Irmelin - den starka

Alla inlägg under januari 2011

Av irmelin - 16 januari 2011 14:19

Jag och Johanna fick sällskap ut av Fia och Maria på vår ridtur idag och det blev minsann en rejäl runda. Red på något som hette Gruvstigen och det innebar mycket snöpulsning. Trodde nästan hästarna skulle få nog och lägga sig ner ett tag...Johannas lilla Ängel tog sig faktiskt en liggande vilopaus en kort stund när vi skulle korsa ett djupt dike vid sidan av vägen. Allt gick vägen i alla fall och klarade oss med livhanken i behåll. Jag är riktigt imponerad av Goliath som knatade på fast snön gick upp till magen på honom. När vi kom hem till stallet blev det varma ulltäcket och ordentligt stretchning.


Under ridturen fick jag ett samtal från en kvinna som ville sälja sin Espaniola till mig....så den kommer på posten till veckan!! (TACK älskade make!!)

ANNONS
Av irmelin - 15 januari 2011 18:35

Det som är drygt med den här bloggplatsen är att även om man bara vill skriva en kort notis så tar det nästan fem minuter och flera klick för att väl kunna skriva ett inlägg. Det är ju nästan så att man hinner tröttna på vägen liksom.


Hursomhelst.


Igår. Goliath gick med på en helt vanlig lektion på ponnyridskolan. En tjej som ridit honom mycket tidigare fick sitta upp eftersom jag ville se hur han klarade av situationen. Visade sig att mina farhågor med att han skulle stressa upp sig inte besannades. Han var stencool. Väntade på sin tur med mulen i en hästrumpa och gjorde sen rätt snäll det han skulle. Någon form och finess var det ju inte tal om, men han är ju lite speciell att rida också. Kändes iaf lugnande för mig att veta att han kan rycka in på lektion när det krisar, antingen för mig eller för tränaren.


Idag. Red själv ett pass på banan. Började avsuttet och herrn skötte sig riktigt fint. Noterade att han var lite spänd och kort i steget, likaså när jag satt upp men konstaterade ihop med tränaren att det berodde på det knöggliga underlaget i paddocken och inget annat. Gick igenom okejade skolor och tog även en övergång till trav i varje varv, som han skötte rätt bra också med tanke på omständigheterna.


Jag har äntligen börjat sy på barbackasadeln. Ett sjujäkla projekt men än så länge så ser det bra ut. Håll en tumme för mig! Bildbevis utlovas....


Imorrn. Får jag och Goliath sällis ut med Johanna och Angel i skogen så att vi lär oss ytterligare ridvägar.ANNONS
Av irmelin - 11 januari 2011 19:08

Idag fick jag nära på hjärtsnurp när jag svängde upp mot stallet. Mitt i stora lösdriftshagen stod nämligen en svart häst med vit bläs som påmindre fasligt mycket om min egen. Mycket riktigt, det var Goliath. Tydligen hade han, Fröken Ängel och de andra 18 pållarna bestämt sig för att det bara skulle finnas en stor flock och därmed plockat ner staketet. Dock var det så lugnt i stora flocken så nu fick de fortsätta gå sådär om de fixade det. För herrns del innebar det inga problem, han var lika nöjd och glad för det. Vi får bara hoppas att enda stoet, Fröken Ängel, håller hormonerna i styr och inte ställer till oreda.


Goliath såg mig direkt när jag parkerade bilen och började genast gå åt ett annat håll. Men när jag skulle fånga honom i hagen var det inga problem utan han stod snällt kvar bredvid storebrorsan och idolen Fräsen. Ingen av de andra hästarna brydde sig om oss när vi gick mot grinden heller, skönt att de inte är på min lilla ponny.


Det enda jag hittade på herrn efter ihopsläppet var två mindre huggmärken med lite mindre päls. Inte ens någon naken hud. Hästarna hade ju hunnit hälsa ordenligt över staketet också så förhoppningsvis blir det inget mer heller. Farbror Frej är ju dessutom en mycket socialt intelligent individ så det där reder han ut fint.


Vi tog en sväng åt andra hållet den här gången och red ut på en lång raksträcka som kallas för Himlavägen. Den är som en lång, svagt sluttande dal och när man befinner sig längst ner i dalen ser det ut som att vägen leder ändå upp till himlen. Riktigt häftigt faktiskt! Goliath var lite slingrig på bortvägen först, ville väl vara kvar i hagen, men gav sig direkt när vi började jogga uppför Himlavägen. Tog av till vänster och fortsatte på en rätt isig grusväg med ett tunt lager snö på. Trodde faktiskt att det skulle bli lite halt om barfotahovarna men G visade inte en tendens till att besväras av underlaget. Efter en halvtimma vände vi hemåt och gick igenom skolorna. Jag experimenterade lite kring slutan eftersom den krånglat lite det sista, och som jag trodde har jag stört för mycket med tyglarnas inramning. Min höfts vridning tar G klockrent om jag inte fipplar med annat samtidigt. Smäll på fingarna ska jag ha! Tog ett par travövergångar från tydlig böjning för att verkligen få med bakdelen, fungerade väldigt fint! Samlade och ökade skritten och jag tror då aldrig hästen har varit så mjuk och lyhörd innan. Stor guldstjärna! Kan det vara allt promenerande på lösdriften som gör det??


Tillbaka från ridturen raspade jag hovarna en omgång, det är inte klokt vad snabbt det växer! Förstår inte riktigt de som kör barfota på sina hästar men sen inte håller efter det fram till att hovslagaren kommer igen. Då måste man slita otroligt mycket på hovarna eller ha hovar som växer väldigt långsamt. I och för sig kommer hovarna även att växa långsammare ju mer de närmar sig sin perfekta form... Ska bli intressant att följa utvecklingen av Gs hovar iaf. Han har fått beröm för sin fina hovkvalitet och funkar helt klockrent utan pjucks.


Passade på att göra en handtag på gården innan jag åkte hem och mockade lilla lösdriften och utanför ingången. Lite skillnad den här gången dock när jag inte bara hade två nyfikna hästar att mota undan...utan iaf tio stycken som skulle komma på besök. En ardenner välte ut hela skottkärran när den nästan var full, ett russ kliade sig på kanten och fick sig ett par skopor ovett innan han gav sig och de andra lommade iaf iväg efter en omgång viftande händer. Den enda som hade långtidsparkerat var en liten shettisfux som mumsade i höet och tyckte jag gjorde ett galant jobb som sjasade bort alla de andra så att han fick äta ifred :) Härligt med en så vänlig och harmonisk flock med hästar som har sån stor respekt för människan som ledare. Folket på gården gör ett riktigt fint jobb med dem!Av irmelin - 9 januari 2011 18:41

Idag skulle det bli lite moln och mycket sol, trodde prognosen igår kväll. Men istället blev det mycket moln, snö, blåst och isgator.


Kom till Janols framåt halvelva och mockade ligghallen medan Goliath höll sig så långt bort som möjligt. Han var väl på vilohumör skrutten. Träffade på Mikaela, Jennie och Johanna  i stallet och utlovades ridsällskap så att jag lär mig några nya vägar i skogarna. Det tackade jag för men fick lov att vänta ett tag tills de hade skottat av all blötsnö från ett av uthusen. Det var inte lite snö heller!! Synd, eller tur för mig?!, så fanns det ingen extra skovel till mig så jag fick snällt stå och titta på och hålla låda medan de andra skottade. De svettades- jag frös :)


När det väl blev dags för ridtur gick såklart Goliath en sväng i hagen innan jag fick tag på honom. Inne i stallet var han i alla fall på prima humör och likaså när vi suttit upp och kom iväg. Red en 40 minuters runda som var perfekt för när man bara hinner ta en kortare tur. Just nu var det djupt med snö så hästarna fick pulsa en hel del. Tog en del trav och galopp också, Goliath låg på bakom shirehästen Aragorns rumpa och kämpade friskt. Himla skönt att ha en häst som både kan gå först och efter måste jag säga. Svettiga och lite flåsiga skrittade vi tillbaka pållarna mot stallet, som verkade nöjda trots snön.


Höet var nästan slut i hönätet så efter turen rullade starka Johanna och jag ut en rundbal till ligghallen och trädde på det stora nätet igen. Vi har ett slow-feeding nät till pålle, sånt som jag testat innan fast i mindre variant. De mindre nätet funkade ju sisådär för G men nu med ett riktigt stort där maten faktiskt aldrig tar slut äter han lugnt. Johanna rapporterade att han inte bara står där inne och mumsar heller utan gärna står uppe vid staketet och sällskapar med de andra. Så glad och avslappnad som herrn sett ut de här dagarna är jag lugnt försäkrad om att han stormtrivs!


Åkte förbi gamla stallet i Gonäsheden på hemvägen och plockade med mig mina grejer. Det är en del man samlar på sig ändå...rätt nöjd med att jag bara tagit med mig en bråkdel av allt till Janols. Dels får det inte plats och dels använder jag inte grejerna dagligen. Får köra förvaring hemma i förrådet istället. Maken är lika glad som jag...hm.


Nu borde snart viltgrytan jag och maken kokar på vara färdig. Egentligen inte så avancerat men det krävs en hel del hjortkött- eller annat vilt- samt en koktid på 90 minuter. Tur att vi var mätta redan på förhand....


Måste slänga in de underbara fotona som Sofia Eriksson tog på Goliath och bästisen Fräsen häromdagen när de stod och busade vid staketet. Äkta glädje!


        

Av irmelin - 8 januari 2011 15:41

Det tar mig 20-25 minuter i bil för att komma till Goliaths nya hem, men det är det värt! När jag kom dit igår eftermiddag fick jag rapport om det var min ponny som lagt beslag på ligghallen och hållt sig torr under nattens snöfall. Sen hade han och hans gamla bästis Fräsen äntligen upptäckt varandra och stått bredvid staketet och busat och myst i flera timmar.


När jag gick för att ta in herr G gnäggade han på håll och stod sen snällt still när jag tog på grimman. Han som kan vara lite lurig om han är helt naken i hagen visade inga busfasoner alls. Inne i stallet stod han snällt still medan folk och hästar rörde sig i gången. Eftersom de andra stalltjejerna skulle rida en sväng på ridbanan gjorde vi dem sällskap och tog ett lugnare AR-pass på hacket. Gick över förväntan, han var så otroligt mjuk och arbetsvillig. Travade fint i form, för det mesta, speciellt fint gick det böjd rakt fram som vi haft lite tungt med. Tog ett par halvdana galoppfattningar som jag lätt kunde ha överseende med eftersom vi inte tränat det på rätt länge på bana. Efter ridpasset släppte vi ihop Goliath och Fräsen på ridbanan för att de skulle få busa. Men tji fick vi, herrarna hade lekt klart för dagen, gick en lov och kom sen fram till oss vid grinden och tackade för sig :)


Idag blev det en uteritt på egen hand för mig och Farbror Frej. Hittar inte så värst bra än utan tog oss ner till gamla banvallen och red trav och galoppintervaller. Jag hade fått tillåtelse att låna barbackasadlar från sadelkammaren så med en sån på blev det betydligt enklare att sitta still i traven. Blev än mer taggad att skapa min egen!


    

Goliath och flickvännen Angel


Bus med bästisen Fräsen  

         

      

Av irmelin - 6 januari 2011 19:06

Jag var inte helt övertygad om att det skulle bli någon flytt när jag vaknade på morgonen. Snön yrde från hustaken och mer kom det från den jämngrå himlen. Med en rejäl frukost i magen och matsäck i en ica-påse åkte jag i alla fall iväg till stallet och började mocka ur boxen. Fem kärror blev det innan jag var klar. Då var allt inte ens urtaget men det torra på botten skulle lämnas kvar till boxgrannen Lillans överflytt.


När mockandet var färdigt fick Goliath komma in och äta hö en stund och torka upp innan det var resdags. Strax efter anlände herrns förra ägare som så vänligt skulle köra transporten i ruskvädret. Vi lastade in grejerna i min bil, förberedde transporten och körde upp den på grusvägen med lite hjälp av min starka stallägare. Sen lastade vi så till sist Goliath ute på vägen för att slippa krångel i den lilla backen från stallplanen. Herrn stannade och nosade lite och när jag hörde rasslet från müslihinken klev han på utan några fler betänkligheter.


Chauffören gjorde verkligen en beundransvärd insats i snöyran, jag som låg efter i min lilla yaris såg knappt transporten genom snömolnet ibland. Framme vid Gränges blev det tankstopp, herr G gnäggade en gång men stod annars snällt still och väntade. Under resten av vägen for jag före i min bil för att reka i den kommande mastodontbacken på väg mot nya stallet. Det såg dock lovande ut, ända tills jag svängde in på den lilla grusvägen som gick upp till gården. Styrigt och moddigt och allmänt besvärligt. Här blir det nog stopp iaf, tänkte jag medan jag parkerade på den nya stallplanen. Men strax efter kom chauffören minsann inrullandes med både bil och släp intakt!


Goliath blev lite stressad vid urlastningen men backade sen fint ut och kikade runt. Den stora hästflocken i hagen bredvid kom genast och kikade på oss och undrade vem som kom. Ganska snart efter släppte vi in Goliath till sin nya flickvän Angel. Fröken var brunstig och satte de oskodda hovarna i sidan på G ett par gånger men sen ledsnade hon snart och stod mest och kikade på honom och pratade med sina vänner på andra sidan staketet.


Goliath gick runt ett tag mellan hälsningarna, hittade det stora hönätet inne i ligghallen och parkerade sig där en god stund. När han skulle ut därifrån fick han återigen ett par smällar av fröken men verkade inte få några men av det. Lite roligare blev det när Goliath gick upp och hälsade på alla de andra hästarna vid staketet. Det peps och det sparkades med frambenen så staketet fick lagas en gång, men efter en stund coolade alla ner sig.


Jag passade på att gå runt staketet i hagen intill så att vi kunde släppa på Goliath och Angel i den också. Snön räckte mig till strax över knäna och jag fick pulsa på både länge och väl innan hagen var klar. Skönt iaf att veta att de har lite större yta att gå runt på medan de lär känna varann så att det inte behöver trängas.


De andra stalltjejerna höll på att för hand rulla ut sex stora rundbalar med hö som var mögliga när de kom från leverantören, så det var bara att hugga i och hjälpa till tills det var klart. Packade in mina grejer i stallet och började så småningom bli klar för hemfärd.


Matsäcken jag hade med mig hade inte hunnits med så jag passade på att äta upp min äggmacka medan vi styrde hemåt. Framme i gamla stallet var det bara att städa ur transporten, packa hö som ska tas med till lösdriften imorrn och sen säga hejdå till både chaufför och till min gamla stallkompis.


Det blev då en riktigt lång dag och jag vill säga ett stort TACK till de som hjälpte mig :)


Av irmelin - 5 januari 2011 09:45

Igår kväll hade jag mitt sista stallpass, lite småsorgligt men samtidigt ack så skönt! Framförallt tänker jag på min lilla häst som ska slippa stängas in på box framöver. Hästar är ju flyktdjur och gjorde för att röra på sig 24 timmar, att då stänga in dem på en mindre yta under flera av dessa timmar känns inte riktigt rätt. Smaken är så klart som baken, men jag gör som hästarna och vänder rumpan mot vinden :)

Av irmelin - 3 januari 2011 17:56

Det går bra. Riktigt bra! Det nya året har bara innehållit positiva besked för min del - än så länge.


Nr1: På torsdag flyttar Goliath hit! Det är min tränares ponnyridskola som blir Farbror Frejs nya hem där han ska gå på lösdrift ihop med en ny flickvän vid namn Angel. Fröken går inte tillsammans med den stora flocken på ca 25 hästar och när gamla hagkompisen flyttade fanns det plats för Goliath. Jag har velat ha min häst på lösdrift ända sen jag köpte honom egentligen men sen har det fungerat så bra i nuvarande stallet att jag inte tagit itu med någon flytt. Nu blev dock längtan för stor och möjligheten gavs och då var jag inte den som tvekade. Det är jag ju aldrig.


Nr2: Satte ut min akademiska sadeln Chezz på annons i förrgår. Igår fick jag den såld. Idag är den skickad med posten. Tänk att det kan gå så fort ibland när det annars brukar vara svårsålt. Men den här typen var tydligen eftertraktad med tanke på alla mail som poppade in. Sadeln hamnar nere hos en mycket trevlig tjej i Varberg som ville ha sadeln till sin haflinger. Nu kan jag fortsätta spara till Espaniolan som jag tänkt investera i när tillfälle ges.


Nr3: Hästen är fantastisk. Han är så mysig och rar mot mig och vi har den ena underbara turen efter den andra. Idag blev det en skogsrunda blandad med grusväg där vi i skogen passade på att ta två rejäla galopper. Upptäckte att bästa sättet för att hålla balansen var att släppa på tyglarna och bara hänga med barbacka och hålla ett litet öga på tempot. Goliath skötte resten själv :)


Jaa...sen är det väl allt det vanliga som är fantastiskt. Jag har en stöttande familj, ett fint hem, ett jobb jag trivs med och framförallt en underbar man som älskar mig!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se