Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 11 januari 2011

19 polare

Av irmelin - 11 januari 2011 19:08

Idag fick jag nära på hjärtsnurp när jag svängde upp mot stallet. Mitt i stora lösdriftshagen stod nämligen en svart häst med vit bläs som påmindre fasligt mycket om min egen. Mycket riktigt, det var Goliath. Tydligen hade han, Fröken Ängel och de andra 18 pållarna bestämt sig för att det bara skulle finnas en stor flock och därmed plockat ner staketet. Dock var det så lugnt i stora flocken så nu fick de fortsätta gå sådär om de fixade det. För herrns del innebar det inga problem, han var lika nöjd och glad för det. Vi får bara hoppas att enda stoet, Fröken Ängel, håller hormonerna i styr och inte ställer till oreda.


Goliath såg mig direkt när jag parkerade bilen och började genast gå åt ett annat håll. Men när jag skulle fånga honom i hagen var det inga problem utan han stod snällt kvar bredvid storebrorsan och idolen Fräsen. Ingen av de andra hästarna brydde sig om oss när vi gick mot grinden heller, skönt att de inte är på min lilla ponny.


Det enda jag hittade på herrn efter ihopsläppet var två mindre huggmärken med lite mindre päls. Inte ens någon naken hud. Hästarna hade ju hunnit hälsa ordenligt över staketet också så förhoppningsvis blir det inget mer heller. Farbror Frej är ju dessutom en mycket socialt intelligent individ så det där reder han ut fint.


Vi tog en sväng åt andra hållet den här gången och red ut på en lång raksträcka som kallas för Himlavägen. Den är som en lång, svagt sluttande dal och när man befinner sig längst ner i dalen ser det ut som att vägen leder ändå upp till himlen. Riktigt häftigt faktiskt! Goliath var lite slingrig på bortvägen först, ville väl vara kvar i hagen, men gav sig direkt när vi började jogga uppför Himlavägen. Tog av till vänster och fortsatte på en rätt isig grusväg med ett tunt lager snö på. Trodde faktiskt att det skulle bli lite halt om barfotahovarna men G visade inte en tendens till att besväras av underlaget. Efter en halvtimma vände vi hemåt och gick igenom skolorna. Jag experimenterade lite kring slutan eftersom den krånglat lite det sista, och som jag trodde har jag stört för mycket med tyglarnas inramning. Min höfts vridning tar G klockrent om jag inte fipplar med annat samtidigt. Smäll på fingarna ska jag ha! Tog ett par travövergångar från tydlig böjning för att verkligen få med bakdelen, fungerade väldigt fint! Samlade och ökade skritten och jag tror då aldrig hästen har varit så mjuk och lyhörd innan. Stor guldstjärna! Kan det vara allt promenerande på lösdriften som gör det??


Tillbaka från ridturen raspade jag hovarna en omgång, det är inte klokt vad snabbt det växer! Förstår inte riktigt de som kör barfota på sina hästar men sen inte håller efter det fram till att hovslagaren kommer igen. Då måste man slita otroligt mycket på hovarna eller ha hovar som växer väldigt långsamt. I och för sig kommer hovarna även att växa långsammare ju mer de närmar sig sin perfekta form... Ska bli intressant att följa utvecklingen av Gs hovar iaf. Han har fått beröm för sin fina hovkvalitet och funkar helt klockrent utan pjucks.


Passade på att göra en handtag på gården innan jag åkte hem och mockade lilla lösdriften och utanför ingången. Lite skillnad den här gången dock när jag inte bara hade två nyfikna hästar att mota undan...utan iaf tio stycken som skulle komma på besök. En ardenner välte ut hela skottkärran när den nästan var full, ett russ kliade sig på kanten och fick sig ett par skopor ovett innan han gav sig och de andra lommade iaf iväg efter en omgång viftande händer. Den enda som hade långtidsparkerat var en liten shettisfux som mumsade i höet och tyckte jag gjorde ett galant jobb som sjasade bort alla de andra så att han fick äta ifred :) Härligt med en så vänlig och harmonisk flock med hästar som har sån stor respekt för människan som ledare. Folket på gården gör ett riktigt fint jobb med dem! 
ANNONS
 
Anne-Lie

Anne-Lie

11 januari 2011 21:32

Hejsan!
Snubblade in på din blogg och blev kvar ett tag =)
Lösdrift måste väl ändå vara det bästa för hästen. Önskar jag hade en själv, men någongång så....
Trevlig häst du har! Här ska jag kika in fler gånger :)

http://monzan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se