Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 4 januari 2012

Horsenality

Av irmelin - 4 januari 2012 09:08

Jag tror att jag har nämnt detta ämnet förut men ju mer jag funderat på det desto mer inser jag att det till mycket stora delar stämmer på mina egna hästar genom åren och på hästar jag träffat. Under lite surfande hittade jag en bra sida på svenska som beskriver systemet och om ni inte är extra intresserade och vill läsa själva så tar jag en kort sammanfattning här...

Begreppet Horsenality kommer från paret Parelli som utvecklat en slags karta med fyra profiler där man kan utröna vilken typ av häst man har. Varför det kan vara intressant att se vilken profil hästen hör till är för att till profilerna kommer tankar och idéer kring hur man bäst bemöter en viss typ av häst och hur man utformar träningen på bästa sätt.


Enligt Parelli delar man först in hästen utifrån två huvudprofiler, antingen Left Brain eller Right Brain. Inom dessa grupper finns ytterligare två profiler, introvert eller extrovert. Således kan alltså en häst vara Left Brain Introvert eller Left Brain Extrovert, eller RBI/RBE. En häst är av naturen en av profilerna men kan beroende på situation och genom träning reagera enligt en av de tre övriga profilerna.


Om du själv vill testa vilken typ av häst du har kan du fylla i den här kartan, utarbetad av Parelli.


Goliath är en Left Brain Extrovert.

Left
Brain Extrovert

Hästprofil


  • Olydig
  • Nafsig
  • Egensinnig
  • Vänlig
  • Tendens att
    bita/slå till
  • Dominant
  • "Pushy" Knuffar
  • Obekymrad
  • Säker
  • Nyfiken
  • Tillitsfull
  • Framåt
  • Tendens att springa
  • Hög energi
  • Kämpar emot dig

Positiva kännetecken (Milda, medium eller
extrema)


  • Tolerant
  • Karismatisk
  • Ambitiös
  • Lär sig snabbt
  • Levnadsglad
  • Skärpt
  • Lekfull

Den här hästen behöver bli lydigare. Den har mycket energi och vill leka. Den behöver lek och variation. Om hästen tycker att du är tråkig eller om den är olycklig över att vara med dig, kan den bli ovillig. Annars är denna häst den som är minst benägen att vara flockbunden. Den söker äventyr! Om den kämpar emot dig är det för att den vill göra något annat. Så se till att få hästen på humör innan du ber den om något.

Ledarskapsstrategier: Lek med den. Gör något! Ge den kreativa övningar med intressanta föremål/hinder. Nya lektioner. Snabba på övningarna. Använd hästens energi säkert och konstruktivt.

Markträning:

Svårigheter:

  • flytta framdel
  • backa
  • flytta undan för fysiskt tryck
  • beröring i alla kroppszoner (tendens att nafsa/nypa)
  • stå stilla
  • sändas ut på volt

Lösning: Träna på att flytta framdelen. Markträning i lina hjälper denna häst att bli lydig. Den lär sig väldigt snabbt så var redo att gå vidare med uppgifterna och göra framsteg fort. Markträning i frihet är roligt och fritt för denna häst. Du kan verkligen leka med den och den kan bli riktigt uttrycksfull... men du kanske behöver leka med lång lina först.

Ridning:

Svårigheter: Många varv kan bli för upphetsande.

Lösning: Flitig användning av övergångar mellan gångarterna. Freestyleridning hjälper denna häst att bli mer ansvarsfull. Koncentrerad ridning är lätt för denna häst men "drilla" den inte - håll det lekfullt och bygg precision långsamt.


Nu är ju alla hästar individer och har mer eller mindre av de egenskaper som är typiska för en viss profil så för vår del har jag markerat Goliaths kännetecken med gult. Hans tendeser till att springa, hans höga energi och hans dominerande sätt genom att "knuffas" har jag arbetat väldigt mycket med.


Första tiden var det fullt ös medvetslös på uteritterna. Skritten gick i taktfart och på hemvägen ville gärna trava istället. Min lösning var att sysselsätta honom, halvhalter, sidvärts, så småningom skolor när vi lärt oss det. Allt eftersom började han förstå att det var skritt jag bad om och även om han kunde ligga på gränsen till trav så höll han sig till rätt gångart så länge jag inte av misstag gav honom en signal om något annat. På ridbanan jobbade vi oerhört mycket med arbete vid hand med kapson där jag gick framför honom och kunde stoppa upp. Ett steg i taget var vår melodi...ett steg sluta - halt och beröm. Det fick honom att slappna av och börja fokusera och jag öste beröm för varje steg.


Hans dominerande sida tog sig uttryck genom att han faktiskt nästintill anföll en gång. Speciellt kring matsituationerna såg han ut som en eldsprutande drake. Jag hade turen att till en början dela Goliath med min vän Anette och hennes erfarenhet och kunnande i NH gjorde att vi fick rätsida på situationen. Vi brydde oss helt enkelt inte om hans försök att skrämma oss. När vi skulle ge honom mat i krubban gick vi bara rakt in i boxen, hällde i fodret och gick rakt ut utan att ens kasta en blick på hästen. Snabbt fattade G att hans beteende inte lönade sig och så småningom kunde vi börja arbeta mer medvetet kring hans sätt.


NHn gav otroligt mycket. Att flytta framdelen på en dominant häst är inte det första man gör. Det krävdes en hel del förtroendearbete och även "raka rör" för att G skulle acceptera att han inte kunde göra hur som helst. Än idag kan jag behöva göra det klart och tydligt vem dem är som bestämmer, men då räcker det oftast med en tillsägelse och sen är det bra. Att hålla på att mjäka med honom funkar liksom inte. Vissa hästar kan man inte alls ta på det här sättet, det skulle förstöra hela det fina förtroende man har byggt upp. Men för att jag och G ska kunna samspela och vara likvärdiga i vår relation krävs det att en av oss är ledaren, och eftersom jag vill kunna hantera och rida honom riskfritt måste det vara jag.


Det fina i kråksången är ju nu att vi har hittat varandra och jag har funnit ett sätt som funkar. Goliath är otroligt nyfiken och väldigt kul att leka med på NH-banor, han gör allt utan att ens fundera på att det skulle vara farligt. Fartfyllda och psykiskt utmanande uteritter får honom som jag tidigare skrev att hellre välja bortvägen än hemvägen. Han ledsnar fort om vi gör för många repetioner på ridbanan så därför varierar vi mest hela tiden. Det stämmer väldigt bra att man inte kan sitta och finlira utan man får känna efter hur bra t.ex en sluta är för dagen och sen vara nöjd med det. Skulle jag gå in för mycket i detalj blir han bara irriterad, spänner sig och slutar samarbeta. Det positiva är ju att han lär sig vansinnigt fort, det vi tränat in ett pass kan han efter två-tre följande pass bara man ger honom möjligheten att själv komma på lösningen.


Att jobba freestyle både från marken och uppsuttet är något som vi så smått börjat jobba med och det märks att ju mindre prylar vi har desto roligare tycker G att det är. Det är verkligen något jag skulle vilja lära mig mer om och utveckla för även jag utmanas och inspireras av det. Jag skulle också vilja lära mig mer trickträning för jag är säker på att G skulle gilla det.


Sammanfattningsvis så är det alltså mycket som stämmer in på min egen häst och på hur jag redan innan kommit fram till lösningar på hans beteende. Dessutom måste jag ju säga att en LBE passar mig perfekt och de saker jag vill kunna göra med min häst. Goliath är en riktig hjärtevän och efter två år tillsammans har vi kommit en bra bit på väg samtidigt som jag ser så många utvecklingsmöjligheter för oss. Jag kunde inte vara mera nöjd med honom!


 






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15
16 17
18
19 20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards