Irmelin - den starka

Alla inlägg under november 2010

Av irmelin - 15 november 2010 08:22

Såhär såg det ut när vi tog en härlig galopp igår på långturen!


ANNONS
Av irmelin - 14 november 2010 21:38

Idag har varit en riktigt härlig hästig dag!


Först åkte jag ut till Goliath på förmiddagen och styltade omkring en stund ute på grusvägarna där modden inte var riktigt lika illa som ute i skogen. Tränade lite på halter och igångsättning till trav, vilket funkade hyfsat på taggad häst. Han är i alla fall inne i en riktig mysperiod, min lilla häst. I går kväll när jag kliade honom under manen ställde han sig med nosen vid mitt öra och snusade och pillade med mulen. Mys!Dagens stora event var dock långturen på Janolsgården som jag och polisen gett vår vän Anna i present. Det blev en riktigt lyckad tvåtimmarsrunda med mycket trav och galopp. Jag red ponnyn Sindad - barbacka, men efter att ha fått in känslan så gick det fint. Barbackagalopp är alltid en höjdare!


                                       


  


Ja - jag ringde till min far och gratulerade :)

ANNONS
Av irmelin - 8 november 2010 16:30

Nykomlingarna!


Celona och Don Perignon (Dompan/Pompe).


Och här kommer en liten bildkavalkad över alla raringarna på gården!


                

          Goliath                       Lillan                    Ursula                    Aladdin                             

                          Viktor                     Celona                  Dompan


                                

                                       Fiona                            Basse

Av irmelin - 6 november 2010 19:15

...att vara trött, när man gått upp klockan 6.00 en lördag morgon för att släppa ut morgonpigga hästar.


Efter en snabb mockning styrde jag kosan mot Saxdalen, några kilometer bort, där B-M väntade med sina två hästar varav en skulle lastas på transporten för flytt bort till vårt stall. B-M beslöt sig dock för att vi skulle promenera över skogarna så att vi fick med båda pållarna samtidigt och slapp trilskas med en lastovillig arab. Så sagt och gjort, jag slängde på repgrimma och långlina på den lätt nervös araben som visst testade mig ett par gånger, men som sen skötte sig bra. På en dryg timmes knallade anlände vi utan några incidenter till hästarnas nya stall- äntligen på plats :)


Promenaden gjorde mig lite sen ner till macken där jag skulle hyra släp, men släpet fanns kvar så det var ingen fara skedd. Med bil och släp tog jag mig till Övre Vanbo, strax ovanför Wanbo Herrgård, för två stora rullar hö-hämtning. Allt gick lika smidigt som vanligt hos herr Björn och "tack och bock" så var jag på väg hem.


Hemma i stallet väntade snälla Ewa på att hjälpa mig skuffa in balarna på logen. "Skuffa" 350kg höbalar är inte helt lätt, så därför inkallades herr stallägare och då var balarna snart på plats.


Jag hann med en liten frukost med stekt äggmacka och honungsvatten innan det var dags för dagens ridtur. Man måste ju även fylla på med energi, inte bara göra av med den... ;)


Goliath hade inget emot att komma in eftersom hans flickvän Lillan redan stod inne i stallet. Däremot blev han lite förvånad när det stod två nya främlingar i de två första boxarna. Araben Celona gjorde allt hon kunde för att få uppmärksamheten, men det var lite svårt med connemaran Dompan i boxen mellan. Dompan och Goliath nosade, G hingst-trampade lite med benet, och sen gick de åt var sitt håll. När jag tog ut G på stallgången kunde han inte brytt sig mindre, han stod lika snällt still som vanligt (väluppfostrad häst måntro??!).


Jag hann ändra min ridrutt tre gånger innan jag slutligen bestämde mig för att tjuvkolla hur långt de kommit på bygget ute vid bergsmansgården. Där ska de ordnas ridbana och nån form av stall (?) för de nyanlända islänningarna som ska agera turridningshästar. Deras matte har haft turridning i Säfsen, men flyttar nu ner sin verkssamhet till sina föräldrars gård istället. Minsann så hade de satt upp stolp vid ridbanan och Goliath ställde sig för att kila på isisarna en stund innan vi skrittade vidare.


På hemvägen genade vi på cykelbanan en bit och träffade självklart på de eländes rullskidsåkarna. Är det något min coola häst är skraj för så är de dem. Och nu kom det två idioter framifrån och en sån stackare bakifrån. Efter ett snabbt beslut hoppade jag av fålen, klev över en bäck med honom och ställde mig vid sidan av för att slippa några incidenter. Det är ju faktiskt inte bara hästen som kan få spatt och fara iväg utan de stackars idioterna kan ju få Farbror Frej på skidorna om de inte lyckas bromsa i tid. (Och just bromsar råkar det vara dåligt med på de där mojängerna. Det visade sig sist vi mötte en sån där, när G for från sida till sida och stackars idiot skulle försöka styra och bromsa samtidigt. Nära krock, skulle man kunna uttrycka det som.) Från vårt tillhåll stod dock G idag bara och tittade intresserat, som att de där skulle vara farliga...?!


Väl hemma fick herr G gå ut i hagen och stod och gnäggade en stund för sig själv eftersom flickvännen var på träning och de nya fålarna nyss släppts ut i sin hage och körde ett litet uppvisningsrace. Fina var de iaf, nykomlingarna. Ni kanske får se dem snart :)


Ska passa på att tacka Anna för hennes trevliga 36årskalas igår kväll som jag och min vän polisen fick närvara vid. Anna hade bakat fantastiskt goda pajer, speciellt räkpajen var en stoor succé. Till efterrätt serverades en makalös chokladtårta med frysta hallon och vispgrädde. Himmelriket. God mat och ett gott nytt sällskap med trevliga och intressanta människor som jag inte mött/träffat på och kunde placera genom lite hjälp. Anna verkade glad över min och polisens present, dels en söt dalahäst och framförallt en ridtur hos min tränare för oss tillsammans. Jag är också nöjd med presenten ;)


Ikväll har det varit riktigt dålig tv så jag och maken tog fram vinflaskan och Fia med knuff. Det tar ett tag när man har två färger var...det blev ganska jämt, men självklart vann maken som vanligt. Det är nog bäst så. ( Puss hjärtat ;)

Av irmelin - 3 november 2010 18:01

Jag gör en liten fuling och lånar en länk som en annan bloggare hittat på YT.


Följ med på en smått hisnande färd i Full screen!


Av irmelin - 2 november 2010 19:00

Bara ett par kilometer från mitt stall finns en kulturskatt och idag åkte jag häst och betraktade dessa ledsamma sevärdheter.


I den lilla klungan av hus som kallas för Blötberget finns det dokumenterat att man haft gruvdrift här sen 1600-talet. Var man än rider kring området finns djupa instängslade gruvhål, gamla halvt raserade byggnader, minnen efter en levande järnväg och stenkolosser som en gång i tiden kanske varit grunden till en byggnad. Området omges av skog, mörk och snårig som lockar till mer än en mardröm en mörk natt. Här och var möter man också ån, fri och vild eller grävd och riktad som flyter fram eller brusar bryskt.


Blötberget ger mig alltid obehagskänslor och denna mörknande mulna novemberdag med lätt fallande regn var inget undantag. Jag tror alltid att jag ska rida vilse på de små förlupna vägarna men tack vare en minneskarta i huvudet klarade vi oss undan idag, jag och min säkra fåle.


Vi började på kända vägar men vek snart av och hamnade utmed gallerstaket kantade med varningsskyltar. Här och var reste sig stora, skrämmande förfallna byggnader med krossade fönster, gapande hål i träväggarna och sneda luckor. Ut i tryggheten på den moderna cykelbanan där gammal tågräls vid kanten vittnade om tider som gått och glömts. Förbi vad som en gång var stationshus och som fortfarande stoltserar med sina perronger. Vackert men ack så sorgset. Jag kunde nästintill se arbetsklädda gruvarbetare, springande barn och oroliga mödrar invänta tågets ankomst.


Nu är det över. Ett stycke historia. Det finns de som minns, de som hoppas. Att någon dag lever bygden än en gång upp. Men ännu vilar andarna och nöjer sig med att skrämma oss som andäktigt betraktar och som vågar sig på att passera där minnena dröjer sig kvar.


http://www.pbase.com/jakobe/blotberget


Av irmelin - 1 november 2010 12:30

Min häst är helt fantastisk! Han har aldrig gått så bra som han gör just nu :)


Red ett pass på banan igår kväll och även om han kändes lite smått ofokuserad till en början kom han snart igenom fint i böjningen och kunde lyssna till små hjälper. Går perfekt gör han INTE men sett från ursprungsläget har han gjort så många framsteg.


Gick igenom skolorna både i lite friare skritt och i samling. Nu lyssnar han riktigt bra på att sänka tempot bara genom sätet även om han sen gärna krånglar till det och erbjuder den ena skolan efter den andra på egen hand. Tog sen upp traven och förberedde mig på att nu var nog alla sans och vett borta igen och att det bara skulle bli spring. Men icke, sökningen fanns där och böjningen blir allt bättre även om jag får påminna en hel del i vänstervarvet. Han har också blivit lättare att påverka och det går att korrigera böjningen genom en lätt sluta-touch.


Pausade en stund och red sen förvänd sluta på volt. Fick för mig att jag skulle testa en vändning tillbaka åt piruett-hållet till och i vändning till vänster placerade han sig klockrent!! Åt andra hållet där vänsterbak skulle placeras blev det lite svårare, men han redde ändå ut det med beröm. Tänk att kunna börja göra rörelser som jag inte ens vågade drömma om för ett år sen!


Avslutade med travarbete, satt ner och samlade lite mer medan vi vände igenom volten, ökade och minskade. Märktes att skolorna gjort verkan för bakbenen fanns mer på rätt plats och framförallt så orkade G hålla igång och samlade sig självmant vid varvbytena.


Efteråt blev det skritt nedåt-framåt och då hade jag en riktigt trött och avslappnad häst som stod och halvsov när jag hoppade av. Allt detta uppnåddes på cirka ett halvtimmas pass och jag tror både jag och hästen kände oss fullt tillfredsställda med vår insats.


Såna gånger är han dyyyyr, den lilla parveln!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se