Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 30 april 2011

Hovarna den 9 feb 11

Av irmelin - 30 april 2011 10:16

Nu gick det fint att ladda upp lite fler bilder så då ska vi se om vi inte kan få till en jämförelse mellan den 9 februari och den 29 april.


Jag blev lite fundersam igår när jag gått och lagt mig...hade Ove verkligen kommenterat bilderna så som jag uppfattat det? Surfade direkt in på morgonen här och kunde konstatera att jag faktiskt inte misstagit mig. Lägger in hans text till rätt bild också, nu när vi ändå är igång.


Höger fram 9 feb 11

 


Oves kommentar:

 "Att detta är en framhov syns tydligt på att defekten i strålen är större än på bakhovarna. För att få tillbaka skålformen måste nu hovväggen släppas ner så att bärranden (den 0,5mm breda kritvita rande) nuddar marken."


Den 29 april 11 såg höger fram ut såhär:

  


Höger bak 9 feb 11

  


Oves kommentar:

 "De som undrar hur traktstöd skall se ut och vara verkade tycker jag skall titta noga på denna bild. Trakstöden har fin brant vinkel och naturlig längd. Därför finns heller inga utflytningar."


Höger bak 29 april 11

  


Vänster fram 9 feb 11

  


Oves kommentar:

 "Nu känner jag hur den härliga grinigheten kommer vällande (härligt).

Mittstrålfåran i hovens bakre del är (som alla ser) fördjup så strålen är defekt men du har ju redan fasat bakersta delen av trakterna bakåt för att öka strålbelastningen s...å jag har inte mycket mer att komma med på den punkten. I övrigt ser ju strålen riktigt bra ut.

Jag tror att det är dags att släppa fram lite mer bredd/tjocklek på hovväggen i hovens främre del för att öka skålformens djup. För tån skall inte bli kortare. Min rekommendation är att du återgår till att verka hoven symentrisk till sulan (så att lamellrand och hovvägg tillsammans sticker ut lika mycket från sulan hela vägen runt. Fasa sedan hovväggens nedersta del i 45 graders vinkel så att bara bärranden (den 0,5mm breda kritvita linjen som är hovväggens innersta del) är det enda av hovväggen som nuddar betongen. Denna verkning/putsning måste göras ganska ofta, om han inte sliter den naturligt.

Yttersta delen av sulan på bildens högra sida är lite väl hårt verkad. Jag vill ha 1mm platt på sulan (om det inte är en Shettis för då vill jag ha 5mm) inte mer."


Vänster fram 29 april 11

  


Vänster bak 9 feb 11

  


Där fick jag ingen kommentar....


Vänster bak 29 april 11

  


Hovvinkel fram 9 feb 11

  

Oves kommentar (inte rätt foto men rätt kommentar om framhovarna):

 "Detta kommer att bli jätte bra. Det blir en framtida stenkrossare."


Hovvinkel fram 20 april 11

  


Hovvinkel bak 9 feb 11

  


No comment


Hovvinkel bak 29 april 11

  



Nu är ju inte alla bilder i precis samma vinkel som de förra, men jag tycker ändå att det går ganska bra att jämföra. Dessutom är gårdagens hovar redan lite smutsiga så det är svårare att se exakta linjer på sulan.


Enligt mitt nybörjar-omdöme tycker jag att strålarna har blivit lite bättre, mittstrålfåran är inte lika djup längre. Höger bak har dock en grop i mittstrålfåran men den är på gång att växa igen.


Sulorna på framhovarna har faktiskt fått en lite bättre skålform (lättare att se i verkligheten) och det är allt mer bärranden som nuddar marken och inte själva sulan.


I nuläget är dock hovarna väldigt torra...vi försöker gå i vatten så fort vi hittar en pöl/sjö, får se om det är något annat jag kan göra om det behövs. Hagen de går i är också väldigt torr och förhoppningsvis kommer det bli bättre när vi släpper över dem till en hage med lite friskt gröngräs där morgondaggen kan göra sitt jobb.


Överlag så fungerar det verkligen bra med hovarna! Goliath tar sig fram överrallt även om han såklart kan ömma till på större stenar mot hårt underlag. Han är friare i sina bogrörelser och tar ut steget ordentligt på ett bra underlag. Han har bra fäste och är allmänt stadig på foten, inget snubblande. Mjuk i rörelserna, tänker jag tillbaka till sko-perioden är det stor skillnad i nedslaget mot marken - givetvis.


Vansinnigt intressant och lärorikt! Framförallt är jag glad för Goliaths skull att det funkar så bra med barfotaverkning som det gör, tänk vad skönt att få använda sina hovar på rätt sätt och få igång cirkulationen ända ut i kroppen. Sättet jag håller honom på nu tycks passa honom utmärkt: lösdrift, fri tillgång till hö genom SMHN, ett bra foder från St Hippolyt, barfotaverkning, en trygg mindre hästflock, varierat arbete både uppsuttet och från marken. Hästen kommer fram till mig i hagen och följer villigt med, han är pigg och glad under arbete, pälsen glänser och han ser harmonisk ut. Lite rund om magen, men hellre det än för smal. Har märkt att han har ett väldigt stort tuggbehov och att han nu kan äta när han vill gör han betydligt mer tillfreds än när han fick portioner. Tack vare att han har bättre tillgång till maten börjar han återigen lägga på sig de muskler i överlinjen som han tappade något under vintern som gick. Detta ihop med ordentliga ridturer gör underverk :)


Min finaste lilla häst....!





 
 
Emma Hagström

Emma Hagström

30 april 2011 14:16

Hej Hanna! Har du kollat tänderna på din pålle också? Blir lätt att dem blir slitna fel vilket kan leda till att t ex hästen hänger lite i bettet och inte är lika tillfreds med bettet. Kan göra att dem får sår i munnen mm. Själv brukar jag ta ut en veterinär 1 gång om året (i samband med vaccination annars blir det så dyrt) som kan det där med hästars tänder (ingen "Ko-veterinär"!!!!) som får ta en titt och raspa lite om så behövs. Se då till att veterinären använder en munstege och inte en sån där plast sak man själv får hålla i (tror dem kallar det munrulle men är inte säker just nu) för dem kan göra att tänderna går sönder när hästen tuggar på den!

Mvh Emma Hagström

http://baradu1.wordpress.com

irmelin

30 april 2011 16:28

Hej Emma! Ja Goliath blir regelbundet uppkollad av kunnig veterinär, senast här i mars. Han har bra tänder och har inga problem med munnen. Var det något speciellt du tänkte på när du funderade kring tänderna?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11 12 13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards