Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 31 oktober 2010

Höfunderingar

Av irmelin - 31 oktober 2010 13:46

Det verkar som att det här med begränsad fri tillgång till grovfoder inte var det bästa valet för min lilla häst tyvärr :( Han går tillsammans med ett varmblodssto som är van vid fri tillgång och medan hon plockar något enstaka strå, går sin väg och återkommer efter en stund, äter Goliath så snabbt det bara går tills höet är slut. När han gick själv funkade det fint med de begränsande hönäten, han stod och mumsade, gick en runda och kunde lämna kvar hö till kvällens insläpp. Hos tidigare ägare har han också stått på fri tillgång och klarade tydligen detta fint.


Goliath har dessutom blivit kung i hagen över Lillan så dels är han rätt sur och grinig mot henne och testar dessutom mig när jag är inne i hagen. Detta gör antagligen att han är ännu mera vaktande kring hönäten och känner stress över att behöva äta upp allt på egen hand.


Vår lösning just nu är fyra hönät med flera meters avstånd emellan och en hömängd som till en början faktiskt räckte till så att de lämnade kvar hö till kvällen. Till en början gick de även i en hage där hönäten mer hängde i "ring" medan de nu hänger på rad utmed staketet. Kan detta också bidra till Goliaths glupska aptit?


Hönäten gör kanske dessutom att hans egentliga tuggbehov inte tillfredsställs eftersom han sliter och drar ut hö och därigenom känner en stress när han inte får fylla munnen på det sätt han behöver.


På onsdag har vi möjlighet att observera hästarna lite mer och tänker då sprida ut höet på marken i många små högar istället för att använda näten. Förhoppningsvis blir detta mer naturligt för Goliath och han lugnar ner sig kring matsituationen.


Vi håller också tummarna för att de två sista kusarna kommer till stallet i början av veckan. Om ägaren är positivt inställd till förslaget hoppas vi på att efter ett tags acklimatisering kunna sammanföra alla fyra hästarna i en enda stor hage för att få en bättre flock.


Det är inte lätt med hästar. Ute i det fria sköter de mattillgång och flocksammansättningar på egen hand. Tamhästarna får snällt rätta sig efter sina ägares idéer och då blir det kanske inte alltid helt rätt i deras värld. Som ägare är det viktigt att iaktta, fundera och ändra på situationen om man ser att det inte funkar.


Tack Eva för observation och kloka tankar!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15 16 17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Irmelin - den starka med Blogkeen
Följ Irmelin - den starka med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se