Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 27 januari 2012

En sida för mig

Av irmelin - 27 januari 2012 12:56

Råkade snubbla på en bra sida om...ja -hästar så klart! De som skriver verkar gå på samma linje som mig och då är det ju alltid kul att läsa :)


http://lycklighast.wordpress.com/om-oss/


Gillar att de döpt sidan till "Lycklig häst" förresten....

---------------------------------------------------------------------------

Ett urdrag om foder

 

http://lycklighast.wordpress.com/2011/12/01/hastens-utfodring/

Hästens utfodring

Idag utfodras de flesta hästar ett antal gånger per dag med grovfoder, minst fyra gånger är enligt många önskvärt. Detta innebär att då hästen ätit upp sin ranson kan den stå utan i en tid, det är under dessa tillfällen många hästar skapar stereotypa beteenden. Det är efter mellan två och åtta timmar utan grovfoder som många hästar utför sina sterotypa beteenden som mest, det är just den tiden det tar för maten att passera genom magsäck och tunntarm. Det är även då matsmältningsvätskor kan börja fräta på tunntarmens tunna väggar vilket skapar obehag och senare kan leda till magsår. Som mest farligt är det att motionera en häst på tom mage, då skvätter vätskorna omkring i magsäcken och kommer i kontakt med den övre delen av magsäcken som är extra känslig för just dessa vätskor eftersom den inte är gjord för att komma i kontakt med dom. Hästar kan inte stoppa tillverkningen av dessa syror, även att starta en minskning av produktionen tar lång tid, till synes åtta timmar. Därför bör hästar inte behöva vara utan mat i mer än två timmar.

Samtidigt som det för hästens hälsa och människans bekvämlighet underlättar ifall hästarnas ättid förlängs, och konstant tillgång på grovfoder inte skapar en hälsorisk, spelar faktumet av hästens mättnad en stor roll. Hästens mättnadsreceptorer sitter till stor del i käken, vilket innebär att hästarna är i stort behov av att tugga. Detta leder då till att hästar som fått i sig tillräcklig mängd  mat kan fortfarande vara hungriga då deras tuggbehov inte tillgodosetts. Många hästar uppfattar sin vardag mycket stressad då tiden utan mat upplevs obehaglig då matransonen tar slut, därför är även tiden då maten finns tillgänglig påfrestande då hästarna måste skynda sig för att försöka äta sig mätta. Hästarna bör därför ha en begränsad konstant tillgång på mat då detta tillfredställer både deras fysiska och psykiska hälsa. Detta kan uppnås om tillgången på mat försvåras med hjälp av olika medel, det allra vanligste och bäst fungerande är nät gjorda av nylon. Överviktiga hästar kan då gå ner i vikt, samtidigt som underviktiga får sin nödvändiga ranson. En tillfredsställd häst ägnar även mer tid åt andra aktiviteter, framförallt sociala aktiviteter med andra flockmedlemmar, men den han även upplevas lugnare vid hantering och ridning.

 Till vänster här ovan ser ni Mathilda äta vanligt utportionerat hö, som ni ser är det väldigt mycket hö i en och samma tugga. Till höger ser ni Glaeda äta ut SMHN (små maskiga hönät) där hon bara får tag på några strån åt gången. Vilken häst tror ni har maten längst? ;)
 

 Och en om barfotahovar/skodda hovar....


http://lycklighast.wordpress.com/2012/01/25/2-korta-om-jarnskor/

2 korta om järnskor

Järnskor skadar inte bara hästen vars hovar den sitter på, utan de kan även skada hästarna runt omkring den. Konsekvenserna efter en spark från en skodd hov kan bli enorma, och i värsta fall leda till att hästen måste avlivas. Detta är inte alls lika vanligt med barfotahovar, då hästar i det vilda ska kunna skicka iväg en spark utan att en skada sker, för att kunna hålla en häst på avstånd.

Skodda hovar trampar även upp hagar och stigar betydligt mer än vad barfotahovar (framförallt de som är korrekt verkade och i rätt storlek) gör.


-----------------------------------------------------------------------------

Och en om lösdrift...


http://lycklighast.wordpress.com/2012/01/17/losdrift-med-ansvar/


Lösdrift med ansvar

När man har sin häst på lösdrift, får man absolut inte glömma bort att man har precis samma ansvar om hästen som man har när den står på box. Bara för att man inte behöver mocka och göra mat varje dag så betyder det inte att hästen inte behöver tillsyn varje dag, och gärna motion eller annan stimulans utanför hagen, och självklart vanlig omvårdnad.
Det är allt för vanligt att man ”dumpar” hästar på lösdrift för man inte har samma tid eller ork med dem längre, detta är nog som mest vanligt när det gäller unghästar. Man vill att de ska gå på en lösdrift o växa till sig o få vara ”häst” tills man den dagen har användning av dom och ska börja rida/köra in dom, eller vad det nu är man ska ha hästen till. Det finns också dom som blir helt förskräckta när de dumpat sin unghäst på lösdrift i tex ett halvår, och när de ska hämta hem den så ser den rent av förjävlig ut, mager och eländig, och resonerar att hästen genast måste stallas in för den klarar då absolut inte av att gå på lösdrift. Jag själv har varit med om att folk har sagt det här till mig, bara för de vet hur mycket jag förespråkar lösdrift, som att försöka säga att alla hästar faktiskt inte kan gå på lösdrift.

Jag kallar det rättare sagt att det är dom människorna som inte klarar av att ha sin häst på lösdrift med ansvar.

Har man sin häst på lösdrift kan man väldigt svårt veta exakt hur mycket sin häst äter om dagarna, det vi har att gå på är hur hästen ser ut i hullet. Och för att veta hur sin häst är i hullet, behöver den tillsyn, gärna dagligen. Så att man kan åtgärda problemet innan det har gått för långt och hästen blivit mager eller fet. Om hästarna har fri tillgång genom att man ställer ut en bal i hagen, men en häst inte får i sig riktigt så mycket som den behöver medan alla andra är i bra hull, får man antingen ställa ut en till bal eller stödfodra den hästen med sämre hull. Har man problem med överviktiga hästar men ändå vill ha fri tillgång, kan man ha så kallad begränsad fri tillgång genom att klä in balen i små maskiga hönät, räcker det inte med ett kan man ha dubbla.

Man får verkligen inte glömma bort att lösdrift inte är till för att dumpa sin häst på, för det slutar då upp i väldigt många fall att hästarna blir bortglömda och tillslut ser allmänt skabbiga och eländiga ut. Det är då självklart att lösdrift förknippas med något negativt! Det går faktiskt att ha en häst i tävlingsform och ändå ha den på lösdrift. De klarar det alldeles utmärkt, till och med ännu bättre än uppstallade hästar!


---------------------------------------------------------------------------------------


Sådär ja! Nu har vi täckt tre av mina hjärtefrågor när det gäller häst :) 
ANNONS
 
Joanna

Joanna

29 januari 2012 23:26

Åh tack så mycket, det är väldigt kul när folk uppskattar det man skriver! :)
Kommentera gärna om det är något du gör annorlunda eller så, vi vill alltid lära oss mer och veta hur andra gör! Allt ifrån hantering till hästhållning! Det som fungerar på den ena hästen behöver inte fungera på den andra.

kram

http://lycklighast.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15
16 17
18
19 20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se