Irmelin - den starka

Alla inlägg under januari 2012

Av irmelin - 23 januari 2012 21:29

Jaha då var det bara att sätta igång med det där grundjobbet som Goliath och jag behöver. Jag tog faktiskt på det treddelade tränsbettet ikväll och sen jobbade vi från marken i ungefär 20 minuter. Tränsbettet är ju lite sisådär tycker G men i det här fallet är det precis vad som behövs för att vi ska kunna lösgöra nacken och få igenom böjningen hela vägen. Trevligt nog märks det i alla fall att han funkar bättre och bättre på bettet i jämförelse mot hur det var för ett år sen.


Jag är riktigt nöjd med passet faktiskt för det blev precis som jag hade tänkt mig! Vi gick igenom böjning, sökning, flyttade inåt/utåt på volten, öppna/sluta på rakt spår och så två travigångsättningar i varje varv. Genomgående så har han svårt för att placera vänsterbak och bära mer vikt på det men han försökte verkligen och överraskade mig med att göra en riktigt fin öppna i höger utan så mycket stöd från mig. Travigångsättningarna var också fina. Jag var noga med sökning, böjning och stannade honom efter bara några steg för att vi ska få bort "spring-tänket" som gett sig tillkänna igen. Tack Katrin Wallberg som skrivit Skola din häst för varje gång hittar jag bra tips för det jag har problem med.


Min egen insats var också hedervärd för jag gick inte in och småpillade utan ville bara att G skulle förstå vad jag bad om och när han inte förstod stannade vi upp och började om från början. Lade in pauser efter varje liten delövning och kliade G en massa, tror pållen växte flera decimeter av mallighet. Det är han väl värd!


I morgon fortsätter vi i samma anda men uppsuttet.ANNONS
Av irmelin - 23 januari 2012 13:09

Igår var jag ute och verkade Simba och Twix, de små filurerna! Överlag skötte de sig riktigt bra, även om Simba som vanligt tycker det är dötrist och Twix blir stressad av att vara själv inne. Deras matte Anna gör ett riktigt bra jobb med de små liven, motionerar så mycket hon bara kan och ger hästarna hö ur SMHN.


Simbas hovar klarar allt, även om de ändå inte är rötfria och har diverse småskavanker. Twix däremot har haft en svår start med dålig hovvård och lååånga ankfötter. Det har gjort honom riktigt ömfotad periodvis men i slutet av hösten började det ske framsteg och han ville självmant börja trava på grus, trots dåliga strålar och separerade lamellränder. Strålarna är fortfarande riktigt hemska, minst sagt och det kommer ta lång tid innan det här är ett par friska hovar. Men ändå sker det hela tiden små små framsteg som så väl märks i ponnyn själv och hans motivation till att röra sig.


När jag verkar hovarna tar jag bara det jag känner mig säker på utifrån det jag har fått lära mig. Det enda jag har gjort extra på Twix i jämförelse med Simba är att jag har dragit bak trakterna litegrann för att han ska snudda med strålen mot marken och få någon stimulans i den. Eftersom det är snö och mjukt underlag ute passar vi på att ge honom möjligheten att pröva strålarna nu innan det blir vår och hårt underlag igen.


Fotona på hovarna är av sisådär kvalitet eftersom blixten vill förstöra ett och annat. Utan blixt hade vi dock inte sett särdeles mycket...


Simba (vf, vb, hf, hb)

       


Twix (vf,vb,hf,hb)

       


Herrarna i hagen ( Simba, brun och Twix, fux)

   


Nyligen fick pojkarna också en ny stallkompis, fjordingen Cia med mjukt C. Damen håller sakteliga på att stressa ner och landa i sitt nya hem.

     


Såhär glada blir två pojkar över nyverkade hovsingar! (med lite hjälp av mig kan hända ;) )


 


ANNONS
Av irmelin - 23 januari 2012 12:36

I lördags var min kompis Anette ut och diskuterade ridning och filmade mig och Goliath under ett ridpass. Själva passet gick inte särskilt bra men det gör det ju desto mera intressant att komma fram till vad som behöver utvecklas och vad som faktiskt var bra.


Det är ingen idé att gå in på smådetaljer, de håller jag för mig själv, men vi kan nog alla konstatera att det ännu en gång är dags att gå tillbaka till grunden. Träna böjning, sökning och att den där piloten ger eftergift och inte bara tar och tar. Så nu vet ni vad jag har för mig de följande veckorna inom ridningens ädla och förbannat svåra konst!


Det jag kan klappa mig på axeln för är att Goliath får ett makalöst steg som nästan får mig att flyga av när vi väl kommer rätt tillsammans i traven. Och den där vilda galoppen börjar bli mer och mer kontrollerbar. Dessutom har jag fått upp en riktigt bra känsla för vad som händer i hästkroppen och vad som skulle behöva till för att det ska bli rätt. Så ge mig typ tio år...då ska ni få se på andra bullar ;)


Jaha...här kommer väl den nakna sanningen då. Som sagt var...det kan bara bli bättre! 

Av irmelin - 20 januari 2012 13:42

http://naturalhorsemanship.ifokus.se/articles/4d714038b9cb462221056aa2-tricktraning-del-1


Trickträning är något som funnits i nästan alla tider och använts av många olika anledningar.
Även för oss finns många anledningar till att trickträna. För det första är det väldigt kul men det ger också en ökad kommunikation och en varierad träning. Det kräver att häst och ryttare kan lita på varandra. Det stärker också hästens kordination, balans, smidighet och till viss det styrka. Det finns alltså många bra argument till att trickträna.
Tuffis ligger

Hur?
Det finns många sätt att trickträna på de tre vanligaste idag är:
*Klickerträning= forma fram beteenden med hjälp av ett ljud som hästen lärt sig betyder "rätt" nu får jag beröm (ofta i form av godis).
*Positivförstärkning= När hästen gör rätt får den beröm (ofta i form av godis). Många lägger även in inlärning när man lockar med godis här.
*Negativförtärkning= Hästen utsätts för ett lätt tryck eller obehag tills den gör rätt då obehaget eller trycker försvinner.
Vilken metod man en använder handlar det om att få hästen att vilja göra detta. Så precis som inom NH undviker vi alla sorters bestraffningar, hästen ska tycka detta är roligt och vilja tänka.
Trickträning kan utföras både med och utan godis. Jag personligen ser till att alla tricken sitter utan godis, men ger ändå godis ofta när jag tränar just för att jag vet att det är det som uppskattas mest av mina hästar.
Man kan också självklart blanda lite av dessa tre träningsmetoder, så länge det utförs på ett juste sätt och att hästen förstår.

Hästen
Som alla här vet hästar är olika det tar olika lång tid att lära in och de svarar olika bra på olika metoder. Jag skriver träningstips utifrån hur jag oftast gör, vad som har fungerat för mig och hoppas att ni som håller på kanske kan få lite insperation eller för er som vill börja kanske hittar några riktlinjer.

Tuffis stegra

Stå
Stå är ett ganska bortglömt och underskattat trick. Dock går det knappt under trick när man jobbar NH efter som det är något man oftast har med sig från NH:n. Men det är en av de bästa grunderna man kan ha för sin trickträning, där av lägger jag ändå in en kort steg beskrivning hur man kan jobba fram det som trick.
1. Plasera hästen där du vill att den ska stå. Ge ditt komando för stå och backa ett steg. Gå steget tillbaka till hästen och beröm.
Peewee och jag demonstrerar.
2. Ge komandot för stå igen och backa lite längre, gå sedan tillbaka och beröm. Jobba på samma sätt och öka sakta kraven, med tiden kan du även börja med andra saker som att backa undan och plocka upp saker, tills den dag du kan röra dig fritt och hästen ändå står kvar på komandot.
Peewee och jag demonstrerar.
3. Känner du att hästen står stadigt kan du börja med att röra dig runt hästen med. Börja vid bogen, ge hästen komando för stå och gå ett varv runt medsols. Första gången kan det vara bra att bara hålla en hand på hästen. När du kommit varvet runt beröm. Öka kraven genom att be om stå backa från hästen en bit och gå runt den igen, avsluta med en massa beröm. Även här ökar man kraven sakta och låter mellan rummet bli större med tiden, även ger dig mer och mer frihet att göra andra saker utan att hästen går iväg.
Peewee och jag demonstrerar.
5. Korigering, om hästen går iväg är det bara att lungt och stilla ta den och placera den på samma ställe igen och börja om. Jag brukar också använda mig av ett ord tex "nej". Alltså om jag ser att Peewee börjar röra sig kan jag säga "nej" så vet han att han är påväg att göra något oönskat och har möjligheten att rätta sig. Vilket är mkt lämpligt när avstånden börjar bli större och när man inte jobbar på inhägnat område.

Yoga
Yoga är också ett aningen underskattat och bortglömt trick. Det är en mkt bra stretchande övning och kräver dessutom tillit mellan häst och människa då hästen förlorar en stor del av sitt synfällt under denna övning.
1. Ställ dig vid hästens ena bakben och locka huvudet åt sidan. När hästen tänker rätt beröm. Öka sakta kraven tills hästen vrider huvudet ända till magen.
Peewee och jag demonstrerar.
2. Det finns många sätt att lära in alla trick på jag ger här två exempel på hur man kan vidare utvecka steg 1 till yoga.
A)Ta en arm in mellan hästens bakben och håll en godis bit i ljumsken (ev. längre fram i början). Vissa hästar förstår direkt och lyfter bakbenet andra kan man hjälpa lite (se bild). I början räcker det med att hästen tänker rätt, öka sedan kraven.
B)Lär hästen lyfta ett bakben upp och fram, plusa sedan ihop övningarna. Upp och fram med bakbenet samtidigt som den ska böja sig runt. Även här räcker det med att den bara tänker rätt i början, så ökar man kraven efter som.
Peewee och jag demonstrerar
3. Om hästen inte förstår och barar snurrar runt kan man ta hjälp av att plasera hästen med motsatt sida vid en vägg eller ett staket, se bara till att hästen inte känner sig trängd.
Vissa hästar är stela och då kan det ta tid rent fysiskt att klara detta trick i många fall är det en bra ide att bara träna några minuter efter ett vanligt träningspass då hästen är varm och smidig i musklerna. När det väl är inlärt fungerar det också bra som stretching. Bakbenet ska lyftas ordentligt för att få en korekt yoga.

Tuffis utför yoga

Bergsgeten
Är också en bra grund, det kräver balans och är väldigt stretchande för hela överlinjen. Jag tänker skriva två varianter av inlärning på bergsget då den jag oftast använder betyder att man lockar med godis. Vilket inte fungerar för de som inte vill använda godis i någon form.
1.
1.Plasera hästen med båda framhovarna mot en bom eller liknande (jag använder min fot på bilderna). Sätt dig på huk framför hästen och locka den fram och ner med en godis bit. Så fort den rör ett bakben beröm.
Tuffis och jag demonstrerar.
2. Som förut öka kraven sakta tills hästen kan gå in med båda bakbenen och plasera dom bakom framhovarna.
Tuffis i bergsget
3.Om hästen går fram med frambenen som de oftast gör speciellt i början är det bara backa tillbaka och börja om. Efter som detta är en väldigt stretchande övning som även kräver balans kan det ta tid för vissa hästar rent fysiskt. Också ett trick man kan öva på när hästen är varm i musklerar. Och kan användas som stretching när det är inlärt.
2.
1. Plasera hästen brevid en vägg eller ett staket men framhovarna mot en bom eller liknande. Lär hästen sänka huvudet (vilket många redan lärt in på sina hästar via NH:n).
2. Plasera dig vid sidan av hästen och be den sänka huvudet samtidigt som du petar på bakbenen med ett spö (eller carrotstick eller annat). Beröm så fort hästen rör bakbenen.
3. Om hästen går fram backa tillbaka den och börja om.

Avslut
Trickträning behöver inte alltid vara strickt, utan ge din häst utryme att tänka även om den gör "fel" kanske ni kan lyckas få fram ett annat trick. I nästa del kommer jag skiva mer om buga, inkallning och gå fot. Detta är kortfattad text som skulle kunna vara hur lång som hällst, men hoppas ändå den get något.

Lycka till


Av irmelin - 20 januari 2012 13:35

Fortsätter på tricken för att jag själv ska komma ihåg...


http://naturalhorsemanship.ifokus.se/articles/4d713df0b9cb46222d05438d-tricktraning-del-3


Trickträning del 3

Liten artikel serie om trickträning. Här i del 3 kan ni läsa lite om tricken snurra och kompliment.

Äntligen fortsätter tricktränings serien. Denna gång går jag enbart egenom 2 trick. Snurr som är ett enkelt trick men ändå väldigt charmigt och även kompliment som är en fortsättning efter buga.
Tuffis Kompliment

Snurr
Är ett trick som egentligen inte har någon jätte grund vare sig i trickträning eller NH. Det är ett charmigt trick som också hjälper kommunikationen.
1. Placera dig fram för hästen. Ge röst komando för snurr och "fös" hästen försiktigt åt sidan.
Tuffis visar snurr
2.Ge röst beröm när hästen går bortåt med framdelen. Fortsätt visa att den ska fortsätta flytta framdelen.
Tuffis visar snurr
3. Så fort hästen står med bakdelen mot dig byt och "fös" istället bakdelen från dig.
Tuffis visar snurr
4. Så fort hästen väder bakdelen och kommer "mot dig" kan du antingen be om att fortsätta flytta bak eller "locka" hästen med röst eller handrörelser att komma mot dig.
Tuffis visar snurr
5. Be hästen komma tillbaka till dig med huvudet. Beröm med rösten underhela prosiduren när hästen gör rätt.
Tuffis visar snurr.
6. när hästen kommit varvet runt ge massor av beröm.

Tuffis får godis (A)
7. Som med de andra tricken kan du förminska ditt rörelse komando med tiden.
Tuffis snurrar

Kompliment
Är ett ännu mer underlägset trick då hästen tar bort ännu mer av sina chanser att fly. Där av kan det ta tid för vissa hästar rent psykiskt, andra är det kanske kordinationen eller balansen som inte är riktigt med.
1. Precis som när du lär in buga lär hästen vika in sitt framben på komando på båda sidor. Innan du lär in kompliment måste bugningen sitta som den ska, så be din häst gå ner i buga.
Tuffis bugar
2. När hästen står i buga be den vika in det andra frambenet. Så fort hästen tänker rätt beröm. (Tuffis på bilden kan detta och är som vanligt "irriterad" över mattes "jätte" komandon och förstår vad han ska göra innan jag fått tag på pinnen, där av bilden)
Tuffis visar kompliment
3.öka kraven med tiden tills hästen viker in frambenet.
Tuffis visar kompliment
4. Massor av beröm, på större hästar kan även detta läras in från ryggen liksom buga.
Tuffis Kompliment

Lycka till!


Av irmelin - 20 januari 2012 13:13

Pratade med min mamma under lunchpromenaden och hon hade blivit så glad när hon sett de senaste fotona på Bus. Därför är det väl lika bra att glädja henne ytterligare med en fortsatt hoper kort på underverket!


Kvällslek på soffan ihop med pappa...


     


Bus har blivit stor kille och dricker helst vatten ur glas


 


Lik mamma?


 


Bus gillar verkligen julklappen från moster K med familj!


   


Pausar med lite tv-tittande


 

Av irmelin - 20 januari 2012 10:38

Lägger en länk så att jag har det kvar....


http://naturalhorsemanship.ifokus.se/articles/4d71405fb9cb46221d0565c5-tricktraning-del-2


Buga
Buga är ett bra grundtrick, men kan ta lite längre tid att lära in. Det kräver balans, smidighet, tillit och viss styrka. Balans och styrka för att gå ner, smidighet då det stretchar över- och underlinje och tillit då hästen tar bort stor del av sin flyckt förmåga. Jag skriver ner två sätt att lära in buga då det enda innehåller godis.
A)
1.Plasera dig brevid hästen på den sida den ska böja in benet.
2.Peta på benet och beröm så fort hästen rör det. Öka kraven till hästen lyfter benet.
Tuffis visar
3.Be hästen lyfta benet och locka den sedan bakåt och neråt med en godis mellan frambenen.
Tuffis visar
4.har hästen svårt att hålla kvar benet böjt kan man ge den lite stöd med tex handen. OBS. Inte hålla fast eller dra i benet på något sätt då det är risk för sträckningar.
Tuffis visar
5.Denna metod fungerar utmärkt på vissa hästar mendan andra bara krullar ihop sig eller "stresshugger" efter godisen.
Tuffis visar
B)
1.Plasera dig brevid hästen på den sida den ska böja in benet.
2.Lär hästen backa antingen via halsring eller grimma och  grimskafft ur den position du har. Hästen ska backa vid en lätt lätt förhållning och inte behövas "dras" bak.
3.Lär sedan hästen lyfta frambenet. Peta på benet och beröm så fort hästen rör det.Öka kraven till  hästen lyfter benet.
Tuffis visar
4.När hästen kan båda sakerna be den lyfta benet och backa samtidigt, så fort hästen tänker bakåt och neråt beröm.
Tuffis visar
5.Som tidigare sagt kan man hålla tex en hand som stöd men hästen ska söka sig bakåt och neråt själv.
Tuffis visar
6.Om hästen vill snurra när man ber den backa med ett böjt ben kan man stå brevid en vägg eller ett staket så länge hästen inte känner sig trängd.
7.I både fall A och B är det bra att lära hästen buga via att använda ett spö eller carrotstick till att knacka på benet. Speciellt om man har en ridhäst då det är lättare att få med sig tricket upp på ryggen då.
Tuffis visar

I del 3 tänkte jag gå igenom tricken snurr och kompliment.
//Lycka till!

 

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15
16 17
18
19 20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se