Irmelin - den starka

Alla inlägg under januari 2012

Av irmelin - 14 januari 2012 14:59

Idag hade jag planerat en liten dressyrstund i en av sommarhagarna med tanke på ishalkan ute på vägarna. När jag kom ut till hästarnas hage fick jag däremot direkt ändra planerna....


Först av allt fick jag se att hästarna för sjuttiofjärde gången rivit ner trådar mot deras grannhage så det var bara att stänga av strömmen och börja laga. Men med tanke på att det inte var första gången bestämde jag mig för att dra om staketet en liten bit istället eftersom de två hagarna inte har något mellanrum just där tråden hela tiden dras ner. Det tog ju sin runda tid eftersom det satt trådar både här och var och brott på trådarna mest överallt...suck.


När det var klart gick jag ner till ligghallen för att mocka och där hade någon lekt kriget. Bajs överallt och två stora gropar var grävda ner till grusbädden. Goliath och Aladdin höll mig sällskap till en början men båda två försökte se väldigt oskyldiga ut till röran. Eftersom vi vill att hästarna ska kunna äta av halmen inne i ligghallen så försöker vi hålla det så fräscht som möjligt där inne. Vi kalkar och sen blev det nu tredje gången jag mockar ur riktigt pissig halm i mitten av hallen där pållarna tydligen roar sig med att kissa så mycket de bara kan. Det tog också en del tid....


Innan allt fix hann jag dessutom sanda på utvalda ställen där både människor och hästar skulle kunna slå sig halvt fördärvade.


Sen skulle jag ju bara göra allt "det vanliga" också med att släpa ut 30 kilo hö, 10 kilo halm och tre stora dunkar vatten.


Under tiden jag fixade staketet fick Goliath gå över i sin gamla skogshage. Han såg lite lycklig ut och drog några galopprepor innan han ledsnade på att vara själv och ställde sig mittemot de andra hästarna i vanliga hagen.


Just när jag var på väg hem kom Ewa till stallet och tur var väl det, för när jag hunnit åka upptäckte hon att jag varit så duktig att fixa med hagarna så att jag även grejat så att ena hagen blivit utan ström. Man tror att man har koll på läget men....inte den här gången. Tack Ewa!


         ANNONS
Av irmelin - 13 januari 2012 16:23

Hittade en fin liten filmsnutt på ett ungt sto med tydliga rörelsestörningar som veterinärerna dömt ut. Marijke de Jong tränar enligt den akademiska skolan och har utvecklat ett speciellt program som hon kallar straightness training. Genom hennes program får stoet en sista chans och på bara en månads träning syns tydliga resultat.Det är ju faktiskt de hästar som har sämts utgångsläge som verkligen kan få nytta av sådan här typ av träning då man tränar hästen till att själv balansera upp sig och bära upp sin vikt för att vidare kunna bära upp sin ryttare utan att ta skada av det. För min del önskar jag att fler såg nyttan i att arbeta sin häst från marken just på det här sättet. Genom att man arbetar så pass nära hästen är det lättare att inverka på den så att den inte får förslitningar. Finns bara positivt att säga!


ANNONS
Av irmelin - 13 januari 2012 12:07

Idag har jag ock Jacob varit grymt effektiva! Vi åkte ner till stan till klockan 10, lämnade snabbt in ett påskrivet kontrakt om att Länshem får sälja vår bostadsrätt och sen ilade vi vidare till Intersport. Igår kväll såg jag nämligen i Väsman Runt att Gymmix har några spännande träningspass som jag skulle kunna gå på. För typ sex år sen gick jag på boxersize i Falun och det var faktiskt riktigt kul! Så när jag såg att det fanns bodycombat, typ samma sak?, så tänkte jag att varför inte uppfylla makens dröm om att jag tränar något annat än ridning om dagarna :)


Men för att kunna träna måste man ju ha något på sig så jag lyckades hitta ett par billiga träningsbyxor och en billig top. Byxorna är en kort modell så nu får jag anledning att raka benen mer kontinuerligt, två flugor i en smäll så att säga ;)


 


Eftersom jag också promenerar en hel del med barnvagnen införskaffades ett par jättesköna joggingskor med bra stöd för min höga hålfot. Tur att jag sålde Goliaths joggingskor så att jag har råd med ett par egna!


 

Av irmelin - 12 januari 2012 16:14

..av Katrin Wallberg. Tipsade just en bloggkompis om den boken och var så klart tvungen att själv gå och ta en kik i den. Tänk att varje gång jag öppnar den så hittar jag något nytt som inspirerar och motiverar!


Den här gången fick jag en tankeställare om när hästen gärna slirar mellan öppna och sluta på volten fast man tänkt sig rida böjd rakt fram på volt. Enligt Katrin kunde detta bero på att man växlat mycket mellan skolorna på volt och att hästen då gärna prövar med skolorna även när det inte är önskvärt. En lösning var att återgå till böjd rakt fram på rakt spår och träna på rakriktningen redan där. Det där slirandet uppstår för mig och Goliath när jag börjar samla honom på volten. Det är ganska tungt för honom som har mycket påskjut och han tror då istället att jag ber om skolorna. Jag ska läsa på lite mer om situationen och testa under nästa ridpass.


Sen fick jag ett bra tips när det gäller skolorna i trav. Först av allt behöver vi få till en vanlig vändning genom volten. Sen kan vi också träna på att gå in i öppna i skritt på rakt spår, ta upp traven där bibehåller öppnan, saktar av till skritt och stannar kvar i öppnan några steg. Bara för att lära hästen att bli kvar i öppnan. Öppnan är lättast att börja med eftersom den gynnar traven medan slutan kan vara lite svårare.


Bara att pröva! Åh vad jag längtar tills min kompis Anette kommer ut och kikar på oss. Hon kan grunderna i AR och har ett väldigt bra öga för vad hästen gör och hur ryttaren inverkar. När vi träffas och rider tillsammans eller tittar på varann brukar det bli jätteintressanta diskussioner som man lär sig något av. Som sagt- längtar!!

Av irmelin - 12 januari 2012 13:24

Nu har jag tagit mod till mig och mailat till Ludvikas babysim om att två nybörjare skulle vilja börja där i vår. Det här med simhall och bad är inte alls min grej, men jag antar att babysimmet håller till i en liten och grund bassäng så då borde jag ju inte kunna drunkna med en gång i alla fall.  Tur att jag har Jacob med mig som trygghet och om mammorna måste "koka kaffe" i vattnet kanske jag kan hitta på att J har bajsat   

Av irmelin - 12 januari 2012 12:39

Sådärja! Nu är vår trevliga bostadsrätt färdigfotad inför kommande försäljning. Mäklaren från Länshem var och hälsade på mig och Bus på förmiddagen och hon tyckte det var en väldigt fräsch och fin stuga. Vi har ju gjort en del renoveringar med nya golv i alla tre sovrummen, nytt golv i hallen, nya tapeter i sovrummen, bytt spis, byggt trädäck på baksidan samt farstukvist på framsidan. Kyl, frys, diskmaskin och tvätt är heller inte gamla så det finns inte något att klaga på direkt. Huset är en friliggande enplansvilla i en riktigt bra bostadsrättsförening. Bra grannar, egen garageplats med motorvärmare, uteförråd, skogen bara ett stenkast bort, förskola och skola på kort promenadavstånd. Det tar cirka 20 minuter att promenera ner till stan och orkar man inte det så går busslinjen utanför vid vägen. Golvvärme i hela huset, luftburen eluppvärmning. Telefon, internet, tv går över fibernätet. Hm...kommer jag på något mer?


Är du intresserad??


         

Av irmelin - 11 januari 2012 13:48

Igår var det spännande värre här stan! När jag for till stallet vid halvfyra hörde jag på P4 att det skett en explosion på ABB och att det brann rejält. Ajdå, svärfar jobbar ju där, likaså svägerskans man och några kompisar till maken. Ringde maken men han hade inte hört något än så länge.


Ute i stallet fick jag sällskap av Ewa och hennes varmblodsdam Lillan ut på en tur. Egentligen skulle de bara följa med en bit i början för att sedan vända hem till en dressyrlektion. Men när vi hunnit en bit ringer Ewas telefon och hon får reda på att det är katastroflarm i stan! Giftig rök väller upp från ABB och de har spärrat av stan. Eventuellt kanske man inte ens tar sig hem... Öhh.... Och vad kunde vi göra? Inte så mycket. Vinden låg på åt andra hållet i alla fall så vi fortsatte vår ridtur och jag fick sällskap hela vägen eftersom lektionen blev inställd på grund av dramat. Man skulle ju alltså egentligen hålla sig inomhus och stänga ventilationen....INTE vara ute och RIDA!


På hemvägen ringde maken och sa att läget var under kontroll igen och att de släppt på trafiken kring stan igen. Det var ju en himla tur att man slapp sova borta en natt ;)


Efter att ha uppdaterat mig på internet läste jag att ingen person kommit till skada som tur var, mer än stora materiella förluster. Tänk hur lätt en olycka händer....


På hemmafronten så gick kontraktsskrivandet som dans. Den ende som klagade var Bus som skrek eftersom han var trött och behövde sova. Nu är vi iaf så gott som ägare till ett eget hus!


För att få in lite pengar till lånet så har jag sålt Goliaths boots, "alla bäckar små". Hoppas att tjejen som nu köpte dem får god användning för dem och att de passar hennes häst! Varför gå och spara på sådant som man ändå inte kan använda längre.


Idag och i morgon rider min medis på Goliath, fredag är vilodag och till helgen kör vi igen!

Av irmelin - 9 januari 2012 13:41

Jag rider nästan aldrig en tur ute i skogen utan att även lägga in dressyrövningar. All ridning handlar ju faktiskt om att få hästen stark och avslappnad nog för att bära oss i en form som inte är skadlig för den. Därför är det lika viktigt, tycker jag, att träna samma rörelser ute i naturen som man gör på ridbanan. Dessutom brukar man få gratis framåtbjudning  


I går när jag och Goliath var ute lade jag fokus på att verkligen få bakbenen att svinga in under honom och bära vikt. Det är verkligen en häftig känsla när hästen går avslappnat utan spänningar och verkligen bär upp en med lyftad överlinje. Man känner hur musklerna ända från svansroten fram till öronen på hästen höjs upp och jobbar på. Steget blir också helt fantastiskt, långt och mjukt.


Vi håller på att träna på våra skolor, förbättra kvaliteten och börja växla mellan skolor för att få G lösgjord och starkare. Det intressanta just nu är att jag hittar fler knappar att trycka på för att få till exempel en sluta. Det i sig gör inte att skolan på studs blir bättre, men på sikt blir det bra - om jag lyckas reda ut det hela.


Gårdagen gick också åt till en hel del galopparbete eftersom det var så bra underlag i snön på skogsvägarna. Fattningarna blir ibland riktigt bra, ibland inte alls...och jag måste bli mycket hårdare på att göra om - göra rätt. Problemet, som egentligen är rätt tacksamt, är att G laddar som sjutton och verkligen vill "börna" iväg i galopp. Men när han laddar så slarvar han i fattningen, spänner sig och skjuter bogar och höfter både hit och dit. Att då hitta ett lugn och be varje kroppsdel hamna på plats kan vara lite knixigt när han bara tänker full speed framåt. Fick iaf till ett par riktigt fina fattningar igår som jag är nöjd med.


Själva galoppen var jag däremot mera nöjd med eftersom jag kunde samla upp honom riktigt fint och att han självmant vill söka sig nedåt och höja ryggen när jag släpper fram honom. Men där kommer ännu ett problem,  får han länga halsen kommer en fartökning som ett brev på posten och jag kan i det läget inte hålla honom kvar i mitt säte. Och kortar jag upp honom blir det gärna att han spänner sig och tappar ryggen. Men genom att växla mellan kort och lång igår så fick jag riktigt fina bitar emellanåt. Även traven och skritten fick mycket till godo av galoppen eftersom bakbenen kom bättre fram och började bära vikt.


Jag experimenterade också med samlingen i trav. Tog upp traven från samlad skritt och har i nuläget överseende med att han blir kort just i igångsättningen. Sen provade jag mig fram hur mitt säte inverkar på kvaliteten, om jag håller om med överskänkeln...om jag bara följer med i "rumpan" och låter benen hänga...om jag kortar upp steget med min sits... Mindre inverkan ger bättre utslag, som vanligt. Men vägen till ögonblicket där jag inte behöver inverka är en balansvåg och det finns stora utrymmen för utveckling och förfining.


Sista skrittsträckan hem skrittade vi på lång tygel och växlade mellan de olika ställningarna och var noga med att ställningen verkligen gick ända från bakben fram till nacken. Under själva växlingen hade jag plötsligt en häst som var helt rakriktad och som sträckte in bakbenen under sig och bibehåll sin sökning framåt-nedåt. Väldigt lärorikt eftersom vi har stort krångel med att byta böjning när vi byter varv genom volten.


Ni ska bara veta hur kul det är att ha en sån arbetsvillig och utvecklingsbar liten häst! Eller...han är ju faktiskt bara en ponny till och med   

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15
16 17
18
19 20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se