Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 2 oktober 2011

Marknad och ridtur

Av irmelin - 2 oktober 2011 17:35

I strålande solsken intog vi Kopparbergs marknad igår, tillsammans med säkerligen 100 000 personer till. Tja..det var i alla fall vad som beräknades besöka marknaden under hela helgen, men det kändes nästintill som att alla kommit dit på samma dag. Jag och maken upptäckte att det var ganska finurligt att ha en barnvagn att bana vägen med för folk flyttade sig ganska snällt av respekt.


Bus skötte sig som vanligt prima och låg mest och snarkade och sov. När vi stod i kön till langos vaknade han så klart och blev hungrig men vi kunde snart ila iväg till en närliggande kyrka där makens släkt fanns och där jag kunde gå in och amma. Min langos fick vänta en liten stund men det var lika god för det.


Det öppnas en ny värld på marknaden när man har barn. Plötsligt ser man bara alla stånd med barnkläder. Vi var på jakt efter en varmare tröja till Bus i en något större storlek och råkade även få med oss en större body, en större pyjamas och en riktigt len och gosig overall. 210 kronor gav vi för fynden, mindre än vad en hel overall skulle ha kostat på lindex så det kan vi vara nöjda med. Det blev även lite marknadsgodis, same-bröd, kokosbollar och jag fick mig en ny hovkniv, Mora of Sweden. Kniven var faktiskt en femtilapp dyrare än där jag beställt från tidigare men då ska man ju betala frakt också så det blev ändå ett litet fynd.


Efter marknaden for vi på middag hos makens morföräldrar i Ställdalen och de fick träffa Bus för första gången. Efter att ha sovit hela dagen bjöd Bus på underhållning genom att vara vaken och le så att ögonen glittrade. Han var populär vill jag lova!


Idag kom jag och Goliath ut på en timmas ridtur ihop med min kompis Anette och hennes fodervärdshäst, nordsvensken Glimra. Vi tog en sväng upp i skogen på småstigar och stannade till på ett par ängar för lite trav och galopp. Goliath var ömfotad på hårt underlag efter verkningen, men som vanligt så fort det var mjukt. Tålamod... Jag har bett min medryttare skritta ut på honom med bootsen på asfalt imorrn. Man får välja underlag efter hästens bästa under övergångsperioden, men det är det värt. Skulle jag dra på honom ett par skor i nuläget skulle ömheten bara maskeras, hoven är ju fortfarande inte lika tålig och har inte den cirkulation som en helt frisk hov har. Det är som att jag skulle gipsat mina ben men när jag tar av gipset är benen fortfarande svaga.


Köpte faktiskt Equipage idag och läste barfotaartikeln. Den blev ju väldigt komprimerad med lösryckta kommentarer här och där, men förhoppningsivs börjar folk i alla fall fundera lite över sina val kring hästhållning och vill ta reda på mer fakta. En hovslagare hade visst fått kommentera och sagt att det var ett fåtal hästar som kunde fungera felfritt om de var barfota. Han verkar inte riktigt ha koll på att det finns så otroligt många hästar som fungerar - just barfota och som mår väldigt mycket bättre efter sin rehabilitering från järnskor.


Jag tror folk skulle behöva ta en bättre titt på USA där barfotakonceptet är betydligt mer utbrett. Därifrån kommer och de boots som jag beställde. Tråkigt nog är det ett av argumenten från de som är motståndare till barfotahästar - "hästarna är ju så ömfotade att de ändå måste ha boots så varför inte sätta skor på dem istället?". Boots....järnskor...flapskor...allt är olika varianter av hovbeslag. Kikar man i tävlingsreglementen så är det oftaste just benämningen hovbeslag som nämns och inte rakt av järnskor. Att använda boots - väl avpassade till den egna hästen - är ett utmärkt verktyg i att låta hästen utveckla friska hovar eftersom vi då kan använda hästen till den träning vi människor vill, samtidigt som den får använda sina hovar som den är född med alla de andra timmarna på dygnet.


Läste ett lysande exempel på en blogg som verkligen får en att haja till... vi skor gärna hästen med oflexibla järnskor som den ska gå på 24 timmar om dygnet. Men vi skulle tycka att det vore djurplågeri att rida på en järnbelagd ridbana flera timmar i sträck.


Så...vad är mest sjyst mot hästen, att sko med järnskor eller låta hästen gå utan hovbeslag i dryga 20 timmar i hagen och sen sätta på ett par skyddande boots ett par timmar när vi rider?
lånad bild

 
ANNONS
 
Qodrofenia med ridtravare i fokus!

Qodrofenia med ridtravare i fokus!

2 oktober 2011 21:26

sv:Jag har redan ett fungerande alternativ .4 foderhäckar i hagen =) jag tyckte dock att idén med att ha ett förråd i hagen var riktigt smart så slipper man springa med foder så ofta =)
mvh/Q

http://qodrofenia.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se