Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 25 juni 2011

Ponnyhovar under luppen

Av irmelin - 25 juni 2011 10:48

I måndags var jag i Västansjö och verkade två rara små ponnyer. Eftersom det är så intressant att se vad som händer och hur fort det händer saker i hovarna när dessa får arbeta för att nå sin perfekta form, så har jag gjort en översikt.


Hovarna verkades någon gång under vecka 21 av en annan hovvårdare, i mitten av vecka 22 var jag ut till ponnyerna för underhållsverkning och senaste verkningen skedde alltså vecka 25.


Visste ni att verkningsintervallen skiljer sig åt mellan små ponnyer och stora hästar? Hovarna växer lika mycket men procentuellt gör utväxten större skillnad på en liten hov än en stor. En stor häst behöver verkas med en intervall av 3 veckor, en stor ponny med 2 veckor och en liten ponny med 1 veckas intervall. Därför är det så viktigt att du kan underhållsraspa din egen ponny/häst så att du slipper ta ut en hovvårdare som kostar pengar varje vecka. Beroende på hur bra du själv kan hålla efter hovarna kan perioden mellan det att hovvårdaren kommer ut förlängas. På min egen häst försöker jag att raspa någon del av hovarna var och varannan dag, för att det inte ska bli så jobbigt varken för mig eller hästen. 


Såhär ser Simbas översiktbild ut.   

Simba är inte speciellt ömfotad utan tar sig fram bra på både gräsmark och grusväg. Han har som minst 90 % av Sveriges hästar strålröta men genom det stråltryck som finns blir rötan i alla fall bättre och bättre. Tillsammans med en bra utfodring (minimalt med socker) och eventuella behandlingar (silverbad, spraya med öppelcidervinäger) så kan man hålla rötan i schack.


Simbas hovvinkel går åt rätt håll och han kommer med kontinuerlig hovvård räta upp hovarna allt mer och korta tån. Traktstöden har också rätat upp sig något. I jämförelsen har han sänkt sina trakter och vidgat vinkeln vid ballarna - strålen har blivit bredare och kan ge en bättre stötdämpning. På ett par ställen är lamellranden skadat och detta märks tydligt på ytterkanten av höger framhov där det skapats en hålvägg. När jag kratsade hoven hade det fastnat grus och småsten i hålväggen som var dryga centimetern djup. För att lamellerna i hoven ska kunna läkas och växa ner tog jag bort så mycket som möjligt av hovväggen just här. Det ger hoven en bra förutsättning för att själv kunna läka utan något tryck och spänningar av smuts i hålväggen och en för lång hovvägg.


Nu över till Twix som haft "typiska" shettishovar, höga trakter - minimalt stråltryck och långa tår.


  Twix är ömfotad fram och gillar bäst att gå där det är mjukt underlag. Detta beror på hans strålröta och som sagt det minimala stråltrycket fram. En stråle på en häst är precis detsamma som en trampdyna på en hund, eller varför inte jämföra med din egen handflata. En frisk stråle har alltså inte mer än ett litet veck i mitten, den är bred och elastisk. För att få strålen frisk så att den kan ta emot stötarna från hovens nedslag och låta den elastiska putan (som ligger innanför strålen) göra sitt jobb, måste vi arbeta upp ett ökat stråltryck. Vi får sänka trakterna i den takt som Twix kan belasta sin stråle och för en ännu snabbare återhämtning kan man sätta på boots med en filtsula innuti som ger ett mjukt extra stråltryck.


Hovvinkeln har rätats upp något, men det är fortfarande lång väg kvar för de här hovarna. Man kan räkna med att det tar ungefär ett år för hoven att växa ut i en ny - bra - hovvinkel OM hoven fortsätts att verka på rätt sätt så att trakterna sänks, tån hålls kort och symetrisk med hårda sulan och strålen utvecklas.


Jämför man mittfåran på hovarna kan vi konstatera att hoven faktiskt har fått ett ökat stråltryck och börjat vidga sig för sprickan är större. Den skada som strålrötan gjort har hela tiden funnits där så sprickan är egentligen inget nytt utan visar bara på problemet. Med en traditionell sko på dessa hovar hade skadan kamouflerats eftersom skon inte låter strålen få marktryck utan håller ihop hela hoven så att hovens mekanism inte kan fungera som den ska. Du botar alltså inte problemet med en stel järnsko.


Precis som på Simba börjar Twix traktstöd att räta upp sig litegrann. Traktstöden är den bit av hovväggen som vänder in mot sidostrålfårorna. Eftersom vi aldrig vill att den yttre hovväggen ska vara bärande måste man hålla nere traktstöden så att dessa inte trycker in i hovens inre.


Twix lamellrand är också skadad på flera ställen. Istället för en gul stabil linje utanför hårda sulan är denna linje porös, lite brunfärgad, kan bilda ett litet dike och är ett utmärkt ställe för sten och grus att fastna på och ge ömmande hovar. När lamellranden är skadad får man runda hovväggen ända in till hårda sulan så att den yttre delen av sulan bär vikt. På en frisk hov rundar vi 45 graders vinkel in till den klarvita bärranden som ligger mellan den svarta yttre hovväggen och den gulaktiga lamellranden.


På Twix hovar gjorde jag denna gång en liten skidbacke på trakterna, en liten rundning bakåt mot ballarna, för att öka stråltrycket. I nuläget har han inga hovboots och det kan tyvärr vara ganska svårt att få tag på sådana till såhär små hovar. Men med ordentligt med motion - vilket jag vet att han får - en bra underhållsverkning och så lite socker i fodret som möjligt kommer vi allt eftersom se stora förändringar hos den här lilla killen!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18 19
20
21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se