Irmelin - den starka

Alla inlägg under januari 2012

Av irmelin - 19 januari 2012 14:49

Efter att jag tog hovbilderna på Goliaht har jag mailat med en tjej som utbildar sig till hovformsspecialist på SANHCP. Det är hennes och hennes systers blogg Team Barfotahovar som jag länkat till ibland och som jag läser typ fem gånger om dagen :)


Jag fick jättebra tips och funderingar och ska göra lite finpill på hovarna samt att hon kom med kommentarer om det jag kan utveckla i verkningen på just Goliaths hovar, sådant som jag själv tänkt men avvaktat med eftersom hans hovar fortfarande håller på att läka.


Hon påminde också om att kallbloden till skillnad mot fullbloden inte har någon förmåga att lagra socker/energi och att det därför är ännu viktigare med rätt typ av grovfoder, hur man utfodrar det och i vilka mängder. Eftersom vi redan blandar hö och halm till våra hästar i hagen men det tar slut ganska snabbt surfade jag genast in på Caisas shop och beställde mig ett till stort hönät så att vi kan blanda ut höet ännu mer med halm. Hästarna ska behöva jobba för att få i sig maten och det ska ta lång tid! Framförallt viktigt då för våra kallblodsraser och verkligen värt det för den fångbenägna minishettisen som går i vår hage.


För behandling av rötan på strålar och i lamellranden rekommenderade hon fotbad med äppelcidervinäger och vatten. Just ett bad på en halvtimma tar i nuläget lite för lång tid och blir lite krångligt då min häst inte är världens fan av att stå ensam inne på stallgången några längre stunder. Däremot ska jag börja spraya med ren ÄCV direkt på hoven igen då det också har en viss effekt.


Vidare diskuterades fodret och sockernivåerna i höet. Jag har tänkt sluta med kraftfoder eftersom G helt klart skulle klara energinivån på bara grovfoder. Dock vill jag göra en foderanalys med socker och mineraler så att jag vet hur mycket han får i sig och vad som kan behöva tillsättas.


Till sist tipsade tjejen om mera motion och det är ju något som kommer bli lättare och lättare ju större Bus blir och ju längre stunder jag kan vara borta från honom i och med minskad amning. Som tur är har jag en bra medryttare som är ute och rider långa turer. Och tipset om att bränna iväg i ökad trav ute i naturen tror jag inte Goliath blir det minsta ledsen över :) I den traven blir det automatiskt en tydligare traktlandning så att strålen får jobba och bli friskare.


Det är så nyttigt och lärorikt att ta hjälp utifrån av någon som har större kunskaper än en själv och det ger ännu mera pepp och inspiration till att ordna det till det bästa för sin häst!


 ANNONS
Av irmelin - 19 januari 2012 14:11

När jag satt och surfade runt på tuben igår fastnade jag för en riktigt fin kallblodstravare som tränades i akademisk ridkonst. Plötsligt kunde jag läsa i filmtexten att det var en avkomma efter Lappello och gissa vem som är Goliaths morfar? Jo just Lappello! Inte undra på att jag tyckte hästen var snygg ;) Tydligen heter han Peilo (reggad som Peillo i STCs register och är född -01. Tycker faktiskt snyggingen och Goliath påminner en del om varann i kroppen...även om Peilo är betydligt mer tränad och slimmad så klart.


Någon dag kanske jag och Goliath också kan se ut såhär....*drömmer mig bort*


ANNONS
Av irmelin - 17 januari 2012 21:19

         

 
Av irmelin - 17 januari 2012 20:12

Det är ingen idé att försöka försköna det här med att sko av sin häst och låta den gå barfota. Det är tufft. Det kräver mycket tid, tålamod, fortsatt kontinuerlig hovvård och en hel del anpassning utifrån dagsläget på underlag och hovar.


Så visst kan jag förstå att man inte vill sko av sin häst för det kan ta lång tid innan hästen kan gå obehindrat på alla underlag. Hästen kanske alltid kommer att behöva boots på till exempel steniga grusvägar, eller så har den så pass bra hovar direkt från början att den inte visar någon ömhet alls.


Oavsett vilket beslut man än tar så är det i alla fall värt att skaffa sig all kunskap man kan få innan man bestämmer sig för skott eller oskott. Dessutom tycker jag att det är klokt att ta in kunskap från båda sidor, både från den traditionella hovslagaren och från barfotaverkningen. Ett stort utropstecken är dock att jag för egen del inte på något sätt förespråkar den typ av verkning där man gör ingrepp i hoven sula eller där man raspar på utsidan av hovväggen så att någon av dessa försvagas. När man sedan har en bild av båda varianterna av verkning/skoning kan man själv börja fundera på vad som verkar logiskt och vad som borde vara bäst för hästen.


Jag har lånat en bild som är ganska talande.... Den visar på hästens blodcirkulation i benen med oskodd vs. skodd hov.Jag tror inte att jag behöver upplysa er om att det kalla och blå benet närmast i bild har en skodd hov. Fundera nu på vad det här innebär för hästen. I vilken mån känner den underlaget? Hur är förmågan att kunna pumpa tillbaka blod till hjärtat, vilket är en av hovens viktigaste funktioner. Hur fungerar stötdämpningen i denna hov och vilken belastning innebär det för lederna ovanför?


Jag ångrar inte en sekund att jag lät sko av Goliath, även om jag visst funderade på skor igen när han var som ömmast under sommar och höst då han haft en laminitis (fång i hovarna)- känning i maj. Men i det läget hade jag lärt mig så pass mycket att jag visste att om jag skodde honom skulle jag bara dölja problemen som uppstått i hoven och dessutom göra dem än värre. Så jag bet i det sura äpplet och fortsatte verka, skaffade boots så att vi bättre tog oss fram på alla underlag, såg över vad G åt och försökte utöka hans möjligheter till rörelse som är grunden till bra hovar. Så sakteliga blev han bättre och bättre och i dagsläget tar han sig fram på så gott som alla underlag.


Nu har vi haft några dagar med riktigt halt och isigt underlag och jag har fått låta Goliath vila. Men varför inte ge en vila när hästens förutsättningar kräver det hellre än när min situation eller ibland vilja (dåligt väder...trötthet osv) avgör det hela.


För min del uppväger fördelarna de nackdelar som finns och att sko med traditionella järnskor kommer aldrig mer vara ett alternativ för mig,


Såhär såg Goliaths hovar ut idag, nyverkad igår. Vätan har gett honom fula djupa mittstrålfåror, trots det klarar strålen av de flesta underlag. Lamellranden är på flera ställen utvidgad och det har även bildats röta. Dock har den alltså läkt en hel del sen i maj. Jag har tagit ner mer på trakten den här gången, även om det fortfarande får finnas några mm kvar för att skydda den dåliga strålen. Tar jag ner mer trakthöjd i nuläget blir G ömfotad, därför sänks trakten i sakta takt.


Om du är insatt i barfotaverkning tar jag gärna emot tips på vad jag kan göra bättre eller för en diskussion om Gs hovar!


Vänster fram

 


Vänster bak


Höger fram

   


Höger bak


Hovvinkel fram


Vinkel bak


Traktvinkel vänster fram

   

   

   
 

Av irmelin - 17 januari 2012 15:20

Det fick bli en uteritt i skogen idag och ett stopp på en stor äng för fortsättning på dressyren från igår. Skillnaden var att idag körde vi trav och galopp istället och Goliath fick verkligen ta i och kämpa. Utgick från åttan igen och gjorde några olika varianter innan vi kom till själva huvudövningen. Travade på raka diagonaler och kombinerade med galopp längst ut på åttans kanter. G vill gärna dra iväg i galoppen eftersom det blir tungt men med den här övningen var vi verkligen tvungna att samla upp för att kunna behålla åttformen. Fick till riktigt fina fattningar och när vänsterbak hamnade på plats på slutet fick hästen en sjusärdeles trav!


Han var rejält svettig när vi kom hem och fick stå och torka upp med ulltäcket en stund medan jag stretchade både fram och bakbenen. Gött, tyckte herrn :)


Kommer ett till inlägg lite senare med nya foton på Goliaths barfotahovar. Det var ett tag sen vi uppdaterade....sen har jag lånat en bild som tagit med värmekamera och som är rätt chockerande. You will see!

Av irmelin - 16 januari 2012 19:04

Ridbanas underlag var såpass bra idag så jag slog på stort och bröt Goliaths vila. Nåväl, tredagarsvila är väl lite lagom :) Hoppade upp barbacka med stång och kapson på G och hej och hå vilken speed det blev! Efter fem minuters halvt okontaktbarhet fick jag lov att rya till på honom och säga åt honom att koncentrera sig litegrann. Sen blev det operation tankenötter. Att försöka trava/galoppera bort den där energin på en ridbana är bara att glömma för vår del. Lösningen är att hitta på övning på övning på övning...ja ni fattar.


Så vi varvade liten volt, rakt spår, liten volt osv.. In på åttvolt där jag försökte vara noga med att få med ytterbak i ställningsbytet. Från vänster till höger böjning är riktigt svårt eftersom vänsterbak inte vill placera sig ordentligt, men mot slutet av passet blev det bättre. På åttan lät jag även ytterkanterna vara raka så att vi fick in rakriktning på böjt spår - något som vi har lite bekymmer med i nuläget. Men det gick rätt bra när det bara handlade om cirka fem steg på rakt spår och vi sen kunde följa böjningen in på volten.


Vi prövade också att flytta in några steg från rakt spår och tillbaka ut igen med hjälp av enbart förande tygel. Lite krångel i början men bättre allt eftersom.


Skolorna gick överraskande bra och jag försökte att inte göra för mycket. Märks så väl när jag går in och vill korrigera för mycket istället för att bara låta min kropp vara en enda ram som hästen får forma sig efter. När jag börjar gå in med en skänkel eller en tygel osv i den där ramen i fel läge så stannar G helt av i sin framåtbjudning och börjar falla både hit och dit.


Vi varierade även skolorna lite mer idag eftersom han behöver mer att tänka på, testade diagonalsluta och red förvänd sluta i hörnpasseringar. Det sista var riktigt nyttigt för det gav en fin samling och koncentration. Ren samling övade vi det allra sista och jag försökte att bara göra lite lite för att kunna länga och få med bakbenen utifrån det lilla. Vänstervarvet brukar vara svårt att samla i men utifrån det här läget gick det bättre än förväntat. Avslutade direkt efter ett så postivit arbete!Av irmelin - 16 januari 2012 09:22

Ack vad stolt jag känner mig över att jag faktiskt tog mig till det där träningspasset igår kväll! Det var nog tack vare mina nya kläder som jag slutligen kom iväg, för nog tog det emot litegrann....trots allt.


Jag kan i alla fall konstatera flera skojiga upptäckter!


1. Jag måste ha större rumpa än jag tror för det var värst vad den skumpade upp och ner.

2. Jag har inga magmuskler. Alls. Situps var prompt omöjligt.

3. Jag har heller inga armmuskler. Om sitsups var omöjligt, gissa då vad armhävningarna var!

4. I min vardag använder jag bara högerarmen. Uppenbarligen. För när vänster arm skulle slå likadana krokar som höger så fladdrade armen mest omkring och såg löjlig ut.

5. Jag klarade den mesta koreografin! Bara jag räknade rätt högt 1.2.3.4


På det hela taget var det riktigt kul och jag blev både svett och illröd i ansiktet av ansträngning. Sen tackar jag min lyckliga stjärna att det inte var jag bland nybörjarna som snubblade och damp rakt i golvet efter de första fem minutrarna!   

Av irmelin - 15 januari 2012 15:15

Hujedamig vilken tid det tar att fixa staket!


Var ut till stallet och beställde först ny eltråd, aggregat med mera ihop med stallägaren. Man blir ju ganska tacksam över att maken motsatte sig gård och stall osv när man ser hur mycket ett inköp av elgrejer kostar. När paketet anlänt från Börjes blir det i alla fall stallfixardag med alla inneboende så att vi kan hjälpas åt att få hela och fungerande staket. Just nu är det så pass många brott och lagningar på tråden så att strömmen når inte fram överallt.


Fixade våra hästar lite snabbt med det vanliga -mockning, fodring och vattning. Goliath klagade inte på att få strosa i hagen ytterligare en dag. Han kan lika gärna få ta det lugnt nu när det snorhalt och det finns massa annat att dona med. Får se hur jag gör i morgon...


Eftersom vi ska få utöka vår lösdriftshage med skogshagen så måste det till ytterligare en tråd eftersom vi har små rara minishettisar som annars går ut. Därför började jag flytta isolatorer på stolparna och sätta dit en tredje men usch, jag tyckte att jag inte hann någonting innan det var dags att bege sig hemåt. Om jag är positiv så hann jag väl med en tiondel av hela sträckan...


Nu blir det en sväng till mataffären innan det är dags för årets allra första bodycombat träning. Jo jag ska försöka få bort de sista kilona på något vis :)

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15
16 17
18
19 20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se