Irmelin - den starka

Alla inlägg under september 2011

Av irmelin - 22 september 2011 12:50

Många hästägare vet nog vad jag pratar om när jag säger att herr Goliath var en piggilurv idag när höstvindarna blåste som bäst! Frisk luft som viner i öronen och som sätter fart på höstpälsen, det kan inte bli annat än lite drag under galoscherna   


På tal om galoscher så hade Gs hovar växt massor på bara en och en halv vecka, skulle tro att det är den ökade motionen som fått igång cirkulationen och produktionen. Nu har ju hans hovar alltid växt rejält, men det här var mer än vanligt. Jag hann med allt utom att verka symetriskt till sulan, dels för att Jacob låg i vagnen och halvsov och sen ville herr G inte riktigt stå still för länge heller när han hade så mycket energi. Gruffade en del på honom så att jag kunde ta det värsta i varje fall.


Sen fick det bli en stunds jobb från marken ute i en av hagarna. Underlaget var rätt blött så vi fick leta upp den torraste fläcken för lite trav. Han balanserade i ett par svängar iaf så det blev mest skrittarbete på rakt spår med böjning och skolor. Lite okoncentrerat och rätt mycket "av och på" när det gällde energin, men det är såna dagar man ska ta sig igenom också. Av vurpan igår märktes dock ingenting alls.


I morrn blir det ridning när maken kan vara bebisvakt. Jag har inte riktigt bestämt mig än för om det bli asfaltsridning eller intervaller på ängen. Det lutar dock åt det förstnämnda eftersom det är blött och halt i gräset. Hur som helst så måste vi släppa ut lite pys ur herr Gs öron   

ANNONS
Av irmelin - 21 september 2011 14:51

Råkade vid halvelva få se i kalendern att jag skulle till MVC på återbesök vid halvtolv. Tjipp och hej! Sonen fick ligga under babygymet medan jag hastade mig färdig. Noterade dock lite muntert att nu för tiden funderar jag mer på vad Bus ska ha för snygga kläder som matchar än vad jag själv ska kunna ha på mig när vi ska iväg :)


Uppe hos Maggan fick jag ta stick i fingret och kläm på armen med värden som var väl godkända! Mina så gott som uteblivna knipövningar hade också gett resultat...ähum. Ridning är tydligen väldigt effektivt för bottenområdet :)


Ridit har Helena gjort idag, hon och G hade tagit en klättertur men det var rätt halt i gräset så de hade kantrat på vägen upp. Men det verkade ha gått bra med både henne och hästen i alla fall. Förmodligen bidrog bootsen till att det blev halt och jag hoppas att vi ska kunna lägga dem på hyllan så snart som möjligt. Vi bör i alla fall kunna spara dem till tillfällen på rejäl grusvägsridning och då är ju halkrisken inte speciellt överhängande. Helena verkade vid gott mod, trots vurpan, skönt med en cool medis! Hon tyckte nog det var värst för Goliath som hade blivit paff och småskraj över incidenten. Vi ska ju ut och hälsa på herrn imorrn så då får vi se om han fått några men såhär i efterhand. Planen är annars att underhållsverka och ta ett lätt pass vid hand.


Och gissa vad Bus gör? Jo, han ligger i babygymet och luftar - he likes! Fast nu ska det visst knorras lite för han håller på att somna och gör allt han kan för att låta bli :)


 

ANNONS
Av irmelin - 20 september 2011 18:53

Ut i stallet fick vi idag sällskap av min svägerska Linnéa! Hon var vänligt nog att underhålla Jacob i vagnen medan jag fixade med Goliath och sen sköt hon på Jacob under vår timmes långa promenad. Trevligt med lite sällskap!


Goliath fick gå utan pjucksen eftersom jag planerat turen till 90 % asfalt för att han ska få igång cirkulationen i hovarna. Han ömmade knappt inget alls på asfalten och jag såg till att han marscherade på lite bättre än den sävliga lunken han har slagit sig till ro med. På hemvägen gick vi en kortis på grus och faktiskt så ömmade han mindre efter att ha hållt igång hovarna ordentligt, skönt! Under den korta tid vi har använt bootsen och börjat sätta igång honom igen märks det redan en positiv skillnad på hur pass bra han tål underlaget. Så nu fortsätter vi så!


Och jag är så glad över att ha hittat den perfekta medryttaren för oss båda, Helena är guld värd! Ett extra plus i kanten är att vi fått en bra kontakt och pratar över telefon kring hästen och olika ridvägar mm. Som hästägare gör det att man litar på den som tar hand om ens häst när man själv inte hinner.


Planen för hästen ser ut på följande vis:

- uteritt i varierat tempo/underlag med medis 2 dagar i veckan,

- skrittpromenad m barnvagn 2 dagar i veckan/arbete från marken 

- 1 dressyrpass,

- 1 tempopass med intervaller och

- 1 klätterpass/ skritt-trav på asfalt beroende på vad medis gjort tidigare.


Fokus ligger på att få igång hovarna och kondisen samt att underhålla smidigheten i dressyren. Det här ska nog bli bra!


Goliath, Linnéa och Jacob

 

Och såhär ser min Espaniola ut underifrån om någon skulle behöva fundera på den saken... ;) Det bör även gå att beställa andra paneler i olika utföranden om man vill det.


 

Av irmelin - 19 september 2011 21:25

         

Av irmelin - 18 september 2011 16:34

Det blev en riktigt trevlig kväll igår med vännerna tre! De är så härliga på sina egna sätt och det blev flera timmars prat om både det ena och det andra. Tyvärr hade min lilla son bestämt sig för magont men efter en stund lugnade det ner sig så att vi alla kunde höra vad vi pratade om :)


Idag har Goliath blivit dressyrriden en halvtimma på ängen och han sköter sig strålande! Jag skulle behöva lägga ner lite mer krut på grunderna, speciellt böjningen och att han inte flyter iväg och tappar ut ett ben här och där. Men framåt går det! Jag rider allra helst barbacka för jag tycker att jag har bättre koll på traven då och idag blev det mycket av den varan. Gick igenom skolorna i skritt och sen tog vi upp dem i trav på volt. Det har varit väldigt tungt för G att få till det här i trav innan så jag har satsat på att bara få honom avslappnad. Arbetet från marken har dock än en gång gett utdelning för nu kunde vi både få till svaga öppnor och slutor i traven utan att han går upp i spänning och trampar på stället hela tiden! Tog även två fina galoppfattningar, för att vara oss, ur trav - en i var varv - och lät honom galoppera ett par varv på volten. Han har svårare för höger galopp men jag hade tålamod och hjälpte honom till böjning och släppte på framåt-uppåt och då gick det riktigt bra. Till sist avslutade vi med en busgalopp på rakt spår i det lite hägre gräset, KUL! tyckte vi båda två :)


Sen är det ju lite intressant det här med vad en häst kan bli rädd för...när jag kom tillbaka efter passet så stod stallägarna och skulle lägga ihop en stor presenning alldeles bakom Goliaths rumpa bara några meter bort. De ruskade och prasslade med presenningen och G sneglade bara lite bakåt och undrade vad de sysslade med, men rädd? Nix :) När vi däremot red uppe på ängen så kom en dam gåendes med sin hund och ett stort grönt paraply. Rädd?? Japp :) Fast allra mest kanske det var en ursäkt att få koncentrera sig på något annat än jobbet en liten stund, knashästen!Av irmelin - 17 september 2011 16:15

Igår kväll fick hästen sig en rejäl genomkörare! Det bar iväg rakt över vägen och upp i skogen där vi har perfekta klättervägar på en bergssida. Goliath brukar bli lite flåsig där i vanliga fall, men nu med en hel del extra kilos och kass kondis så svettades han som en gris. Hur bra motion som helst alltså! Lät honom ta det i sin egen skrittakt men hejade på med rösten så att han tog i ordentligt. Innan vi vände ner hemåt gjorde vi halt och han fick rejält med beröm för sin kämparinsats - mallgrodan :)


Det kändes lite halvläskigt först att klättra med bootsen både upp och ner, men G fick bra fäste och hade inga problem alls, inte ett snubbel. Dock längtar jag tills att hovarna är ok igen och man kan rida barefoot!


 

Idag har vi haft besök av tre av maken syskon och en svägerska, trevligt att ses! Jag har dock fortfarande stickiga hår på tröjan efter att maken erbjudit ena brorsan en hårklippning av mig. Nu är jag ju ingen expert i ämnet, men det blev faktiskt riktigt bra - till sist.


I kväll kommer tre av mina vänner hit på tjejmiddag. Det ska bli vansinnigt kul! De är så mysiga och roliga och jag förväntar mig många goda skratt och intressanta samtalsämnen! Det blir fördrink med rabarbersmak, grekisk pyttipanna och persiko/hallon tallrik till efterrätt.


Hoppas ni får en lika trevlig kväll som jag tänker ha!

Av irmelin - 14 september 2011 16:11

Idag har jag och Goliath "blivit med medryttare" och Helena är precis den typen av person som jag letat efter! Kunde inte vara mera nöjd och Herr G trivdes väldigt bra med henne också. Så nu får herrn komma ut på två stadiga ridturer i veckan så får jag rida och promenera så mycket jag kan därutöver.


Provturen gick på 45 minuter runt i Saxdalen och Jacob följde givetvis med i barnvagnen.


   

Av irmelin - 12 september 2011 10:07

Lillprins Bus har ändrat rutinerna igår och idag,  han äter tidigt på morgonen och sover sen framåt sen eftermiddag. Det ställde till mina planer rejält igår eftersom jag skulle skynda mig ut till stalle tpå förmiddagen innan maken skulle iväg och golfa. Jag fick snällt strunta i ridningen och vänta till kvällen istället. Inte så kul...


...men såhär i efterhand känns det inte som hela världen, med tanke på hur underbar hästen var! Jag red en halvtimmas dressyr på en äng där vi ha två ridvolter, tränade mest på att få alla delar på plats på olika böjda spår och sen trav- och galoppigångsättningar. Hade barbackapaden och hackamoret, det sistnämnda gör att han ibland krullar ihop sig, speciellt när han inte orkar. Men jag försöker att inverka så lite som möjligt och hellre länga tygeln i alla gångarterna så att han kan höja hela överlinjen. Det resultaterar i att vi går i och ur ramen ganska mycket eftersom han inte orkar så långa bitar än. Men hellre det så att han själv kan hitta balansen när jag ger honom en lätt vägledning. Och de bitar som han slappnar av, håller böjningen och svingar igenom ... då är han som smör!


Travigångsättningarna går riktigt bra nu, helt plötsligt kan vi smyga igång enbart för sätet. Traven är sen mjuk och lugn, så länge man är noggrann med böjning och att han inte rinner iväg. Arbetet från marken har verkligen lönat sig! När det sen gäller galopp har jag kommit fram till att jag gör för mycket i själva fattningen. Så igår höll jag koll på ställningen och tänkte mot en sluta och angav galopptakt med sätet. Voila! Böjningen är fortsatt A och O om han ska behålla en rund galopp. Vänster varv är bättre än höger och de två första fattningarna går bäst. Sen blir han tokladdad och korvar ihop sig bara för att det är så KUL!! Men det är ändå inga problem att få honom att lyssna, bara ta några förhållningar och sen rida vidare och börja om från början. Igår satt jag mest och skrattade åt honom för att han bjöd så positivt.


Vi provade förresten också att samla några steg i skritt och trav, det behöver vi verkligen träna på. Han har lite svårt att förstå att man kan lugna tempot och höja takten utan att det ska bli sluta/öppna och allt däremellan. Mycket hänger på att jag bara tänker "höja framdelen" och inte försöka påverka tempo-takt för det kommer som ett brev på posten. Med tanke på hur otränade vi är gjorde han en riktigt bra insats i det jobbet igår, traven blev sjukt maffig de få stegen jag bad om! Skulle vara kul att se hur det ser ut från backen också.


Man kan ju alltså säga att jag var ordentligt nöjd med honom igår och öste beröm över honom - vilket får honom att växa över ponnymåttet :)


Idag har jag och Lillprins Bus verkat Goliath, det hade regnat så hovarna var perfekta att verka i. Tog ner hovväggen och raspade symetrisk med sulan samt en mustangrundning. Nu har ni väl snart lärt er alla uttryck va? ;) Efter verkningen drog vi på bootsen, nu med extra stråltryck i , och tog en 40 minuters promenad runt i Saxdalen. När det inte kommer bilar går hästen ca 2 m bakom mig och barnvagnen och vid trafikerad väg får han hålla sig alldeles vid min axel. Det är aldrig några problem, möjligtvis att jag går snabbare än han. Fast idag tryckte jag på lite så att vi fick upp tempot. Kilona bränner ju bäst i högre fart :)


Nu har vi två och en halv medryttare på G! En tolvårig tjej ska få testa fast jag tror hon är lite för ung. Hästarna kan testa en del i hagen när man tar in och ut och det känns tryggare med en äldre person. Därför håller jag alla tummar jag har för en 47årig kvinna som hört av sig. Sen har vi en av shettisarna i stallet vars ägare kan tänka sig att ta någon tur emellanåt. Det är verkligen super att ha bra folk runtomkring sig som kan motionera herrn!


Dags för mig att göra Bus sällskap i en tupplur.


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se