag sprayar ÄCV på. Lamellranden börjar tighta på sig riktigt fint och det var egentligen mest trakterna och bredden på hovväggen som skulle ner. Att han växt på trakten är heller inte så konstigt eftersom han vill skydda strålarna. Men med sämre stråltryck blir strålarna ännu värre så nu har han fått lite mer att jobba med igen.


Nu dröjer det ända till lördag innan det blir något mera "hästigt". Helena har G både onsdag och torsdag innan det är totalvila på fredag. Känns alltid lite konstigt att inte ha ordentligt koll på honom på tre hela dagar men jag har helt enkelt fått anpassa mig till livet med en bebis hemma i huset. Bebismys är ju heller inte helt fel om man säger så!Av irmelin - 7 februari 2012 10:24

Igår fick jag en riktigt trevlig stund i stallet måste jag säga! Först drog jag fram förlängningssladdar och borrmaskin så att jag kunde sätta upp både det gamla och det nya hönätet hängandes mellan två träd. Det blev faktiskt jättebra om jag får säga det själv :) Våra stora pållar har ju listat ut hur man puttar av locken till höhäckarna och nu när vi inte har löshö med långa strån blir det gärna att en del hö fastnar som en klump i mitten. På så vis funkar näten lite bättre eftersom hästarna kommer åt allt hö och dessutom måste pilla fram några strån i taget. När jag hade fyllt på med grovfoder innan jag åkte hem stod de tre shettisarna på ena sidan av ett nät och islänningen på den andra sidan. Goliath fick det andra nätet helt för sig själv och det tror jag inte att han beklagade sig över!


När jag höll på att dona ute i hagen kom Elin och hennes mamma. De äger den fina araben Dippis som ganska nyss flyttat in. Elin var jättegullig och hjälpte mig med både hö och vatten. Sen föreslog hon att vi skulle passa på att släppa ihop G och Dippis på prov eftersom vi skulle vilja ha dem ihop i skogshagen sen. Det var ju en bra idé så när vi tränat klart båda två fick pojkarna bekanta sig. Jag kan ju inte påstå att de gjorde några större utfall, det var mest Dippis som vallade runt på Goliath - som givetvis ställde sig och käkade hö. När G tröttnat på käket så stod de i alla fall och smånafsades mot hals och huvud utan några ilskna tendenser utan bara för skojs skull. Känns jättebra att det gick så lätt!


Så till sist måste jag kort berätta om träningen på Långa Tyglar. Eftersom det var första gången så började vi med att bara skritta runt fyrkantsspåret och G försökte inte gena en enda gång utan höll sig på rätt plats. Svängde in på en volt utan bekymmer, fick visa vägen lite med tyglarna. Bytte varv genom volten och gjorde halt i mitten vid varvbytet för att jag skulle hinna byta sida. Det var positivt med halten för det fick G att ta det lugnt och inte vilja hetsa på som han gör när vi vänder genom volten i ridningen.


Avancerade vidare till förvänd öppna och det tog väl tre steg innan min smarta häst fattat galoppen. Även om vi ibland mer hamnade i en tvärning istället för öppnan och gick miste om samlingen så var övningen ändå nyttigt då vi kom åt att lösgöra bakbenen och innerbog väldigt fint. Funderade på om jag skulle sluta där men jag var bara tvungen att prova på vanlig öppna och sluta också. Goliath gick som att han aldrig gjort något annat och då fick jag ett riktigt bra kvitto på att han verkligen förstått skolorna genom vår tidigare träning. Han kom till och med till en fin samling bitvis!


Till sist dristade jag mig till en diagonalsluta men det har vi knappt gjort i ridningen så efter två fina steg gjorde han en förvänd piruett istället och det klandrar jag honom inte för. Avslutade istället med bara ett varv på volten och massor av beröm.


Sammantaget så gick det verkligen kanonbra med Long Reining för oss, jag tyckte det var roligt och Goliath gillade verkligen att få lite större utrymme och mer eget ansvar. Det ska bli jättekul att se hur långt vi kan utveckla detta!Av irmelin - 6 februari 2012 13:59

"Råkade" sitta och kika på hoppsadlar...blev plötsligt så sugen på att skaffa någon begagnad för att kunna ta mig en liten hoppträning ïbland. Hittade en bra och billig som skulle passa en rund, bred, kortryggad och svängd pojke som herr G. Synd bara att det behöver läggas pengar på hö....och ett nytt hus istället :)


Jag kom ganska nyss in från dagens promenad med Bus. Äntligen kunde vi gå ut igen utan att frysa öronen av oss. Eller tja..jag har ju varit ute ändå men det var allt i värsta laget för en liten kille att vistas ute i. Skillnaden på sömnkvaliteten ute och inne är i varje fall stor. Ute är det relativt tyst och den friska luften söver gott.


Sitter och väntar på att maken ska komma hem från vårdcentralen. Han har feber, yrsel till och från och mår rätt kasst överlag. Blir intressant att höra vad vårdpersonalen gissar sig till den här gången....!


När han kommer ska jag ta bilen ut till stallet och testa på ett pass med Long reining. Dessutom ska jag verka åtminstone framhovarna och borra upp det där hönätet. Bäst att byta om nu kanske så att jag är redo för att dra. Måste bara gå ut och byta verktygslåda till borrmaskinen eftersom jag tydligen fått med mig sticksågen in. Det hade ju kunnat bli intressant.... :) 

Av irmelin - 5 februari 2012 16:10

               

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4 5
6 7 8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25
26
27 28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se