Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 27 februari 2012

Helgbestyr

Av irmelin - 27 februari 2012 17:26

Det var verkligen en fullspäckad helg som passerade revy! På fredagkvällen åkte jag och hämtade två balar hö och fick trevligt sällskap av min kompis Anna. Det är inte sådär vansinnigt kul att åka själv i en och en halvtimme och eftersom jag och Anna inte hinner ses så ofta passade det perfekt att träffas på en åktur :)


På lördagen var min man på fotbollscup och jag for till stallet med Bus på släp. Han valde att bara sova en stund i början så just när jag höll på att jobba Goliath på ridbanan så vaknade han till och vägrade somna. Då hade jag hela fodringen och vattnandet kvar ute i hagen...kan säga att det inte var en särdeles lätt match att både släpa foder och vattendunkar samtidigt som man skulle hålla en riktigt trött bebis på gott humör i sin vagn...! Men till slut var vi klara och det i lagom tid tills bebisen bröt ihop nästan fullständigt (och hans mamma också). Jag hann i af med att jobba G i long reining och fick även en del på film. Efter öppnorna var bebben vaken så ni kan väl ha överseende med att min och hästens koncentration inte var på topp... 

Framåt sena eftermiddagen kom mannnen hem så att vi fick umgås och kika på ett bättre inslag av Melodifestivalen.


På söndagen var det min tur att åka iväg och då gick resan ner till Avesta och Ingevallsbo Ridhus tillsammans med min kompis Anette. Mycket hästprat, trevligt folk, en släng migrän (tack till de små röda underverken Eeze) och ett kursinnehåll som jag kände att jag redan kunde. Men det var ändå kul att komma iväg och för en gång skull inte känna sig lika okunnig som i vanliga fall :)


Det var som jag tidigare berättat Carina Eriksson Branderup med hjälp av Maggie Nyroos som höll i kursen. Med sig hade de sina gamla trotjänare Pluto, lippizzaner och Duckiz, dansk ridponny, som demonstrerade hur man börjar med longe inom akademisk ridkonst.


     


Visar framåt-nedåt vid stillastående

 


Böjning


 


Skritt


 


Trav


 


Galopp


 


Även "gam-gubbar" kan busa!


 


Medan jag åt kladdkaka så smaskade Anette på sallad....ähum!


 


Vi träffade även en bekant på kursen, en tjej som jag har som ett av mina föredömen inom akademisk ridkonst. Hon är verkligen otroligt duktig, har en bra inställning och rider riktigt bra! Efter att jag ställt en fråga till Carina om ytterbak (som G har problem med) viskade den här tjejen att hon också hade en del tankar att dela med sig av. Efter teorin började hon berätta om hur hästen drar på sig mjölksyra och hur det aldrig kan vara bra att fortsätta en övning när hästen tydligt visar att den inte riktigt klarar av att genomföra det på ett bra sätt. Så i mitt fall, istället för att kompensera Gs svaga vänsterbak i ytterläge med ett sluta-tänk är det bättre att göra korta intervaller med några BRA steg som hästen faktiskt orkar och på så sätt bygga upp styrka och koordination. Det var faktiskt helt underbart att höra henne säga det här för det är precis vad jag själv nyss kommit fram till! Istället för att (kanske tokigt uttryckt) symptombehandla hästen (med ett sluta-tänk för att fånga upp ytter) så måste hästen stärkas från grunden.


Därför blev det idag ett pass på ridbanan med Goliath där vi fortsatte på den nya linje vi redan slagit in på. Istället för att försöka "rädda upp" balansen i traven genom sluta-tänk så avbröt vi så fort det inte kändes bra. Jag var dessutom ännu noggrannare med att vi ska slappna av tillsammans ( avslappning är A och O för den här herrn) och att han fick balansera sig själv och jag inverkade minimalt med tygeln. Jag minskade även kraven på böjning, trots att han fortfarande ska vara böjd i rörelseriktningen såklart, för att han ska ORKA hålla böjningen hela vägen genom kroppen. Det funkade otroligt bra och vi travade faktiskt på två varv åt båda hållen på en stor volt. Känner mig jättestolt över oss båda!


Det är så knäppt när man tänker efter eftersom det hela är så logiskt, dessutom tycker jag att jag tidigare har gjort på samma sätt - men i praktiken har jag helt enkelt ställt för höga krav på honom gentemot den styrka han har i nuläget.


Andas....hitta balansen....ingen korrigeringsridning....ge bra förutsättningar och öva korta intervaller....


Såhär kan man förresten också använda SMHN!


 

 
ANNONS
 
Johanna

Johanna

27 februari 2012 22:19

Duktiga ni är :)

Förstod inte riktigt hur du menar att du har problem med ytter bak?

http://walkyria.blogg.se

irmelin

28 februari 2012 12:42

Tack :) vi försöker börja komma igång i alla fall.

Goliath har ända sen första början haft en rörelsestörning som sitter muskelärt på hans vänster bak. Är han välmusklad och välriden märks det mindre men det är något som vi jobbar med hela tiden. I traven har vi det som svårast när vänsterbak ska agera ytterben, då vill benet sträva utåt istället för att följa frambenens spår. Det medför att jag behöver tänka sluta för att fånga upp det där bakbenet. Ju mer tiden har gått så har jag blivit av den åsikten att det kvittar hur mycket jag sitter och fångar upp benet eftersom hästen inte blir starkare av det. Istället handlar det om rent grundjobb med böjning och skolor, och i traven får jag placera honom - verkligen hålla honom avslappnad och sen trava de steg som faktiskt är bra. Att försöka rädda upp situationen där vi redan tappar balansen stärker inte.

Så trots att jag alltid haft låga krav för att han ska bygga upp muskulaturen så sänker jag alltså nivån ytterligare ett steg. Ur spänning och nötning kommer ju inget gott :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4 5
6 7 8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25
26
27 28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se