Irmelin - den starka

Alla inlägg under juni 2011

Av irmelin - 14 juni 2011 20:58

Ikväll påtalar kroppen högt och tydligt att det blev för mycket promenerande under dagen   Vi gick på promenad med barnen på jobbet i ungefär en timma - makligt tempo - på förmiddagen. Kände mig riktigt trött efteråt och halvsomnade på jobbsoffan under lunchrasten.


På eftermiddagen var jag och Goliath ute i fyrtiofem minuter och gick. Jag får så otroligt dåligt samvete när jag inte rör på honom och han linkar fram på grusvägarna. Linkandet beror just nu bara på att han går för lite för att hålla igång hovmekanismen ordentligt och enda boten är motion. Min underbart rara häst gick sakta bakom mig i uppförsbackarna och lät mig dra honom i manen för lite draghjälp.


Sen drog jag och Fia lite tråd i sommarhagen men fick ge upp efter en liten stund för knotten var riktigt   vidriga!! Medan Fia drog i knorrar på stolparna stod jag med arbetshandskarna för ansiktet med regnjackan ihopdragen över huvudet. En vacker syn kan jag tänka! Det var nog lite bra för mig att vi inte kunde hålla på så länge trots allt för vid affären sen började jag känna av vänsterljumsken och ett tryck nedåt i magen. Körde upp matkassarna till dörren hemmavid sen för att slippa bära dem ända från parkeringen.


Så en god natts sömn och lite vila kommer sitta fint!

ANNONS
Av irmelin - 13 juni 2011 20:40

Ikväll har vi dragit om tråden i vinterhagen så nu har hästarna en riktigt stor skogshage att plöja runt i. Medan Fräsen och Tarzan fastnade vid höet tog jag med Goliath på en promenad runt de nya omgivningarna. När jag släppt loss honom dundrade han iväg i full galopp till de andra, men ganska så snart kom han skrittandes ut i den orörda skogen och betade av det fina gräset. Jag passade på att gå runt och knipsa bort småsly som lade sig mot tråden och under tiden växlade G mellan att sällskapa med mig och sina polare.


Ute i den nya hagbiten bodde det dock ett helt bestånd av knott och mygg som vi råkade väcka upp. När det var dags att fylla på vattentunnorna var jag tvungen att dra på mig regnjackan för att kunna stå still medan vattenslangen gjorde sitt. Tur att hästarna är "switchade" men nog viftades det en hel del med svansarna för att få bort de irriterande krypen. Blä för såna!


på grund av knotten blev det ingen verkning, varken jag eller hästen hade stått ut med att stå stilla tillräckligt länge för det. Men jag band fast Goliath med grimskaftet i ett träd i hagen och snabborstade det värsta och kratsade hovarna. Han stod helt coollugnt, bättre än på uppställningsplatsen. Kanske något att betänka inför verkning.... Passade även på att avmaska herrn då Fia skulle ta sina två senare på kvällen. Förberedde mig med kedjegrimskaftet under hakan och stack sen in sprutan i mungipan. Goliath stod blickstilla med huvudet lite högt och väntade tills jag masserat klart hans strupe. Inte riktigt den reaktionen jag hade förväntat mig! Duktiga lilla hästen :)


I morgon ska vi försöka sätta upp knorr och tråd på sommarhagen så att den blir färdig för betessläpp. Jag ska ta mig i kragen och gå en promenix med herrn också. Har bestämt mig för att rida bara när jag känner mig riktigt fit for fight och inte behöver göra sjuttio andra saker. Ska hinna handla till jobbets utvärderingsdag på torsdag också, blir hemma hos mig!

ANNONS
Av irmelin - 12 juni 2011 21:51

Ibland måste man bara få skryta litegrann och idag har jag all anledning att göra det. Dessutom måste det vara lite mera rättfärdigat om jag skryter om min man istället för mig själv   När han fått en idé planerar han noga hur allt ska gå till och sen färdigställer han projektet från början till slut - på väldigt kort tid!


Trädäcket på baksidan tog honom och vår snälla granne två dagar och idag har maken själv (med lite hjälp från mig   ) byggt en veranda vid vår entré. Jag är supernöjd och plötsligt känns vårt hus faktiskt just som VÅRT när vi fått upplopp för egna idéer. Det blev väldigt hemtrevligt också med trädäcken och vi kommer kunna utnyttja trädgården på ett helt annat sätt än tidigare.


Under såna här byggprojekt upptäcker man också vilka snälla grannar man har. Om de inte hjälper till att själva arbeta så lånar de ut verktyg. Och de som inga verktyg har kommer bara över för att inspektera och ge maken beröm för hans fina arbete. Kul!


Såhär blev det då....stora trädäcket på baksidan är välmöblerat på kortet bara för att bygge pågick på framsidan och utemöblerna stod i vägen för virke och såg. I slutändan blir det bara den stora matbordsgruppen och en parksoffa där.


   

Jag var givetvis tvungen att köpa oss lite nya blommor för att piffa upp det hela! Stjärnöga och silverfall hette det visst.


 

Och så till entrén där vi nu kan njuta av den sista kvällsolen fram till niotiden på kvällen.


 

Det kunde inte blivit bättre!


Sen har jag ju varit iväg på ett annat bygge idag, närmare bestämt hagbygge. Jag och Fia började slå upp stolp till nya sommarhagen igår och jag spettade ganska så mycket. Maken tyckte väl sisådär om att jag ansträngde mig såpass mycket och jag såg allt Fias blickar ibland. Så idag har jag varit duktig och bara gått runt med ett plastband som mäter avståndet mellan stolparna. Klapp på axeln! Största berömmet för hagbygget ska istället Fia och hennes kille ha som spettade och släggade ner ett stort antal stolpar så att både sommarhagen blev kvar samt utökade vinterhagen nästan till det dubbla. Det kommer bli kanonhagar med ängsbete, en snutt skog till sommarhagen och en genuin skogshage på vintern som gör att hästarna måste röra sig över markerna för att ha överblick över hela hagen. Precis som vi vill ha det! Fias man pratade om att det finns visst bestämmelser kring hur många träd det får vara per kvadrat.... i en hästhage. Hur knäppt är inte det?? Helt troligt ska det då inte vara för många träd enligt "reglerna" men om man då tänker på att hästar rör sig mest och är lugnast om de får ströva runt i hagarna där det inte är helt öppen mark så kan man ju faktiskt fundera. Vem har rätt...reglerna eller hästarnas behov?


Nä, dags att sova tror jag. Även om jag råkar ha sovmorgon imorrn!

Av irmelin - 12 juni 2011 11:27

Man har då alldeles för mycket för sig när man inte ens hinner blogga! Eller...? Det får bli ett sammandrag av senaste tiden så att vi i alla fall kommer ikapp nutiden.


Nationaldagen firades med häst och goda vänner. Först ut var min egen lilla häst och ute vid "stallet" hade shettishingsten Tarzan påhälsning av shettisstoet Haiwa. Betäckningsdags! Efter lite hjälp verkar det ha gått bra och vi imponerades alla över Tarzans hänsynsfulla sätt mot stoet.


 

Framåt eftermiddagen for sen jag och Anna ut till Anette som flyttat ut till Rämshyttan. Anette och hennes Jan bodde i rena semesterparadiset alldeles vid sjön i ett fantastiskt hus som Jan själv renoverat. Blev lite hussugen ska erkännas! Anette tog även med oss ut till hennes fodervärdshästars bete. Hästarna gick i stora kuperade ängshagar som löpte kring en sjö. Alldeles fantastiskt!


 

Kalle och Valencia

 

Glimra

 

Ett mycket socialt varmblodstravarföl!

     

Givetvis var jag tvungen att kika på hur små fina fölhovar ser ut!

 

Här är min favorit, ett socialt kallblod med en härlig blick.

 

Jag och Anna stannade hos Anette och Jan till sent på kvällen. Tänk att samtalsämnena aldrig kan ta slut :)


Nu i helgen har vi klarat av makens bror student! Jag jobbade fram till 13.00 och kom alldeles lagom till att firandet avslutades vid stadshuset. Men efterföljande smörgårstårta och mycket goda kakor och tårtor hemma hos svärföräldrarna hann jag med. Alltid lika trevligt att träffa makens familj och släkt. De är duktiga på att träffas vid alla högtider och är alltid lika roliga att umgås med.


Tyvärr har jag varit lite sliten de senaste dagarna. Värmen drar ner energin ganska rejält och sen har bebisen tryckt både lite nedåt och en hel del uppåt och gett mig magkatarr. Även om jag är van sen tidigare med magkatarrsanfall så är de lika jobbiga att genomgå varje gång... Magknip, frossa, ett stort behov av att springa på toaletten och sen är man helt urlakad och darrig. Här om natten promenerade jag fram och tillbaka i hallen under en kvart kring midnatt innan magknipet slutligen släppte.


Igår var jag däremot lite mera piggelin och orkade med att verka Goliaths trakter med nya hovkniven från "Mora of Sweden". Beställdes från en hemsida som heter Naturliga hovar och det var då det mest sega stället att beställa från. Fia fick maila och fråga vart grejerna hade tagit vägen eftersom två veckor hade gått och knivarna var betalda och klara. Då svarade försäljaren att hon hade haft "lite mycket att göra" och efter mailet tog det två dagar innan knivarna dök upp. Tur för henne! Kniven var dock väldigt bra och underlättade verkligen verkningen. Jag tycker det är så drygt att stå och dra med raspen på trakterna som är rätt hårda och växer rätt fort. Men med kniven är de borta på nolltid. Traktstöden kräver ju också en bra hovkniv och de måste jag fortsätta putsa på för jag orkade inte riktigt med dem ordentligt igår. Dagens projekt är att raspa hovväggen symetrisk med sulan för nu börjar han bli lång i tårna. Herrn skötte sig faktiskt övervägande bra igår, testade att böka ett par gånger men gav sig rätt snabbt.


Sen måste jag verkligen mäta hovarna så att jag kan beställa ett par hovboots. Nu när jag rider så pass lite blir hovarna väldigt ömma på gruset och det måste bara funka de gånger jag kan ta ut honom. Sitter och kikar på ett par Cavallo Simple Boots. De bör tåla lite längre och tuffare turer än Easyboot trail jag tittade på innan. Såhär ser Simple Bootsen ut:Dags att kila så att man får något gjort idag också!


Av irmelin - 4 juni 2011 19:23

Den här ska ni hålla utkik efter om ni letar boots till era hästar! Ove Lind på Sund Häst pratade om denna boots (boot?) när han höll hovkursen för oss. Istället för en hård sula som inte formar sig efter underlaget, som de flesta andra hovboots inte gör, är denna boot istället helt mjuk och elastiskt. Det gör att samtidigt som den skyddar hästens hov släpper den igenom känslan av underlaget så att hästens hov känner av det och fungerar efter det. En större sten känns av så att hästen kan placera sin hov rätt men det gör inte ont, kort sagt.


Det ska tydligen bara dröja ett par veckor innan bootsen lanseras i Sverige, just nu finns de att köpa från Norge. Bootsen heter Equine Fusion Jogging Shoes och hemsidan hittar ni här: http://www.eqfu.no/ . På sidan finns både intressanta artiklar kring hur bootsen fungerar, kundutlåtanden och bilder samt videos.
Av irmelin - 4 juni 2011 15:51

Det kan ju faktiskt vara på sin plats med ett nytt foto både på magen och på nya frisyren! Håret fick sig en sista genomkörare med urtunningssaxen här i eftermiddag så nu känns det lite lättare att greja med. Det är inte klokt vad många hårstrån jag har, även om håret i sig inte är direkt tjockt. Tror det hamnade lika många tussar på badrumsgolvet idag som när jag klippte på längden - nästan i alla fall.


Sååå...här kommer frillan. Ni får stå ut med att jag inte orkat med sminket för dagen.


 


Osså var det lilla magen, som inte ser så liten ut när man får den i profil.


 

Blir lika chockad varje gång jag går förbi en spegel och får se den där kulan. Inte för att jag otrivs så värst farligt, men tänk vad skönt det ska bli att få vara slimmad igen sen....!

Av irmelin - 4 juni 2011 13:23

Som ni kanske förstod blev det ridning igen, vem kan hålla sig på marken när kroppen verkar ok?! Hade väl egentligen tänkt mig en kvart-tjugo minuter men det råkade visst bli nästan en timmas tur istället   


Lilla hästen märker fortfarande av sin ömhet i hovarna men gick väldigt lugnt och varligt även där det var mjukt och han inte hade några problem med underlaget. Han var helt enkelt rädd om sin matte uppe på ryggen och det var jag väldigt tacksam för. Kunde inte låta bli utan att ta några varv på volt i trav uppe på en äng och herrn som annars brukar ladda till tusen frågade de tre första stegen om vi kunde rejsa, men sen tog han det lika lugnt och fint (nästan) som i skritten. Tänk hur djur ändå känner av oss människor! Vi var väldigt nöjda med oss själva när vi kom hem igen. Den där turen behövde vi!


Gick som vanligt den allra sista biten hem utan några direkta protester från ljumskarna. Lite mör - visst, men absolut ingen smärta. Skööönt! Ridning i sjunde månaden funkar det också, bara man tar det lite lugnt så. Sen kanske jag skulle kunna dra ner ridturerna till enbart en halvtimma så att jag orkar med fler....huvudsaken jag och hästen får hålla igång utan att jag överanstränger mig.Mitt lilla hjärta!


 

Av irmelin - 2 juni 2011 21:00

Jag var ju även tvungen att ta hand om min egen lilla häst så efter hemkomst från Västansjö och en bit mat var det bara att fara ut till Saxdalen. Trevligt nog fick vi sällskap av Fia och Fräsen!


 

Tror ni att vi längtar efter vårt nybyggda stall med en riktigt stallgång?!


Min lilla tjockis gillade att få sällskap vid uppställningsplatsen. Raspade lite på hovväggarna efteråt och då stod han minsann så stilla och fint   


 

Medan jag och Goliath körde AR från marken red Fia och Fräsen dressyr. Tänk om jag och herr Goliath kunde få till en lika lugn galopp som F&F gav prov på.... suck   Sen har man väl alltid detaljer att träna på oavsett hur bra/dåligt man tycker att det går. Eller hur Fia? ;)


         

   

Jag hoppas ni lägger märke till att barfotahästen har en barfotaryttare! Så kan det gå när alternativet var foppatofflor....   


  Tänk att det alltid blir så fina kort när man har linan på kapsonen rakt över mulen på hästen....

 


På hemvägen testade vi vad hästarna tyckte om koceptet "handhäst". Fräsen sneglade lite misstänksamt bakåt i början men eftersom Goliath skötte sig lika bra som vilken packåsna som helst lugnade han snart ner sig.


 


Ikväll har jag varit ganska....trött. Inte ont i kroppen men den är smått mör, så tack kära kropp för att du ställde upp på alla dagens aktiviteter. Belönade den faktiskt med en mycket god grillbuffé ihop med maken här på kvällen   


Imorrn blir det ett besök hos frissan, jobb, häst och tacos till kvällsvard!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18 19
20
21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se