Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 6 oktober 2011

Något som jag alltid velat göra...

Av irmelin - 6 oktober 2011 21:12

Jag vet inte riktigt när jag började fascineras av att kunna samarbeta med sin häst med så lite hjälpmedel som möjligt. Kanske var det någon gång på högstadiet/gymnasiet då jag fick upp ögonen för naturlig hästhantering. Att kunna få kontakt med hästen bara genom att använda sin egen kropp...att slutligen rida kontrollerat utan vare sig sadel eller träns.... Utan att direkt formulerat det hela så flyter min dröm omkring där.


Min Goliath är en sådan som lyssnar bättre ju mindre "jox" man har emellan sig och honom. Jag har redan tidigare ridit honom i enbart repgrimma runt på ridbanan i alla gångarter, även runt en bana med olika "skrämsel-hinder". Fias kille har dessutom ridit utan något alls i hagen på G och han skötte sig fint.


Men det känns fortfarande lite som att fuska när det finns ett staket, jag vill ju vara helt fri och bara rida ut på en äng eller i skogen och fortfarande ha samma kontakt med hästen.


Så ikväll tog jag min allra första planerade ridtur med barbackapaden och i repgrimman. Och det var alldeles fantastiskt! Man får använda sin kropp på ett annat sätt och verkligen ha hästen med sig för att styra dit man vill och hålla rätt gångart. Goliath tyckte inte att det var det minsta konstigt och jag hade med carrotsticken för att kunna förtydliga om det behövdes.


Skrittade upp för Malbacksvägen som kantas av hus. Där låg det en soptunna omkullvält...där låg det en hög med vita plastsäckar...bakom oss kom det en stor lastbil rullandes... Goliath tog något steg åt sidan men lyssnade sen direkt på mig när jag med rösten berättade att det inte var något att lägga energi på. Och lastbilen kunde lugnt köra förbi oss efter att jag svängt in vid en liten gräsplätt.


Vi fortsatte turen upp i skogen på en grusväg där det till en början fanns en del grus som de nakna bakhovarna reagerade lätt på. En liten bit längre in var underlaget ännu bättre och då bad jag om trav. Goliath bjöd snabbt till och föreslog en något snabbare trav, men med en ytterst lätt förhållning i repgrimman föll han in i en lugn jogg som jag hade lätt att hänga med i trots att jag satt barbacka.


Eftersom kvällen började mana till skymning och sonen där hemma kunde bli hungrig fick vi ganska snart vända och då blev det lite mer trav. Vi hittade joggen igen och nu när hovarna kommit igång kunde vi även trava på grusvägen utan problem. Bootsen på framhovarna är verkligen guld värda! Jag längde ytterligare lite till på tygeln och Goliath svarade med att söka sig nedåt och hittade en avslappnad form som han trivdes i. Han är lite blodhund och går gärna lägre än vad man skulle vilja men än så länge får han ta vilken form han vill så länge han slappnar av och håller tempo och takt.


Finaste hästen....vi fick en riktigt mysig tur som vi båda uppskattade otroligt mycket, trots regn och rusk!


   

 
 
Ingen bild

Lillemor

6 oktober 2011 21:55

Detta är min dröm oxå...och jag ska nå dit en vacker dag :) Härligt att läsa!!!

 
Qodrofenia med ridtravare i fokus!

Qodrofenia med ridtravare i fokus!

7 oktober 2011 13:40

sv:Vilka frågor du ställer Hanna! *roligt*
Att uträkningarna endast går på vad som produceras och tas om han i första halvan stämmer inte .inte av min erfarenhet i allafall.Vilken är din källa?
Uträkningarna utgår från hela hästkroppen och hur näringsämnen och mineralämnen tas om hand och utnyttjas .Man skulle öht inte kunna räkna foderstater om man inte tar med hela matsmältningsapparaten .
Hästen tillverkar en rad vitaminer själv tex(oftast av mikroberna i grovtarmen (nu utgår jag från friska hästar utan tarmstörningar) B-vitamin i grovtarmen även vitamin K tex.Vitaminer som kommer från foder tas dock om hand av tunntarmen.Vitamin C räknas inte som vitamin för häst eftersom den bildas av glykos i hästens vävnader.Och hästens förmåga att ta upp vitamin C är nästan obefintlig.
Mineralämnena tas upp både i tunntarmen och i grovtarmen fosfor tex tar till stor del upp i grovtarmen.Är ofta uppbundet som fosfat och det kan vara bundet till kolhydrater men frigörs när mikroorganismerna jäser fibrerna i grovtarmen.Magnesium och kalcium tas omhand i tunntarmen.
Kortkedjade fettsyror tas upp i hästens grovtarm.Tex propionsyra med flera.Var ämnena tas upp beror också på var de kommer i från .ca 75 % av energin tas upp i grovtarmen om foderstaten är baserad på grovfoder om hästens foderstat är uppbyggd mer kring krafffoder tas ca50% upp där.Protein som inte är omgivet av tillräckligt med fibrer tas upp i tunntarmen.Protein med högre fiberomslutning (tex grovfoder) tas upp i grovtarmen.Upptaget styrs alltså av vilket fodermedel man använder sig av tex och dennes samansättning osv.
så att säga att uträkningarna är baserade på digestionskanalens första del är inte sant.
mvh/Q

http://qodrofenia.bloggplatsen.se

irmelin

7 oktober 2011 15:02

Uttalandet om vad foderanalyser baseras på kommer från den hovkurs jag var på och jag vet inte rikigt vad jag ska tro är sant..åt båda hållen.

Det vore ju konstigt om en foderanalys inte ser till hela hästen, som du säger att den gör, för annars skulle den liksom inte göra någon nytta. Men jag kan fortfarande inte riktigt förstå ... En foderanalys måste ju utgå från vad man "tror" att en häst behöver, alltså har man någon typ av "mall" att utgå från. "En generell häst av en viss typ som utför en viss typ av arbete behöver si och så mycket mineral av en viss sort för att få rätt nivåer." Men hur ska jag veta hur mycket av vad min specifika häst faktiskt producerar själv och som jag inte behöver tillsätta? Alla hästar bör ju inte producera tex vissa vitaminer lika mycket, utan det skiljer från individ till individ. Därför borde man ju också ta reda på, genom låt säga ett blodprov, vad som redan finns i den specifika hästens kropp och inte bara utgå från en sorts mall som generaliserar vad en häst producerar och förbrukar.

Gud så luddigt...hänger du med på vad jag försöker få fram??

Ett annat uttalande från hovkursen var att hästar kan tillgodogöra sig 75% av alla kolhydrater den behöver från enbart "trä" - förvedade växter. Och att 99% av våra hästar i Sverige inte skulle behöva något kraftfoder ( med tanke på det lätta arbete de utför antar jag).
Om vi tar första påståendet kring förvedade växter så är det ju förståeligt om man tar australiensiska brumbys som exempel med tanke på den terräng de rör sig i och vad de har att välja på i matväg med buskar och olika örter. Jämför man med den svenska hästen och ser på den mest förekommande terrängen är den långt ifrån hur en brumby har det, med släta gräsfyllda hagar som varken innehåller förvedade växter eller ett stort urval av örter. Därav behöver vi tillsätta mineraler och vitaminer, tänker jag. Och varför väljer man hellre då att släppa sin häst på ett slätt gräsbete än i några hektar skogsmark där de kan gnaga på buskar, rötter mm och hitta mycket av de mineraler och vitaminer som hästen behöver. En slät gräshage inbjuder heller inte till rörelse eftersom hästen har uppsikt över hela området (flyktinstinkten), men i en kuperad skogshage där små höjder och träddungar skymmer sikten måste hästen ta sig runt för att upptäcka eventuella faror och rör sig därför mer. I en skogshage skulle hästen därför få mindre farligt socker i sig, mer mineraler och framförallt mer motion. Hur tänker du kring hagmiljöer??

 
Qodrofenia med ridtravare i fokus!

Qodrofenia med ridtravare i fokus!

7 oktober 2011 22:02

sv:Jisses Hanna du kan inte ta så mycket på en gång *skratt* Min skalle hänger inte med då ;-) Har du läst boken hästens näringsbehov och utfodring? Gör det tycker jag så kan vi nog på ett bättre sätt förstå varandra sedan. =)
mvh/Q

http://qodrofenia.bloggplatsen.se

irmelin

8 oktober 2011 10:41

Haha, jag måste ju få häva ur mig mina funderingar när jag hittar någon som verkar kunna svara så bra ;)

Ska se om jag kan låna den där boken!

 
Bonnie

Bonnie

9 oktober 2011 12:19

Såna där turer är guld värda! Musse är också en sån där häst som funkar bäst med så lite som möjligt på sig och vi har lyckats ta oss runt en western horsemanship bana i alla gångarter i halsring. Och av någon uderlig anledning så gör han bättre öppnor,slutor,sidepass, ryggninar, bak-och framdelsvändningar i halsring...

http://teamkarlsson.blogg.se

 
Qodrofenia med ridtravare i fokus!

Qodrofenia med ridtravare i fokus!

12 oktober 2011 12:51

Köp boken Hanna.Jag lovar dig att du inte kommer ångra dig.alla hästägare borde ha den .=)
mvh/Q

http://qodrofenia.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards