Irmelin - den starka

Alla inlägg under oktober 2010

Av irmelin - 16 oktober 2010 16:35

Idag hände det! Körde ett uppsuttet pass med fina skolor på volten, diagonalsluta, samla-länga skritten....och så trav.


Plötsligt har allt jobb från marken lönat sig för Goliath behöll själv en lugn och stabil travtakt med sökning nedåt-framåt. Istället för att hamna i ett lite för framåtlutat läge med min överkropp som fått kompensera för taktmissarna, kunde jag börja räta på mig och bara finnas till. De gånger vi började tappa böjning och kana utåt på volten kunde jag lätt räta upp oss igen och fånga in på ytterskänkeln.


Vänstervarvet var som vanligt lite tuffare, men det gick riktigt fint där också. Prövade att samla några steg i båda varven och även om det krävde mer energi så fick vi några trevliga steg. Framförallt visade det sig att jobbet kring stressen med trav gett utdelning för Goliath försökte inte öka och kunde dessutom gå ner till halt direkt efter och vara lugn i den. Är så himla stolt över honom!

ANNONS
Av irmelin - 15 oktober 2010 22:26

Ja ni läste faktiskt rätt kära västgötar, det har snöat i Dalarna. Några ivriga förvirrade flingor dalade ner när jag kom ut till stallet idag. De vilade sen som små vita flarn med löfte om vad som komma skall.


Men än får de minsann hålla sig borta, jag är inte beredd på att frysa lika mycket varje dag som jag gjorde under kvällens ridtur! Fötterna var som små isbitar när jag gled av Goliath utanför stalldörren efter en timmas tur. Lyckades komma hem runt halv sju efter att ha skyndat mig ut. Råkade dock skynda mig så mycket att jag både glömde sätta på mig shortchapsen och framförallt reflexerna. Gick rätt bra ändå, men nästa gång ska jag inte skynda mig riktigt lika mycket kanske :)


Hästen var piggelin. Ny häst i stallet, älgjakt, för mycket att göra har gjort att Goliath fått tagit det lilla lugna ett par dagar. Inte dör han för det men det blir lite extra krut när man ska igång igen. Positivt är att han coolat ner sig och kan skritta lugnt mellan travpassen, kortar man tyglarna vill han däremot gärna dra igång och propsar på att vi ska öka tempot.


Red på kapson och stångbett idag, tyckte det var längesen och vi får en annan bättre sökning på det än på hackamoret. Till en början var han inte alls intresserad av att jobba, så då blev det halt och "hallå!l lyssna tack!" så att vi hittade tillbaka till böjningen och eftergiften. Halvvägs på turen blev vi lite trötta på varann och det var vingligt både här och där. Passade på att utnyttja en liten vändplan till små åttvolter i riktigt långsam skritt där vi efter ett par varv fick alla delar på plats. Lång tygel, klapp och beröm :) En bit innan stallet jobbade vi även en del på att samla och länga i skritten. Det lurigaste är att han inte ska tappa sökningen i uppsamlingen och inte falla fram och gå in i påskjutsläge i längningen. Kräver en hel del övning till för att få med bakbenen på ett bra sätt, men det tar sig i alla fall.


Och det är väl det fina i kråksången, trots att vi har sjukt mycket att träna på så går det verkligen framåt och Goliath imponerar på mig var för gång. Jag hade inte förväntat mig att få en sån elastisk och känslig häst med så mycket arbetsvilja som han har. Jag tror att både han och jag tycker det är lika spännande att upptäcka vad vi faktiskt klarar av och det känns som att vi dunkar varann i ryggen för varje framgång. Vi börjar bli ett team :)

ANNONS
Av irmelin - 12 oktober 2010 21:26

Idag släppte jag och Ewa ihop min Goliath och hennes Lillan. Tiden får utvisa om tycke uppstod :) De hotade i alla fall bara med sina sparkar och lät bli att träffa varann, vilket lugnade oss i publiken!


Av irmelin - 11 oktober 2010 14:08

Tänk att man ser fram emot varje helg för då ska man minsann äntligen få ta det lugnt och ha det skönt. Nu för tiden tycker jag att man gör minst lika mycket under helgen som man gör på vardagarna.


Såhär såg min helg ut:


Lördag.

Stallet vid 9.00 Barbackatur på Goliath innan hovslagaren kom och satte på vinterdojorna. Fixa hagen inför att Goliath skulle gå ute några nätter. Snabbt hem, duscha och sen iväg på kalas. Åt flera goda kakor innan jag återigen åkte till stallet. Träffade Ewa som flyttade in grejer i sadelkammaren och hann även med att övervaka när de tre shettisarna anlände till lösdriften bredvid Goliaths hage. Sen iväg hem och klämma i sig en kokt korv innan jag och maken cyklade ner på stan och "tog en öl" på Lobbybaren. Kom inte hem riktigt så tidigt som vi tänkt precis...men kul var det!


Söndag.

Vaknade vid åtta och borde nog ha sovit lite till men sömnen ville inte infinna sig igen. Såg en film på två timmar. Åkte ut på golfbanan, spelade med varierande resultat men trevligt att komma ut. Hem och äta macka. Ut till stallet och rida ut en lite längre tur, hittade en riktigt härlig grässtig utmed en sjö där man kunde fräsa på i trav/galopp. Slänga ut lite gammal halm och prata med folk innan hemfärd. Duscha. Äta underbart god middag som maken lagat under två och en halv timmas tid. Imponerad. Titta på en tvåtimmar lång film. Sova.


Ingen rast och ingen ro, som det brukar heta. Mycket nöje men ändock något att göra precis hela tiden. Fast inte ska man klaga när det mesta är självvalt :)


Shettisarnas inflytt måste jag nog ändå prata lite mer om för de var alldeles underbart söta och rara! Goliath och shettisarnas boss Viktor pep och frustade lite men blev sen rätt goda vänner över staketet. Brunskimmeln Alladin knep mitt hjärta och fuxen Ursula tog det lilla lugna.


Kan man låta bli att gilla ullbollarna??!

  

Av irmelin - 8 oktober 2010 08:34

Nu börjar det kännas bra igen. Det har minst sagt varit lite mycket nu, med alla turer kring folk som flyttar och ska vara kvar i stallet. Jag och Goliath har på något vis blivit de enda stabila men det har också medfört att det är vi som hamnat i klistret.


Igår kväll var B-M förbi och kikade inför sin kommande inflytt. Hon har två hästar som ska in i stora stallet och allt kändes så positivt kring hennes besök. Hon verkar vara en person med fötterna på jorden, sund hästhållning och inte rädd för att hjälpa till när det behövs. Lika med grannE. som flyttar in med sitt varmblodssto vilken ska kampera ihop med min kära häst. Inga konstigheter.


Börjar få en slags VI-känsla igen, en efterlängtad sådan!


Ett extra stort TACK till shettisKarin som flyttar in sina trillingar på lösdriften på lördag när Goliath blir själv. Hon och hennes man har verkligen ställt upp och skyndat på sin inflytt så att Goliath kan gå ute några nätter men ha kompisar på andra sidan staketet. Och staketet sprang jag runt och satte upp igår kväll. När det blivit svart ute kom jag på att jag kanske skulle satt staket först och sen pysslat med hästen. Men men, det där gick ju det också :)


Så nu är det mest roligheter att se fram emot. Längtar dessutom verkligen till min Västergötland-resa då det blir häst för hela slanten. Ska bli riktigt kul att få umgås med min gamla hästkompis också, hon är lika infernaliskt tokig i det här som jag är :)


Nja...kanske borde göra lite nytta också innan man börjar jobbet.Av irmelin - 3 oktober 2010 16:25

... i stallet känns det som just nu. De som skulle flytta blir kvar, de som skulle vara kvar flyttar...Goliath kanske blir själv ett par dagar...ja kära nån. Det finns några tänkbara scenarion:


1. Två granntjejer flyttar in sina hästar.

2. En granntjej flyttar in en häst. En kvinna från Saxdalen flyttar in två hästar i slutet av månaden.

3. Saxdalen-kvinnan flyttar in i slutet av månaden och jag får böna och be om att lösdriftsshettisarna flyttar in snarast så att Goliath kan gå ute med dem i hagen bredvid.


Men nog löser det sig alltid. Det ska bara vara lite omständigt på vägen. Av någon anledning så hetsar jag inte upp mig utan det blir som det blir. Bästa sättet för att slippa magsår skulle jag tro.


Hur som helst är jag väldigt nöjd med de inköpta hönäten! Funderar på att köpa hem ett större med 4 cm rutor också att ha ute i hagen... Goliath står där och pillar och går en sväng när han ledsnar. Inget mer kasta-sig-över-maten här inte! Nu kanske han kan slimma till sig lite igen också, herrn har ju lyckats lägga på sig en del trivselkilon. Samtidigt vill jag inte dra ner på högivan eftersom han bara får den på morgonen och ska stå sig ända fram till kvällen. Och får han för få kilon inne i boxen på kvällen blir han vrålhungrig tills dess att han ska ut. Håller på att pröva mig fram litegrann så får vi se vad vi hamnar på.


  


Önskar också verkligen för herrns skull att han kan få en lekkompis inom en snar framtid. Märks på humöret att han är lite uttråkad, tur att de bygger vindskydd i hagen mitt emot så att han har något spännande att titta på ibland :)


Tog oss en tur på dryga timman idag på växlande underlag i växlande tempo. Allra bäst gillar både han och jag att klättra runt på skogsstigar och idag tog vi både en som vi kan och en som vi inte kunde, vilket gjorde att vi hamnade på asfaltsvägen från Blötberget. Som tur var red jag iaf åt rätt håll så att vi kom hem ganska snabbt :) Tränade en hel del på att korta-länga i skritten samt travigångsättningar och behålla en lugn takt utan att han skjuter på och lägger sig i handen. Uj vad det var jobbigt, sa Goliath men skötte sig väldigt fint. I en lång lätt stigande backe blev det galopp och då fick han gasa på. När han blir lite väl yvig tappar han dock takten med bakbenen och får hejda sig själv, brukar få ta tillbaka honom lite för att han ska kunna rulla på. Är en fin balansgång det där, samtidigt som jag försöker att lotsa honom nedåt-framåt i galoppen utan att han bara ökar. Det kommer när han får mer styrka men styrkan lär jobbas fram. Sen gör han det gärna lite lätt för sig också så man får påminna om bakbenen med jämna mellanrum. Inget större hets idag heller, han nappade tag i tygeln ett par gånger men gav sig när jag ruskade rejält i tygeln så att han släppte. Har mycket med att göra om jag kan få honom att tänka framåt efter avsaktning från trav/galopp. Han stannar upp litegrann istället för att svinga igenom i skritten.


Det roliga är att han har så många fina kvaliteter som jag hoppas att jag så småningom ska kunna plocka fram och det märks skillnad på honom när han gör framsteg.


Imorrn blir det utsläpp och sen vila för lillkillen eftersom jag jobbar långdag samt har kvällsmöte. Vilken lycka....!


Av irmelin - 2 oktober 2010 17:38

Här kommer en länk till en tänkvärd artikel kring ledarskap och hästar. Jag önskar att fler fick upp ögonen för hur mycket som är vunnet på att ha en bra relation till sin häst. Och hur kul man kan ha tillsammans!


http://equerry.se/Artiklar/ledarskap-varf%c3%b6r-och-hur_2166.html


Idag blev det en lång förmiddag i stallet. Lite för lång, tyckte maken som hade velat haft med mig på en golfrunda. Får fundera ut nåt så att jag hamnar på plus igen!


Först skulle hästarna ut i hagen, sen skulle det mockas och packas höpåsar. Tog även tag i att ta isär är 350 kg rundbal med hö så att jag kunde flytta höet till en annan plats och så att det även blev lättare att ta av. 350 kg är ganska mycket ska jag be att få tala om....iaf när det sitter som berget och bara lossar i små lösa tussar eller kommer nerfallandes i stora sjok som man knappt orkar lyfta. Ser verkligen fram emot de 200 kg med halm som ska flyttas imorgon....not.


Jag lyckades även få hjälp av stallägaren idag att sätta upp en fodertunna för slow-feeding som ska hänga i Goliaths hage. Glupsk som han är behöver han lite pill för att inte kasta i sig godsakerna på en gång.


Sen kom en tjej från grannstallet över för att kolla in vårt stall inför en eventuell flytt. Håller verkligen tummarna för att hon och kanske även den andra tjejen i det stallet vill komma över till oss. Skulle vara både roligare och lättare arbetsmässigt att bli fler! Tjejen verkar dessutom ha samma syn på hästhållning som jag själv, precis som den andra kvinnan som ska flytta in med två hästar till oss. På det viset undviker man många problem och konflikter och eftersom vi har "rätt tänk" mår hästarna bäst av det ;)


Ja, jag skulle ju hinna rida Goliath också var det tänkt. Det blev en snabb borstning, på med hackamoret och upp barbacka för en halvtimmas tur i skogen. Goliath verkade inte ledsen för det utan tyckte det var skönt att komma ut och röra på sig. Lät honom trava på i kort jogg så fort det fanns möjlighet och han skötte sig riktigt fint så jag slapp att kana av mitt ute i skogen. Sen var han ju något piggelin och blev lite kort och spänd, men alternativet fullt ös-medvetslös var inte särskilt lockande i det läget.


Innan jag for hem fick G inviga nya slow-feedingautomaten och han stod och pillade ut strå för strå precis som det är tänkt, när jag for därifrån.


Imorrn blir det utsläpp igen och sen får vi allt ta en lite längre farttur så att herrn får röra på fläsket!


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15 16 17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se