Irmelin - den starka

Alla inlägg under september 2011

Av irmelin - 10 september 2011 10:32

Igår eftermiddag fick jag sällskap ut på en kort ridtur av Fia och Fräsen, så himla kul att sitta och prata och hästarna uppskattar också att vara två. Blev bara en kort tur eftersom Bus var hemma med pappa och Goliath inte ska gå i skorna för länge i början. Men hej och hå vad pigg han var! Redan när jag satt upp var han redo att brassa iväg och på gräsväg travade han på sniskan och det råkade även bli ett par galoppsteg    Traskade igenom ett par lite mjukare ställen i skogen och bootsen satt som en smäck hela tiden. Goliath blir än mer säker på foten i tofflorna också och fixade rötter och stenar riktigt bra. Han är fortfarande lite öm i bakhovarna vilket jag kände av på grusväg nu när jag red, men det kommer snart vara borta med lite motion.


Tog ett par kort med mobilen och jag skrattade glatt när jag fick se dem, vi ser verkligen ut som ett par hillbilly-muppar helt utan stil när vi är ute på tur!


     

En liten parantes: Fia lärde mig igår att jag inte ska prata så öppenhjärtligt om allt inför andra personer för de kan tycka att jag inte är helt normal, men med henne går det bra. Undrar om det säger mest om mig eller henne   

ANNONS
Av irmelin - 8 september 2011 14:37

TACK! alla rara för tipsen kring Js röda rumpa, det uppskattas verkligen!! Ni får fortsätta komma med kloka råd   


Vi var ju på vägning igår och Bus väger nu 4650 gram. Råkade säga till hans faster att han hade gått upp 650 kg sen förra vägningen, men maken rättade mig som tur var   Och så har herrn växt från 52,6 cm till hela 55 cm. Inte undra på att storlek 56 sitter som en smäck! Angående rumpan tyckte BVCtanten att vi skulle testa salvan Silon som lägger sig som ett skyddande lager på det onda. Så jag snabbade mig in på apoteket direkt efteråt och måste konstatera att rumpan redan ser mycket bättre ut. Även om det säkert tar ett tag för huden att läka ordentligt. Bus tycker inte att det är lika hemskt att bajsa nu i alla fall, och det är huvudsaken!


Tydligen skulle det regna idag på förmiddagen men jag har då inte sett något av de där dropparna. Vi satt inne framför datorn en stund här och jag passade på att roa oss med några nya foton.


         

När solen istället kikade fram övergav jag Yr.no åt sina spekulationer och åkte ut till hästen. Fick hem den tovade ullen igår och ville givetvis testa att stoppa i den i bootsen. Det var lite joxigt att skära ut två hovformar men Goliath verkade mycket nöjd med resultatet. Från att ha gått och såsat och varit lite småstel traskade han nu på och såg spöken i varenda hörn. När vi vände vid ett par buskar började det knaka och braka - i samma område där Fia berättat att folk sett björn - så då vände vi illa kvickt och gick hemåt. Det roliga var att Goliath plötsligt fick spunk och taktade iväg i rasande fart - på grusväg! (Tror vi därmed kan konstatera att boots och sulor funkar utomordentligt!) Så med hästen i långt grimskaft som drog en bit före kom sen jag och Bus efter med barnvagn medan jag kastade lätt nervösa blickar bakåt. Men det kom ingen björn   Och nog har jag en väldigt säker häst som var noga med att inte kliva ivägen för barnvagnen en enda gång, trots att han också kunde gå alldeles bredvid oss. Han är en liten klippa den där!


När vi kom hem inspekterade vi nya stallbygget. Det kommer bli hur bra som helst när det blir klart!


     

Och såhär såg sulorna ut efter att Goliath gått i dem. Ser att jag ska sätta dit ett extra stråltryck, men annars var de toppen!


 

ANNONS
Av irmelin - 7 september 2011 13:46

Jag var bara tvungen att sno den här länken från en annan blogg   
Och huset då? Litet och slitet. Men trädgården var en 9 av 10 för mig. Som sagt, det är ju tur att vi inte letar hus :)


Snart bär det iväg på vägning, undrar just hur mycket lillklimpen gått upp, säkert massor igen. Sen bär det vidare hem till svärföräldarna som bjudit till kräftskiva. Kul!


Av irmelin - 6 september 2011 12:29

Idag har vi varit duktiga och tagit oss ut bland folk, jag och Bus. Mellan de hiskeliga skurarna sprang vi in på Dollarstore och köpte en spegel som jag ska försöka tråckla fast med hårband runt nackstödet i bilen så att jag ser när herrn sover bak i bilen. Därefter in på MM för att handla den nödvändigaste maten till kvällen samt nya blöjor och tvättlappar. Det där om att blöjor är dyrt...no kidding! Och Bus som har en rejält röd stjärt vill jag byta på rätt ofta. Ska fråga på BVC imorrn om de har ytterligare tips än att tvätta med vatten+barnolja, låta självtorka, smörja in med bröstmjölk, självtorka och sen på med zinksalva.


Hur som helst så blir man ju redigt stark när man är mamma. Jag släpade med mig bilbarnsstolen i ena näven och matkorgen i den andra. Orkade inte ta med vagnen för det skulle bli ännu krångligare och sitsarna som man kan sätta små barn i på gallervagnarna i affären har så usla knäppen så de törs jag inte använda. Det var faktiskt en äldre, mysig, farbror som kommenterade att jag hade så mycket att bära runt på och så tyckte han givetvis att Bus var så söt så. Även den unga tjejen i kassan kommenterade Bus och gratulerade. Så är det när man bor i en liten stad och alltid handlar på samma ställe.


Bus har som vanligt skött sig väldigt bra när vi åker iväg. Han sover. Och sover han inte sitter han och halvkikar under tystnad innan han snabbt somnar. Han gillar verkligen sitt bilskydd. Just nu sitter han kvar en stund i den och sover ute på farstukvisten. Han sover verkligen som allra bäst ute i det fria så det är bäst att passa på att få en stund för sig själv när man kan :)


I eftermiddag åker jag, svärmor och även maken (som snällt stressar mellan jobbet och träningen) för att kika på Grangärdehuset. Hoppas att huset lever upp till förväntningarna! Som vanligt har jag redan levt mig in i hur det skulle vara att bo där och planerat upp det mesta. Kanske främst den biten där jag anar en möjlighet till att ha hästen på hemmaplan. Min stora dröm!  Men jag vet också att de där drömmarna ofta krossas, antingen av verkligheten eller av makens sunda förnuft. Återkommer.

Av irmelin - 5 september 2011 17:35

Det har varit riktigt höstväder idag, ganska varmt på termometern men inte lika somrigt när man väl är ute. Och det har blåst, riktiga höstvindar när jag och Jacob var ute i stallet.


Rullade in barnvagnen med en sovande Bus i en tom hästhage och sen fick Goliath ett pass från marken med mycket trav och galopp. Han behöver springa av sig några kilon, de högre gångarterna motiverar honom mer och det är de vi behöver utveckla för tillfället. Nu hade jag läst på lite bättre om min egen inverkan när jag jobbar honom vid hand och vi fick till den mest underbara samlade trav där jag gick bredvid. Han har tydligen förstått att det inte måste gasas iväg och så har han blivit starkare och fått bättre teknik. Krävde bara ett fåtal steg vid varje igångsättning och satt igång två gånger i var varv, sen fick han byta övning. Senaste gångerna har de få galoppfattningar jag tagit varit katastrof så nu gjorde vi det ordenligt. Tagga upp lite i skritten i longen, dubbelsmack och sen upp i galopp. Han behöver verkligen ta dem från skritt för att komma upp framtill och inte bara skjuta iväg framåt. Fick ett par jättefina fattningar så då gav vi oss. Själva galoppen gick förresten heller inte av för hackor, har han fattat bra är galoppen numer rund och lugn. Success!


Längtar bara liite efter att träna...


    

Av irmelin - 4 september 2011 18:07

Idag tog vi så vår andra tur i bootsen, blev en halvtimma på grus och lite varierat sand/stenunderlag. Redan nu märktes det en skillnad i steget, en större lätthet och en bättre säkerhet. Goliath fick till och med trava fem steg och det gjorde han utan problem.


Sen spelar det ju in att lillklimpen är redigt tjock och inte tycker att vanliga promenader är så värst spännande så framåtandan på bortvägen var väl sisådär. Oavsett mage eller inte så är han i alla fall snygg :)


         

Av irmelin - 3 september 2011 15:20

Medan hästägaren var barnvakt verkade jag två rara ponnyer här på förmiddagen. Eftersom ponnyernas hovar finns med tidigare här i bloggen kör vi på en uppföljare i bilder. Ser att jag skulle ha format hovväggen vid trakthörnen bättre och det skiljer på några mm hur långt jag har dragit tillbaka trakterna på vissa hovar. Att analysera och hitta fel gör att jag förbättrar mig till nästa gång!


Först ut är russet Simba som har hårda hovar men strålröta, som så många andra. Han har även fått fickor på framhovarna mellan yttre och inre hovväggen. På hans högra fram tog jag ur så mycket som möjligt ur fickan i juni och nu kom jag ända ner till botten. Så snart har fickan läkts!


 

Sen var det shettisen Twix tur. Han har från början haft riktiga ankfötter och eftersom han ömmar väldigt mycket efter verkningarna tar vi lite i taget så att han ska visa hur han vill ha sina hovar och faktiskt kan använda dem. En ömfotad häst är mycket svår att motionera, och det krävs motion och cirkulation i hoven för att hoven ska utvecklas. Tyvörr var jag inte med ända från början på dessa hovar men ägaren kan konstatera att de har breddat sig en hel del. När strålen så småningom också kan börja arbeta kommer han heller inte slita lika snett på sina hovar. Till såna här hovar kan man med fördel använda sulor eller boots för en snabbare återhämtning.


 

Sen måste jag erkänna att jag är lite smått kär i den här shettisen. Han är en stor och maffig modell med rejäl vilja men samtidigt väldigt mysig och social. Drömma kan man alltid   


     


Av irmelin - 2 september 2011 19:38

Idag har vi testkört Goliaths nya skor, Easyboot Trail i storlek 6. De passade utmärkt, perfekt på längden och lämnade en del luft på bredden men satt kvar som de skulle.  I nuläget har vi inte någon sula i, vilket jag definitivt vill ha men de kommer snart på posten.


Goliath tog några "tuppsteg" och sen promenerade han på utan direkta problem på grusväg där han tidigare ömmat. Nu ska han få en invänjningsperiod med promenader så att han lär sig hur han ska placera hovarna med bootsen på. Jag ska försöka variera underlaget mellan grus och skogsstig eftersom avsaknaden av friktion mot hoven bidrar till att han inte känner av rötter och andra skiftningar i marken på samma vis som när han är barfota.


På det hela taget är vi nöjda! Väldigt skönt att kunna ta sig fram ordentligt på grusvägarna.


På fotona står han i en sned nedförsbacke, därav lite konstiga vinklar.


    


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se